PalloTV - Ilveksellä takana vaikea talvi
TULEVAT PELIT:

Kansallinen Liiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
24.04.2021

Ilveksellä takana vaikea talvi

Tampereen Ilves joutui viime kauden päätteeksi kovan paikan eteen. Seura joutui kokoamaan ryhmänsä kokonaan uusista palikoista. Jopa kaksi kolmasosaa viime kauden joukkueesta vaihtoi maisemaa tai ripusti nappulakengät naulaan.

Näin mittavan skaalan muutoksia tapahtuu hyvin harvoin missään huipputason seurassa. Ilveksen muutoksia osattiin seurassa odottaa, mutta lähtijöiden lopullinen määrä oli silti yllätys päävalmentajalle Mika Lahtiselle.

– Tiedettiin, että jonkin verran vaihtuvuutta tulee, ehkä sellaiset puolet vaihtuu. Kun tuli niin paljon, oli se omalla tavallaan isku vasten naamaa, Lahtinen huokaisi.

Lähtijöiden joukossa oli monta runkopelaajaa. Talven aikana muuttoautot ovat kulkeneet ahkerasti Kolmostietä pitkin Tampereelta pääkaupunkiseudulle päin. Jade Bergius, Julie Forss ja Moona Talka edustavat jatkossa PK-35:ttä sekä Tuuli Enkkilä ja Roosa Tuominen HJK:ta. Sanni Ojasen pelit jatkuvat Ahvenanmaalla.

Lahtinen löysi kolme pääsyytä joukkueen hajoamiseen.

– Yksi oli raha tietysti.

Ilves ei siis pystynyt vastaamaan isommilla budjeteilla operoivien seurojen tarjoamiin sopimuksiin.

– Se (raha) on jokaisessa jalkapallosarjassa, joka määrää. Me ollaan Kansallisessa Liigassa pyramidin pohjalla, Lahtinen kommentoi Ilveksen pelaajabudjetin kokoa.

Osa pelaajista lopetti aikaisin, minkä Lahtinen näki ongelmaksi laajemmallakin skaalalla Kansallisessa Liigassa. Kaikki eivät pysty yhdistämään siviilielämän - työn tai opiskelun - vaatimuksia tavoitteellisen kilpaurheilun kanssa.

Kolmantena tekijänä oli puhtaasti pelaajan halu saada uusia haasteita. Maiseman vaihtuminen tuo uutta potkua uraan.

Lahtinen ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan löi rukkaset käteen ja ryhtyi rakentamaan uutta joukkuetta. Työsarka oli kuitenkin valtava.

– Ei ollut mitään jatkuvuutta. Joukkue oli ihan uusi. Kaikki ryhmäytymiset ihan alusta. Kaikki toimintatavat, miten meidän seurassa toimitaan, miten tässä joukkueessa toimitaan, arvot, Lahtinen luetteli.

Ilves kävi läpi pakollisen nuorennusleikkauksen. Seura sai riveihinsä Laura Katteluksen liigasta pudonneesta TPS:stä ja Johanna Salmijärven Amazon Grimstads FK:sta. Muut nostettiin omista junioreista. Se toi omat haasteensa.

– Ne asiat, joita nuorten pelaajien kanssa opiskellaan, pitäisi olla liigavaiheessa jo opiskeltu.

– Se on kuitenkin yksi osa tätä ongelmaa. Ei me voida odottaa, kun 16-18 -vuotiaita joudutaan jatkuvasti tähän sarjaan nostamaan, että he ovat heti valmiita, Lahtinen tylytti.

Lahtisen mielestä ideaalitilanne olisi, että nuoret ehtisivät kasvaa korkoa kakkosjoukkueen ja B-juniorien riveissä vähintään parin kauden ajan.

– Pikkuisen liian aikaisin joutuu tähän, niin ne asiatkin on vähän erilaisia, joita tässä liigajoukkueessa pitäisi oikeasti opiskella.

Lahtinen näkee Kansallisessa Liigassa samat uhkakuvat, jotka Pallo-TV:kin on poiminut kausiennakkoonsa. Kuilu seurojen välillä kasvaa.

– Kyllä siinä sellainen kahtiajako tulee. Tasoerot kasvavat liian isoiksi. Kyllä sellaisen riskin näen.

Isot muutokset johtivat siihen, ettei se ainoana Kansallisen Liigan seuroista kertonut virallista tavoitetta julkisuuteen. Pelaajisto asetti omaksi tähtäimekseen mitalin. Se miellyttää Lahtista, mutta hän pitää silti tiukasti jalat maassa.

– Totta kai pitää erottaa haave ja tavoite. Ollaan me onnistuttu luomaan jotain, mihin pelaajat uskoo.

Vaikka useimmat ennakot tarjoavat Ilvekselle hankalaa kautta, ei putoamistaisteluun osallistuminen motivoi päävalmentajaa.

– Ei me mennä vain osallistumaan tähän sarjaan. Me lähdetään voittamaan. Ei me nöyristellä ketään. Me halutaan oikeasti menestyä tässä sarjassa. Se on hyvä merkki, Lahtinen paalutti.

Haastattelu toteutettiin videomuodossa. Videon tekninen laatu oli heikohko, minkä vuoksi haastattelu muutettiin poikkeuksellisesti tekstijutun muotoon.

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: