PalloTV - Kausianalyysi: Mitalisijoille on tunkua
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
16.04.2021

Kausianalyysi: Mitalisijoille on tunkua

Kolme seikkaa värittävät tämän kauden Kansallista Liigaa. Tasaisuus ja epätasaisuus sekä seurojen keskittyminen yhä pienemmälle alueelle voidaan nostaa puheenaiheiksi, kun kauden avauskierros on jo nurkan takana.

Tämän kauden liiga on maantieteellisessä mielessä ennätyksellisen suppea. Kymmenestä seurasta peräti kuusi pitää majaansa jossakin pääkaupunkiseudun kolmessa suuressa kaupungissa. Jyväskylä ja Kuopio ovat ainoita liigapaikkakuntia, jotka esiintyvät Tampereen tasolle vedettävän viivan pohjoispuolella. Pallo pyörii entistä kiihtyvällä tahdilla Helsinkiä kohti. Tilanne ei ole ollut näin keskittynyt kertaakaan 2000-luvun aikana.

Seuroja, jotka haluavat mestariksi tai vähintään mitaleille, on poikkeuksellisen paljon. Jokaisella niistä on myös realistinen mahdollisuus saada tavoitteensa toteutetuksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ennakkoon ajatellen taistelu mitaleista voi olla tasaisempi kuin koskaan. Kärkiseurojen keskinäiset ottelut ovat hyvätasoisia, tasaisia ja tulokset menevät ristiin.

FC Honka, HJK, KuPS ja Åland United ovat ilmoittaneet erilaisin sanankääntein mestaruuden tavoitteekseen. TiPS ja PK-35 Vantaa ovat diplomaattisemmalla linjalla. Ne ovat liikkeellä vain mitali mielessään. PK-35 Vantaalla mitalitavoitteet sisältävät myös väliportaan ylempään loppusarjaan pääsemisestä. Se on seuran valmennusjohdolta viisas ja maanläheinen ratkaisu, vaikka talven cup-ottelut sujuivatkin erinomaisesti.

PK-35:n Helsingin painoksen kausipuntarissa on kolme asentoa. Jos se selviää ylempään loppusarjaan, on seuran kausi sujunut aurinkoisissa merkeissä. Keskiasennossa ja todennäköisimmässä vaihtoehdossa se jää alempaan loppusarjaan, mutta kasassa on niin paljon pisteitä, ettei liigapaikan puolesta tarvitse pelätä. Jos kausipuntari näyttää matalapainetta ja sadetta, PK-35 pelaa sarjapaikkansa puolesta. Putoaminen olisi jo myrskysäätä.

Kolme seuraa taistelee sarjapaikastaan

Tampereen Ilvekselle ja Jyväskylän Pallokerholle voi ennustaa vaikeaa kautta. Kumpikin kärsi tuntuvia avainpelaajien menetyksiä ja on joutunut tekemään pakon edessä nuorennusleikkauksen. Tasoero jalkapallouraansa huipulla aloittelevien ja täysveristen ammattilaisten välillä on suuri. Niin suuri, että pahimmillaan joudutaan sellaisiin otteluihin, joissa ei ole kyse siitä kumpi voittaa, vaan siitä kuinka paljon toinen voittaa.

Kansallisen Liigan tulokas Helsingin Palloseura on eräänlainen musta hevonen Ilveksen ja JyPK:n näkövinkkelistä katsottuna. HPS:n joukkue on paperilla vahvistunut. On iso arvoitus, kuinka ison lisän pääkaupunkiseudun kakkosketjun vahvistukset ja muutamat uudet junioripelaajat tuovat HPS:lle. Häviämään seuran edustusryhmä ei ole viime aikoina tottunut. Kahden viime Ykkösen kauden aikana HPS:n tappiosarekkeeseen tuli vain kolme merkintää 39 ottelussa.

Mestari on selvillä lokakuussa - Åland United puolustaa titteliä

Kansallinen Liiga pelataan tutulla formaatilla. Kymmenen joukkuetta käyvät läpi 18 kierrosta sisältävän runkosarjan, jonka jälkeen kuusi parasta ratkoo mitalien kohtalon ylemmässä loppusarjassa. Neljä heikointa jäävät pelaamaan sarjapaikkojensa puolesta alempaan loppusarjaan. Ylemmässä pelataan viisi ottelua per seura. Alemmassa sarja on kaksinkertainen eli otteluita kertyy yksi enemmän.

Viimeiseksi sijoittunut putoaa suoraan Ykköseen. Toiseksi viimeinen karsii paikastaan Ykkösessä toiseksi sijoittuneen kanssa eurosäännöin pelattavassa kaksiosaisessa otteluparissa. Loppusarjat jatkuvat runkosarjassa saavutetuista pisteitä.

Runkosarja päättyy 28. elokuuta. Mestarin nimi on näillä näkymin tiedossa lokakuun alkupäivinä. Silloin tulee myös kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun ensimmäinen naisten mestaruus jaettiin. HJK löi cup-muotoisena pelatun kilpailun finaalissa VPS:n 6-0 Helsingin Olympistadionilla pelatussa ottelussa 13. syyskuuta 1971. Koska matematiikka on välillä hassua, tämän vuotinen mestaruus on kuitenkin järjestyksessään jo 51:s.

Kansallisen Liigan ja sitä edeltäneen Naisten Liigan sarjajärjestelmä on ollut pitkään sama. Tosin viime vuonna loppusarjoista luovuttiin, koska kansainvälisen koronaepidemian riehuminen siirsi Suomessa sarjakauden aloituksen kesäkuulle.

Åland United puolustaa mestaruutta. Se nousi mestariksi voitettuaan marraskuulle venyneessä ratkaisuottelussa FC Hongan 3-1 samalla, kun sen pahin kilpailija TiPS jäi tasapeliin Kuopiossa. TiPS joutui tyytymään hopeaan ja KuPS jätettiin pronssille. HJK ylsi kuopiolaisten kanssa tasapisteisiin, mutta sen maaliero oli huonompi.

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: