PalloTV - Pukki-party kaatoi Kazakstanin
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
12.10.2021

Pukki-party kaatoi Kazakstanin

Kazakstan - Suomi 0-2 (0-1)

Suomi haki alkuillan MM-karsintaottelussa pakkovoiton Kazakstanista maalein 2-0 (1-0). Voitto pitää Huuhkajien MM-kisatoiveet vielä hengissä, mutta edes jatkokarsintaan pääsy vaatii sekä venymistä yli äärirajojen että apuja muilta. Ranska johtaa lohkoa turvallisen tuntuisella erolla, mutta Ukraina, Suomi ja Bosnia-Hertsegovina kamppailevat rinta rinnan jatkokarsintapaikasta. Ukrainalla ja Suomella on kahdeksan pistettä sekä Bosnialla kuusi.

Katseet kohdistuvat ensimmäisenä tämän illan otteluun, jossa Ukraina saa kotikentällään vastaan Bosnian. Jos isännät ottelun voittavat, nousevat Huuhkajien paineet todella suuriksi. Tasatulos tai erityisesti Bosnian voitto pitäisi pelin vielä kokonaan auki.

Suomen haasteena on kova otteluohjelma. Lähihistoria on osoittanut, että seuraava vastustaja Bosnia ei ole kotikentällään mikään suupala. Huuhkajat hävisi 12.10.2019 pelatun EM-karsintaottelun Bosnialle maalein 1-4. Viimeisessä koitoksessa onkin sitten vastassa Ranska, joka juoksee Olympiastadionin klo 21:45 alkavaan myöhäisiltaan joko marraskuisessa vesikelissä tai pahimmillaan pakkasessa ja lumisateessa. Josko siitä olisi Huuhkajille yksi ylimääräinen ase?

Jatkoa ajatellen Suomen täytyy terästää edelleen hyökkäyspeliään. Monesta aiemmasta maaottelusta poiketen se tuotti Astana Arenan tekonurmella - huomattavasti heikompaa vastustajaa vastaan - suorastaan ylenpalttisesti maalintekotilaisuuksia. Virallisten tilastojen mukaan Suomi pääsi kokeilemaan parikymmentä kertaa kazakkivahti Igor Shatskiyn torjuntataitoja. Parhaimmillaan huuhkajakärjet pitivät pystyssä sellaista show'ta, etteivät muistiinpanot tahtoneet pysyä perässä.

Tilanteita siis tuli. Olisi suonut, että niistä olisi tehty pari-kolme maalia enemmän. Onnistumisten tuomaa positiivista nostetta kaivataan, kun vastus seuraavaksi kovenee pykälän tai pari, tai kun se tulee Ranskan tapauksessa koko maailman huipulta. On toinenkin syy, miksi lisämaaleja olisi tarvittu. Tiukimmassa tapauksessa karsintalohkon sijoitukset ratkaistaan maalieroilla. Ennen illan ottelua Ukraina ja Bosnia ovat +1:ssä sekä Suomi nollassa. Erot ovat pienet, mutta niin ovat maaotteluiden marginaalitkin.

Suomi sai pitkästä aikaa harjoitella kunnon pallonhallintaa. Kazakstan puolusti kollektiivisesti alhaalta viiden miehen voimin ja antoi Suomen pitää ohjaksia käsissään. Se oli ihan odotettuakin, kun taitotasoltaan näin paljon erilaiset joukkueet kohtaavat toisensa. Muutenkin oman pään nollan pitämisen kautta pelaaminen on valitettavan tuttua karsinnoissa ja lopputurnauksissa. Pienten marginaalien ja vähäisten ottelumäärien ollessa kyseessä kokeiluihin tai riskin ottoon ennen pakkoa ei ole varaa eikä halua.

Kazakstanin suunnitelma toimi vajaat neljäkymmentä minuuttia. Se toimi niin tehokkaasti, ettei muistiinpanojen kanssa ollut kiirettä - hyvä ettei kynä kuivunut kokonaan. Kummassakaan päässä ei tapahtunut mitään. Suomen kohokohdaksi muodostui Robin Lodin kulmapotkun jälkeinen veto, jonka puolustaja blokkasi. Kazakstan sai pari puolihuolimatonta ohilaukausta aikaiseksi.

Suomen hallitsi mutta pitkään näennäisesti. Huuhkajilla oli aluksi suuria vaikeuksia päästä Kazakstanin linjoista läpi. Kokeiluluontoisella joukkueella yhteispeli oli hakusessa ja murtavat syötöistä puuttui oikea osoite. Suomi myös sortui liian hitaaseen tempoon, vaikka se olikin korkeampi kuin edellisessä Ukraina-ottelussa. Sellaisella vauhdilla, jolla peli aloitettiin, ei kovempien vastustajien käsittelyssä kunnian kukko laula. Päin vastoin, laulaa vain Gallian kukko karsinnan päätteeksi. Se nähtiin jo Ranskassa pelatussa ottelussa. Kun suomalainen mietti syöttösuuntaa, oli ranskalaispelaaja jo iholla kiinni ja vienyt pallon mukanaan. Tänään aikaa suorituksiin oli riittämiin.

Heti, kun vauhtia lisättiin ja murtavat syötöt löysivät ahtaassa tilassa vastaanottajansa, alkoi kentällä tapahtua. Unisimmatkin heräsivät peliin mukaan muutamaa minuuttia ennen taukoa Albin Granlundin lauottua ensin niukasti oikealta ohi ja seuraavassa hyökkäyksessä lujaa ylärimaan. Sitten kynälle tulikin käyttöä.

Ratkaisija löytyi lopulta tutusta nimestä. Teemu Pukki osoitti, millainen maailmanluokan viimeistelijä hän hyvänä päivänä on. Pukki-partysta tuli lopulta tuplajuhla, kun hän nousi osumillaan Huuhkajien kautta aikain parhaaksi maalintekijäksi. Pukki, joka tilillä on nyt 33 maalia, pökkäsi itse kuninkaan eli Jari Litmasen valtaistuimeltaan. Litmanen putosi 32 maalillaan perintöprinssin paikalle.

Pukin lisäksi Lod pelasi mainion ottelun. Hän oli mukana rakentamassa molempia maaleja ja aiheutti Kazakstanin puolustukselle muutenkin päänvaivaa, vaikka ei omaa kuparistaan saanutkaan rikottua. Niin ikään erinomaisesti esiintynyt Glen Kamara oli myös pohjustamassa avausosumaa. Urho Nissilä toimi puolestaan linkkinä Lodin ja Pukin välissä Suomen toisessa maalissa. Verkko heilui kolmannenkin kerran, mutta VAR-tuomari vahvisti Pukin olleen paitsiossa - äärimmäisen niukasti ilmeisesti.

Suomi ja Pukki olisi saattanut kaivata Joel Pohjanpaloa kaverikseen, mutta toinen huuhkajakärki joutui vaihtopenkin puolelle jo puolen tunnin jälkeen. Hän löi pallontavoittelutilanteessa päät yhteen kazakstanilaispelaajan kanssa ja alas tullessaan Pohjanpalon niska retkahti vielä ikävän näköisesti.

Vaikka päivän vastustaja ei ollut kovimmasta päästä eikä paras mittari suomalaisten osaamiselle, kokonaisuutta saattoi tänään katsoa positiivisin mielin. Nuori kaarti veti roolinsa puhtain paperein. Pukin ja kumppanien lyödessä joskus nappulat naulaan, meillä on mainio paketti, jonka päälle voi pinota uusia menestystoiveita.

MM-karsinta päättyy marraskuun puolivälissä. Suomi kohtaa Bosnia-Hertsegovinan maan neljänneksi suurimmassa kaupungissa Zenicassa 13.11. ja Ranskan kotona Olympiastadionilla 16.11. Näiden otteluiden jälkeen selviää, mikä maa etenee lohkovoittajana MM-kisoihin. Toiseksi sijoittunut pääsee jatkokarsintaan.

Kazakstan - Suomi 0-2 (0-1)
45. 0-1 Teemu Pukki
48. 0-2 Teemu Pukki

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: