PalloTV - Slovakia kaatui MM-karsinnan avauksessa

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
21.09.2021

Slovakia kaatui MM-karsinnan avauksessa

Suomi - Slovakia 2-1 (1-0)

Helmarien taival MM-karsinnoissa alkoi kotivoitolla Slovakiasta. Turun Kupittaalla pelattu ottelu päättyi 2-1 (1-0). Tämä oli Suomen karsintalohkossa vasta kolmas ottelu, joten urakka on kaikilla vasta aluillaan. Ennakkosuosikin asemaa kantava Ruotsi johtaa lohkoa Slovakiasta ja Georgiasta otettujen voittojen turvin.

Suomen potti ei irronnut helpolla, vaikka Helmarien pelaajat kenttätapahtumia hallitsivat välillä selkeästikin. Suomalaiset puskivat Slovakian tiiviiseen puolustusmuuriin, jota keskikentän pohjapelaaja ajoittain putosi tilkitsemään entistä ahtaammaksi. Tilan löytäminen murtaville syötöille oli tuskastuttavan vaikeaa. Suomen hyökkäykset päättyivätkin monesti paitsioon tai ahtaassa tilassa annettuun harhasyöttöön.

Niinä harvoina kertoina, kun Slovakia nosti omaa linjaansa, Suomi sai heti tilaa vaarallisille hyökkäyksille. Ottelun johto-osumakin syntyi tällaisesta tilanteesta, kun Adelina Engman purjehti laukaisupaikalle Emmi Alasen nappisyötön jälkeen. Kaukana ei ollut, etteikö tämäkin tilanne olisi ollut yksi ottelun monista paitsioista, mutta Engman oli rinta rinnan vieressä juosseen slovakkipakin kanssa. Jos pallo olisi syötetty toiselle hyökkääjälle Linda Sällströmille, lippu olisi ollut armotta pystyssä - taas.

Toisella puoliajalla Slovakian oli pakko panna kaikki peliin ja se saikin toviksi Suomen pelin paineen alle. Slovakia oli parhaimmillaan pallonriiston jälkeisissä nopeissa vastaiskuissa ja erikoistilanteissa. Perinteiseen tapaan rakennetuilla hyökkäyksillä se ei saanut Suomen puolustukselle hikistä iltapuhdetta tarjottua. Painostus tuotti reilun tunnin jälkeen tulosta, kun Maria Mikolajova ampui pienestä kulmasta pallon maaliin.

Slovakian tasoitus meni Ria Ölingin piikkiin, mutta hän kuittasi virheensä tekemällä viimeiseksi maaliksi jääneen osuman vain viisi minuuttia myöhemmin. Slovakia sai tasoituksensa tehtyä mm. kommunikaatiokatkoksen seurauksena. Se ei ollut ensimmäinen tähän otteluun eikä onneksi osoittautunut kohtalokkaaksi. Suomen tulee kuitenkin karsia helpot harhat ja alakerran kommunikaatiovirheet pois, jos se mielii Ruotsilta pisteitä haalia.

Suomen riveistä onnistui moni pelaaja, mutta erityisesti Natalia Kuikan nimi kannattaa nostaa esiin. Hän teki puolustuspäässä vaikeimmilla hetkillä tärkeitä katkoja ja laukaisujen blokkeja, joilla Slovakian syömähammas tylsytettiin. Eveliina Summanen pelasi myös mainion pelin, vaikka yksi paha harhasyöttö avasikin vastustajalle vaarallisen maalintekopaikan.

Suomen tie vie seuraavaksi Georgiaan, jonka Helmarit kohtaa kuukauden kuluttua. Seuraava kotiottelu on vuorossa 26. lokakuuta, jolloin Suomi saa vastaansa Irlannin Olympiastadionilla pelattavassa ottelussa. Nämä ovat erittäin tärkeitä pelejä. Irlanti ja Georgia tulee kaataa, jos Suomi aikoo haastaa Ruotsin kisassa lohkovoitosta.

Suomi - Slovakia 2-1 (1-0)
37. 1-0 Adelina Engman
63. 1-1 Maria Mikolajova
68. 2-1 Ria Öling
yleisöä: 2 473

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: