Kolumni 2/3: Pohjoisen futis vastatuulessa – Ykkönen hävettää

Naisten- ja miesten liigojen runkosarjat on paketoitu ja Ykkönen ja Kakkonenkin ovat loppusuoralla, joten on aika tehdä välintilinpäätös pohjoissuomalaisten jalkapalloseurojen menestyksestä kaudella 2019.

Aloitimme välintilinpäätöksen pohjoisen liigajoukkueista. Nyt ovat vuorossa Ykkösessä pelaavat miesten ja naisten joukkueet.

Pääsarjoissa pelaavien pohjoissuomalaiset jalkapallojoukkueiden kausi on ollut odotuksiin nähden huono. Liigajoukkueet ONS ja RoPS rämpivät putoamistaisteluissa, eikä sarjanousijoita ole näköpiirissä muillakaan sarjatasoilla.

Myös miesten Ykkösen joukkueet AC Oulu ja AC Kajaani ovat sarjan hännillä. Naisten Ykkösessä ei ole sen enempää hurraamista. RoPS Naiset ovat sarjan keskikastia ja HauPa taistelee sarjassa säilymisestä.

AC Kajaanin suhteen odotukset olivat maltilliset jo ennen kauden alkua. Joukkue sai lopullisen muotonsa vasta juuri ennen sarjan alkua. Se ei yleensä povaa hyvää minkään joukkueen menestykselle.

ACK on sarjassa sijalla 7, kun joukkueella on 6 kierrosta pelaamatta. Kainuulaiset ovat keränneet 21 ottelusta yhtä monta pistettä, 5-6-10, ja heidän maalieronsa on negatiivinen 30-34.

Matkaa ainoan putoajan paikalla olevaan MyPa:n on 9 pistettä, mutta ACK:n loppuohjelma on haastava. Kainuulaiset kohtaavat vielä 5 sarjassa edellä olevaa joukkuetta. Häntäpään joukkueista vastaan asettuu vain TPV, joten ACK:lla riittää vielä tekemistä sarjapaikkansa säilyttämiseksi.   

Kajaanilaisten on kauden jälkeen syytä nostaa toimintastrategiansa työpöydälle ja kivittää sitä oikein hartaasti. Haasteet ovat vanhastaan tuttuja. Joukkueen vaihtuvuus on liian suuri kaudesta toiseen. Seura tarvitsee urheilullisen suunnan ja pitkän tähtäimen suunnitelman. Nyt ACK vain osallistuu sarjaan joka vuosi. 

AC Oulun kausi on ollut suorastaan painajaismainen. Yhtenä sarjan ehdottomista ennakkosuosikeista kauteen lähteneeltä joukkueelta ei ole onnistunut oikein mikään. Syitä limbokaudelle mietitään seuran toimistolla vielä pitkään ja syytä onkin. Oulussa on harvoin, jos koskaan nähty vastaavanlaista mahalaskua.

Oululaiset ovat tällä hetkellä sarjan 8. sijalla. Joukkue on kerännyt 21 ottelusta 20 pistettä, 5-5-11, ja sen maaliero on negatiivinen 23-24.

ACO ei ole vieläkään voittanut yhtään kotiottelua tällä kaudella. Joukkue on voittanut 10 viimeksi pelatusta ottelusta vain yhden ja pelannut kaksi tasan. Oululaisten onneksi sarjan jumbosijalla majailevalla MyPA:lla menee vielä huonommin. Ykkösestä tippuu tällä kaudella vain yksi joukkue.

Matkaa putoajan paikalla olevaan MyPa:n on 8 pistettä, minkä luulisi riittävän, mikäli joukkue saa syöksykierteensä oikaistua kuudella viimeisellä kierroksella.

ACO:n loppukauden otteluohjelma ei ole paperilla kaikkein vaikein. ACO kohtaa muun muassa sen perässä olevan TPV:n ja MyPa:n, joten sarjapaikan säilyminen onnistune, mikäli joukkue ei sekoa viimeisten sarjakierrosten aikana lopullisesti.

ACO:n kausi lähti luisuun heti sarjan alkumetreiltä. Maalinteko tökki, eikä kotiotteluista tullut voittoja. Päävalmentaja Mika Lähderinne vaihdettiin Rauno Ojaseen jo juhannuksen tienoilla, mutta sekä ei tuonut toivottua efektiä.

Tavoitteena ollut sarjanousu karkasi käsistä jo heinäkuun puolivälissä, minkä jälkeen joukkue on kamppaillut motivaation kanssa. Se on näkynyt myös tuloksissa.  

ACO:n heikolla kaudella saattaa olla kauaskantoiset seuraukset. Seuran taloudellinen tilanne oli jo ennestään haastava. Limbokauden myötä otteluiden yleisötulot eivät ole yltäneet lähellekään sille tasolle millä ne olisivat olleet, jos joukkue olisi kamppaillut noususta. Se tulee kirpaisemaan, kun tilinpäätöksen aika koittaa.

Oululaiset satsasivat tosissaan nousuun tällä kaudella. Joukkuetta vahvistettiin liigastatuksen omaavilla pelaajilla jo vuodenvaihteessa, mikä maksoi rahaa. Nyt voidaan todeta, ettei investointi tuottanut, mikä puolestaan johtaa siihen, että seura todennäköisesti tekee tappiollisen tuloksen. Se laittaa ACO:n tulevaisuuden suunnitelmat uusiksi ja viivästyttää seuraavan kehitysaskeleen ottamista.

ACO:n on pakko nousta Veikkausliigaan, mikäli seura mielii ottaa seuraavan kehitysaskeleen. Veikkausliiga-status on ainoa asia, mikä voi auttaa oululaisia tässä. Ykkösessä se ei tule tapahtumaan. 

Naisten Ykkönen

Naisten Ykkösessä pelaavat pohjoissuomalaisjoukkueet ovat myös sarjansa keskikastissa tai sen alapuolella, joten sieltäkään ei ole mitään kovin ratkiriemukasta raportoitavaa.

RoPS Naiset lähtivät sarjaan kovin odotuksin, mutta Ykkönen osoittautui tällä kaudella vielä riittävän kovaksi sarjaksi rovaniemeläisille.

Rovaniemeläiset ovat tällä hetkellä 6. sarjassa. Joukkue on koonnut 16 ottelusta 22 pistettä, 6-4-6. Joukkueen maaliero on negatiivinen 27-36.

RoPS Naiset ovat pelanneet verrattain tasaisen kauden. Joukkue on kirjaimellisesti sarjan keskikastia. Sarjanousua ei tarvitse Rovaniemellä jännittää, eikä sarjapaikan säilymisestä ole pelkoa. Matkaa karsintaviivaan on 14 pistettä. Nousukahinoihin on matkaa reilut 20 pistettä.

Sarjanousija HauPa lähti Ykkösen kauteen varovaisin odotuksin. Voitot ovat olleet harvassa, mutta joukkue on onnistunut napsimaan pisteitä sieltä täältä. Tällä hetkellä näyttä siltä, että joukkue onnistuisi säilyttämään sarjapaikkansa, mutta muutaman pisteen se vielä vaatii, jotta asia olisi saletti.   

HauPa on sarjan 8. sijalla. Haukiputaalaiset ovat keränneet 17 ottelusta 15 pistettä, 4-3-10. Joukkueen maalieron on raskaasti pakkasella 22-53.  

Matkaa karsintaviivaan on 7 pistettä, kun joukkueella on 5 ottelua pelaamatta, joten sarjapaikan varmistamiseen ei tarvita enää paljoa. Lisäksi joukkueen otteluohjelma on sarjassa säilymisen kannalta edullinen. HauPa kohtaa 5 viimeisellä kierroksella 3 sen perässä olevaa joukkuetta, joten kaikki on omissa käsissä.

Toimittaja: Junnu Leskelä

Recommended Posts