Kolumni 3/3: Pohjoisen futis vastatuulessa – Kakkonen luo uskoa

Naisten- ja miesten liigojen runkosarjat ovat päättyneet ja Ykkösen ja Kakkosenkin loppusuorat aukeavat, joten on aika tehdä välintilinpäätös pohjoisten jalkapalloseurojen menestyksestä kuluvalla kaudella.

Aloitimme välintilinpäätöksen pohjoisen liigajoukkueista ja jatkoimme Ykkösen joukkueisiin. Nyt ovat vuorossa Kakkosessa pelaavat miesten joukkueet.

Pääsarjoissa pelaavien pohjoissuomalaiset jalkapallojoukkueiden kausi on ollut odotuksiin nähden huono. Liigajoukkueet ONS ja RoPS rämpivät putoamistaisteluissa, eikä Ykkösestä ei ole sen parempaa raportoitavaa. Kakkosessa näyttää jo paremmalta.

Miesten Kakkonen on muuttunut viime vuosina merkittävästi. Takavuosina Kakkonen oli jäähdyttelysarja. Nyt se on parhaimmillaan nuorten pelaajien kehitysalusta.

Joukkueiden keski-ikä on laskenut merkittävästi viime vuosina. Samalla itse peli on muuttunut pelaavampaan suuntaan. Jos Kakkonen oli aikaisemmin kick and rush-sarja, jossa viljeltiin isoa palloa ja pelit ratkaistiin pystypainissa, niin nyt pelin keskiössä on yhä useammin pallon- ja pelinhallinta.

Kakkosen C-lohkossa, eli pohjoislohkossa kehitykseen ovat myötävaikuttaneet liigaseurat, joiden akatemia- tai farmijoukkueet asemoituvat nykyisin mielellään Kakkoseen. Se myös näkyy sarjan pallollisen pelin tasossa ja sarjataulukossa. Liigaseurojen farmi- tai akatemiajoukkueet ovat miehittäneet sarjan kärkipaikat.

Kakkosen C-lohkossa pelaa neljä pohjoissuomalaista joukkuetta, joista RoPS2, OLS ja KajHa nousivat Kakkoseen täksi kaudeksi. JS Hercules on pelannut Kakkosta jo vuosikaudet. 

Kakkonen on niitä harvoja sarjoja, josta on pohjoissuomalaisittain positiivista raportoitavaa. Sarjaan nousseet RoPS2 ja OLS ovat esiintyneet edukseen. Herculekselta sitä osattiin jo odottaa. KajHa nousi Kakkoseen kabinettipäätöksellä, joten joukkueen rakentaminen jäi viime tippaan ja se on valitettavasti näkynyt sarjataulukossa.

RoPS2 otti paikkansa sarja kärkikaartista heti sarjan alkumetreiltä ja on jatkanut tasaista suorittamista koko kauden.

RoPS2 on ollut yksi pohjoissuomalaisen jalkapallokauden ehdottomista onnistujista ja ilon aiheista. Vesa Tauriaisen valmentama joukkue ei vain menesty, vaan se pelaa hyvää ja tunnistettavaa RoPS-palloa. Joukkueen runko on ollut kasassa jo vuosikaudet ja se näkyy. Tauriaisen nuoret miehet pelaavat hyvää futista pallon kanssa ja ilman.

RoPS2 on tällä hetkellä sarjassa kakkosena. Joukkue on kerännyt 17 ottelusta 35 pistettä, 10-5-2. Napaiiriläisten maalieron on positiivinen 54-24. Hyökkääjä Jarkko Luiro on keikkunut maalintekijätilaston kärjessä koko kauden. 

Paikka neljän parhaan joukkueen loppusarjassa on käden ulottuvilla, mutta RoPS2 kohtaa sarjan viidellä viimeisellä kierroksella vielä kolme top neljä joukkuetta.

Sarjan voitto on jo karannut käsistä. Sarjaa johtava SJK Akatemia on jo 12 pistettä rovaniemeläisiä edellä, mutta paikka neljän parhaan joukossa olisi nuorelta nousijajoukkueelta erinomainen saavutus debyyttikaudella.

JS Hercules on viime kausina päätynyt kauden päätteeksi Kakkosen keskikastiin. Niin uhkaa käydä tänäkin vuonna. Viime kauden Espanja-sekoilun jälkeen seurassa on otettu uusi suunta. Kansainväliset kuviot on jätetty taka-alalle ja keskitytty paikallisten nuorten pelaajien kehittämiseen.

Joukkueen kuntokäyrä näyttää ratkaisupelien alkaessa alaspäin. Joukkue on hävinnyt neljästä viime ottelustaan kolme ja pelannut yhden tasan.  

Oululaiset ovat tällä hetkellä sarjassa sijalla 7. He ovat keränneet 17 ottelusta 24 pistettä, 6-6-5. Joukkueen maaliero on negatiivinen 30-33.

Loppusarjapaikkaan oikeuttavaan neljänteen sijaa on matkaa 9 pistettä, mutta viimeistä loppusarjapaikkaa hallussaan pitävällä JBK:lla on yksi ottelu enemmän pelattuna ja joukkueet kohtaavat vielä kertaalleen Pietarsaaressa. Lisäksi JBK kohtaa 5 viimeisellä kierroksella 3 top 6 joukkuetta.    

Herculeksella on vielä 5 runkosarjaottelua pelaamatta, eikä loppukauden otteluohjelma ole ennakkoon kaikkein vaikein, joten Hercules-leirissä voidaan vielä elätellä toiveita loppusarjapaikasta.

Myös Herculeksen kauden haasteet on helppo lukea tilastoista. Joukkue on tehnyt keskimäärin 1,7 maalia per ottelu, mutta päästänyt 1,9 takaosumaa.

Tehtyjen maalien sarake on vielä ihan siedettävä, mutta voisi pelitilanteiden valossa olla paljon parempikin.   Päästettyjen maalien sarake ei sen sijaan anna armoa. Sarjassa on haastavaa voittaa otteluita tai ylipäätään menestyä, jos päästää keskimäärin 1,9 maalia per ottelu. 

Herculeksen haasteet ovat olleet joukkuepelaamisessa, molempiin suuntiin. Silloin kun joukkue noudattaa päävalmentaja Mikko Isokankaan pelikirjaa asiat sujuvat. Joukkueen muoto on hyvä molempiin suuntiin ja joukkueen viljelemä pallonhallintapeli sujuu.

Herculeksella on ollut havaittavissa sama ongelmana kuin monilla muilla Kakkosen nuorilla joukkueilla. Nuorten kokemattomien pelaajien taktisen osaamisen taso on kovin kirjava, jos ei peräti puutteellinen. Heillä on vaikeuksia viedä ottelupalaveri kentälle, eli toteuttaa ennalta laadittua ottelusuunnitelmaa. Tai jos se onnistuu yhden puoliajan, se on liian usein unohtunut toiselle puoliajalle tultaessa.

Ne pelaajat, jotka tulevat asianmukaisen junioriputken läpi Kakkoseen pärjäävät taktisten ominaisuuksien puolesta hyvin, mistä todisteena se, että sarjan kärkipaikoille ovat seuloutuneet ne seurat ja joukkueet, joilla on tarjota pelaajilleen ehjä pelaajakoulutusputki ja pelipaikka Kakkosessa sen päätteeksi, SJK, RoPS, KuPS.

OLS lähti kauteen tavoitteena sarjapaikan säilyttäminen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tavoite toteutuu.

Joukkue on sarjassa 8 sijalla. Oululaiset ovat keränneet 18 ottelusta 23 pistettä, 6-5-7. Joukkueen maaliero on negatiivinen 27-29.

Sarjasta putoamista OLS:n ei tarvitse pelätä, vaikka joukkueen loppuohjelma onkin vaikea. OLS kohtaa sarjan neljällä viimeisellä kierroksella 3 top 4 joukkuetta. Ainoa etukäteen helpompi vastus on viimeisellä kierroksella vastaan asettuva KajHa.

Suoran putoajan paikalla olevaan VPS Akatemiaan on eroa 17 pistettä. Toisella suoran putoajan paikalla oleva PK-37 on 13 pinnaa jäljessä. Mahdollisen karsijan paikalla oleva KajHa:n on 10 pisteen päässä, joten sarjassa säilymisen pitäisi onnistua. 

OLS on vielä hakenut paikkaansa sarjassa, mutta nuoria ja kokematon ryhmä on osoittanut kykenevänsä Kakkosen ottelurytmiin ja sen vauhtiin. Otteet ovat vain olleet nuorelle nousijajoukkueelle tyypillisen epätasaisia. Seuraava kausi on jo helpompi.

KajHa nousi sarjaan kabinettipäätöksellä ja seura pääsi näin ollen rakentamaan Kakkosen joukkuettaan myöhään, joten heidän haasteensa ovat ymmärrettäviä.

KajHa on sarjan 10. sijalla. Joukkue on kerännyt 18 ottelusta 13 pistettä, 3-4-11, ja sen maaliero on negatiivinen 20-50.

Kaksi viimeiseksi jäävää joukkuetta tippuu kauden päätyttyä suoraan Kolmoseen. KajHa on tällä hetkellä kolmanneksi viimeisenä. Kajaanilaisten perässä oleva PK-37 on 3 pistettä jäljessä. Jumbosialla majaileva VPS Akatemia on 7 pisteen päässä.

KajHa:n edellä oleva VIFK on 4 pistettä edellä, mutta vaasalaisilla on yksi ottelu vähemmän pelattuna, joten kurottavaa riittää.

Etenkin kun A-, B- ja C-lohkojen vähiten pisteitä kerännyt 10. sijoittuva joukkue myös tippuu suoraan Kolmoseen. A-lohkon 10. sijaa hallussaan pitävällä FC Kiffenillä on tällä hetkellä 20 pistettä. B-lohkossa 10. sijalla olevalla EPS:llä on 17 pistettä.

Kajaanilaisilla on vielä neljä ottelua pelaamatta. Joukkue kohtaa vielä molemmat häntäpään joukkueet, VPS Akatemia ja PK-37, sekä OLS:n että RoPS2. Voittamalla iisalmelaiset ja vaasalaiset kajaanilaiset välttävät suoran tippumisen.

Toimittaja: Junnu Leskelä

Recommended Posts