Kolumni 1/3: Pohjoisen futis vastatuulessa – liigajoukkueet rämpivät

Naisten- ja miesten jalkapalloliigojen runkosarjat on pelattu ja Ykkönen sekä Kakkonenkin ovat loppusuoralla, joten on aika tehdä pieni välintilinpäätös pohjoissuomalaisten seurojen menestyksestä tällä kaudella.

Aloitamme välintilinpäätöksen pohjoisen liigajoukkueista. Ykkönen ja Kakkonen käsitellään erikseen seuraavissa jutuissa.

Naisten- ja miesten pääsarjoissa pelaavien pohjoissuomalaisten jalkapallojoukkueiden kausi on ollut odotuksiin nähden perin vaatimaton. Menestystä ei ole tullut juuri millään sarjatasolla.

Liigajoukkueet RoPS ja ONS ovat kituuttaneet sarjojensa hännillä koko kauden. Joukkueiden tavoitteena oli yltää runkosarjojen jälkeen pelattaviin kuuden parhaan joukkueen loppusarjoihin, mutta toisin kävi.

RoPS päätyi runkosarjan 10. sijalle. Paikka kuuden parhaan joukossa jäi 7 pisteen päähän.

Rovaniemeläiset keräsivät 22 ottelusta 24 pistettä, 6-6-10. Joukkueen maaliero on negatiivinen 19-25. Nopea laskuharjoitus kertoo, että joukkue teki keskimäärin 0,8 maalia per ottelu, mutta päästi 1,1 maalia.

Pelkät tilastot kertovat olennaisen RoPS:n runkosarjasta. Sarjassa on vaikea pärjätä, jos joukkue tekee keskimäärin alle maalin per ottelu. Joukkueen päästettyjen maalien sarake on vertailussa vahvaa keskikastia, mutta tehtyjen maalien sarake vie RoPS:n sarjan tyvipäähän.

RoPS:n maalinteko on tökkinyt, mikä on johtanut siihen, että joukkue kamppailee runkosarjan päätyttyä putoamista vastaan Haastajasarjassa, jossa ratkaistaan sarjasta putoava- ja sarjassa säilymisestä karsiva joukkue.  

Haastajasarjassa pelataan viisi kierrosta, jonka jälkeen viimeiseksi jäänyt tippuu suoraan Ykköseen ja toiseksi viimeinen karsii Ykkösessä toiseksi sijoittunutta vastaan.

Tällä hetkellä RoPS on 8 pistettä edellä toiseksi viimeisenä olevaa KPV:tä, joten sarjapaikan uusimisen pitäisi onnistua, mutta virhemarginaali ei ole suuri.

Napapiiriläisten asema pohjoissuomalaisen jalkapalloilun lippulaivana ja vetovoimaisena nuorten pelaajien kehittäjänä ei kehnosta kaudesta huolimatta ole vielä uhattuna. Etenkään nyt kun Ykkösestä ei ole nousemassa pohjoisen joukkuetta Veikkausliigaan haastamaan RoPS:n asemaa pohjoisessa.

Eikä menestyminen Veikkausliigassakaan ole RoPS:lle mikään saavuttamaton päämäärä. Se riippuu siitä, mitä menestyksellä milloinkin tarkoitetaan. Mitataanko menestys sarjasijoituksella vai pelaaja- ja valmentajakaupoista kertyneillä voitoilla?

RoPS:n toimistolla tuskin eläteltiinkään mitään haavekuvia tämän kauden suhteen, vaikka kannattajilla saattoi mopo keulia edelliskauden menestyksen myötä. Siitä kielii sekin, että seura möi päävalmentajansa kilpailijalle kesken kauden.

Paikka kuuden joukossa olisi ollut hyvä saavutus nykyisellä rosterilla, eikä se kauas jäänytkään, mutta kuinka pitkälle se riittää?    

ONS:n kausi naisten liigassa päättyy edellisvuosien tapaan putoamiskamppailuun.

Joukkue on runkosarjan jälkeen toiseksi viimeisenä sarjassa, vain 3 pistettä jumbosijaa hallussaan pitävää IK Myrania edellä, joten oululaiset saavat taas taistella sarjapaikkansa puolesta kauden loppuun saakka.

ONS:n tilastot kertovat joukkueen kaudesta kaiken olennaisen. Joukkue keräsi 18 ottelusta 15 pistettä, 5-0-13. Oululaisten maaliero on raskaasti pakkasella 27-47.

Oululaiset tekivät keskimäärin 1,5 maalia ottelussa, mikä on vielä siedettävä luku sarjaa pelaavalle joukkueelle.

Päästettyjen maalien osalta tilanne onkin sitten aivan toinen. ONS päästi eniten maaleja Naisten liigassa. Jalkapallosarjassa ei voi menestyä, jos päästää keskimäärin 2,6 maalia per peli.

ONS:n on aika pohtia strategiaansa, mikäli seura mielii ottaa tavoittelemansa paikan pohjoissuomalaisen naisjalkapalloilun lippulaivana.

Status rakentuu pelaajien silmissä menestyksestä. Nuoret pelaajat saattavat tyytyä siihen, että saavat ensimmäiset peliminuuttinsa liigassa, mutta kokeneemmat pelaajat haluavat voittaa ja edetä urillaan.    

Pohjoissuomalaisten liigajoukkueiden vaatimattomalle liigamenestykselle löytyy monia selityksiä. Yksinkertaisin syy liene se, että joukkueet eivät vain olleet riittävän laadukkaita saavuttaakseen tavoitteensa. Tilastot sen todistavat.

Verrattain pienillä toimintaresursseilla ja pelaajabudjeteilla operoivat seurat ovat urheilullisesti haavoittuvaisia, mikä nähtiin myös tällä kaudella.

Ahtaissa taloudellisissa raameissa toimivien seurojen menestys nojaa liiaksi onneen. Joukkueiden rosterit joudutaan rahapulan vuoksi rakentamaan niin kapeiksi, ettei niissä ole juuri särkymisvaraa. Sen ovat tänä kesänä saaneet tuta sekä ONS että RoPS. 

Molemmissa seuroissa on saatettu ylpeillä sillä, että tilanne palvelee pelaajakehitystä, kun nuoret saavat enemmän peliaikaa, mikä on hyvä, mutta menestystä tuolla reseptillä on turha odotella.

Toimittaja: Junnu Leskelä

Recommended Posts