PalloTV - KuPS:lla puski vierasmuuriin - IFK Mariehamn kaatui Väyrysen rankkarimaalilla
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
14.08.2022

KuPS:lla puski vierasmuuriin – IFK Mariehamn kaatui Väyrysen rankkarimaalilla

RAPORTTI: KuPS - IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

KuPS sai punnerrettua väkisin 1-0 (0-0) kotivoiton IFK Mariehamnista. Tim Väyrynen viimeisteli rangaistuspotkusta ottelun ainokaisen. Pisteet olivat tärkeät KuPS:lle, joka taistelee Suomen mestaruudesta. Se sai vedettyä kolmen pisteen kaulan kahteen kilpailijaansa eli sarjakärjessä vuorokauden piipahtaneeseen FC Honkaan ja HJK:hon. IFK Mariehamn jatkaa karsintaviivan pakenemista. FC Lahti vaanii neljän pisteen päässä.

Runkosarja lähestyy loppuaan. Kun huominen HIFK:n ja SJK:n välinen ottelu on pelattu, runkosarjaa on jäljellä enää neljä kierrosta. Mitalijoukkueiden nimet ovat käytännössä viimeistä naulaa vaille valmiita. Vain järjestys on epäselvä. HJK:n paraatimarssia tästä kaudesta ei tullut, vaan Klubi, KuPS ja kärkeen vaivihkaa noussut FC Honka ratkovat paremmuuden huikealta näyttävän syksyn aikana.

Tässä kamppailussa voitto KuPS:lle - kuinka vaikealla tavalla tahansa se tulikaan - oli erittäin tärkeä. IFK Mariehamnilta ottamillaan pisteillä se säilytti aloitteen itsellään. FC Honka ja HJK ovat kolmen pisteen päässä katselemassa savolaisten pelipaidan selkämyksiä. Voitto tuli KuPS:lle myös kreivin aikaan - se sai käännettyä mestaruusjunan taas raiteilleen kahden voitottoman ottelun (FC Haka 1-2, FC Honka 1-1) jälkeen.

IFK Mariehamn aloitti kauden erittäin vahvasti. Neljä ensimmäiseen otteluun tuli voitto ja kolme tasapeliä. Niiden jälkeen saarelaiset joutuivat kuuden ottelun mittaiseen kierteeseen ilman täyttä pistepottia. Suomen Cupissa tuli lohtua jatkopaikkojen muodossa, mutta sarjassa kauden toinen voitto tuli vasta juhannuksen alla. IFK Mariehamn on sittemmin piristynyt, mutta vaikka pisteitä on alkanut tulla, se joutuu siltikin pelaamaan sarjapaikkansa puolesta.

Ottelun ensimmäinen puoliaika on helposti kiteytettävissä. KuPS tykkää rakentaa peliään ylhäällä, jopa melko syvällä vastustajan puolustusalueella. Sitä se teki nytkin. IFK Mariehamn on puolestaan vahva vastaiskujoukkue. Sen tehtäväksi jäi harjoittaa matalaa, tiivistä blokkipuolustusta, jolla IFK Mariehamn pystyi tehokkaasti rikkomaan KuPS:n pelinrakentelun viimeisellä kolmanneksella.

KuPS sen enempää kuin IFK Mariehamnkaan eivät saaneet vaarallisia tilanteita aikaiseksi. Kovemmalla pallotempolla IFK Mariehamnin puolustus olisi saattanut olla rikottavissa, mutta se jäi KuPS:n osalta melko vaatimattomaksi. Liekö syynä ollut europelien aiheuttama otteluruuhka ja/tai Kuopion helteinen iltapäivä, mutta KuPS näytti vähän myös - jos ei nyt väsähtäneeltä - niin vähemmän energiseltä kuin sen materiaalilla pystyy olemaan.

IFK Mariehamn sai rakennettua vain kaksi kunnon pallonhallintajaksoa koko ensimmäisellä puoliajalla. Muutoin se luotti vastahyökkäyspelaamiseen, jonka KuPS puolestaan pystyi pääsääntöisesti eliminoimaan. IFK Mariehamnin ensimmäinen kunnon maalipaikkakin tuli vasta jakson puolivälissä.

Tauon jälkeen IFK Mariehamn tuli aktiivisemmalla otteella kentälle ja se saikin isäntien pallollisen pelin sekaisin noin kymmenen minuutin ajaksi. Tulosta eikä edes kunnollista maalipaikkaa se ei kuitenkaan saanut luotua. Tämän jälkeen KuPS otti taas ohjat käsiinsä päästen pyörittämään palloralliaan vastustajan kenttäpuoliskolla. Murtautuminen vieraiden boksiin oli KuPS:lta silti turkasen hankalaa.

Ottelu ratkesi lopulta rangaistuspotkumaaliin. Timi Lahti hipaisi KuPS:n latvialaishyökkääjän Janis Ikaunieksin kumoon juuri ja juuri rangaistusalueen sisällä. Väyrynen latasi pallon ammattimiehen elkein oikeaan yläkulmaan - lopulta aika osuva ja hyvin kenttätapahtumia kuvaava ratkaisu koko ottelulle. Osuma oli Väyrysen kymmenes tälle kaudelle. Hän nousi uhkaamaan 11 maalia tehneen Lee Erwinin asemaa maalipörssin kärjessä.

Maalin jälkeen KuPS jäädytti peliään. Se avasi IFK Mariehamnille mahdollisuuden hakea tasoitusta. Vieraat saivatkin luotua painetta KuPS:n päädyssä viimeisellä kympillä. Jiri Nissisellä oli paras paikka, mutta KuPS:n maalivahti Johannes Kreidl sai kimmokkeen ottaneen laukauksen torjuttua kulmapotkuksi vähän tuurillakin.

KuPS pääsee seuraavaksi tutustumaan Suomen maanteihin, joita sitä kuljettava bussi kurvailee kohti Seinäjokea, Turkua ja Lahtea. KuPS pelaa liigaottelut vieraissa SJK:ta ja FC Interiä vastaan. Kuopiolaisten elokuu päättyy Suomen Cupin välierissä FC Lahden isännöimänä. IFK Mariehamn isännöi Tampereen Ilvestä, minkä jälkeen saarelaisten elokuu päättyy FC Lahden kotistadionilla. IFK Mariehamnilla on jatkon kannalta siis tuikitärkeä elokuu.

KuPS - IFK Mariehamn 1-0 (0-0)
72. 1-0 Tim Väyrynen (rp)
yleisöä: 2 389

-Raine Pernu
Kansikuva: Juha Leskinen

Artikkeliin liittyviä aiheita: