PalloTV - Helmarit haki pakkovoiton Georgiasta
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
21.10.2021

Helmarit haki pakkovoiton Georgiasta

Georgia - Suomi 0-3 (0-1)

Suomi voitti MM-karsintaottelussa Georgian maalein 3-0 (1-0). Täysi pistepotti nosti Helmarit karsintalohkon kärkeen tasapistein Ruotsin kanssa. Slovakia ja Georgia ovat nollakerhossa. Irlanti aloittaa karsintaurakkansa vasta tänä iltana kohtaamalla myöhäisottelussa Ruotsin. Siinä ja Suomen ensi tiistain kotiottelussa selviää, onko tämä lohko Suomen ja Ruotsin kilpajuoksua vai onko irkuilla sanansa sanottavanaan.

Suomella oli ottelussa kaksi selkeää päämäärää. Voiton myötä toinen niistä toteutui kirkkaasti. Georgia kuuluu niihin vastustajiin, jotka Helmarien on raivattava tietään kotona ja vieraissa niin hyvänä kuin huononakin päivänä.

Toisen päämäärän saavuttaminen jäi pikkuisen puolitiehen. Georgian kohtaaminen tarjosi tilaisuuden maalieron kaunistelemiseen, mutta Suomi sai tehtyä vain kolme maalia. Ruotsi voitti Georgian 4-0. Jos tiukka paikka tulee ja tasapisteissä joudutaan vertailemaan maalieroja, heikkoja maita vastaan tehdyt maalit ovat ratkaisevassa asemassa. Kahden ottelun jälkeen Ruotsin maaliero on +5 ja Suomen +4.

Georgia oli valinnut otteluun tutun taktiikan. Se yritti pitää ottelun maalittomassa tasapelissä mahdollisimman pitkään. Sen epäonnistuttua Georgia yritti hävitä mahdollisimman vähän, koska hyökkäyssuuntaan heistä ei ollut vaaraa.

Georgian olennaisiin aseisiin kuului myös pelirytmin rikkominen millä keinolla tahansa. Se rikkoi ahkerasti sekä harrasti pelin viivyttämistä monin mahdollisin tavoin: hitaalla pelin avauksella, loukkaantuneiden makuuttamisilla, nopean vapaapotkun antamisen estämisellä ja pallojen purulla sivurajojen yli. Ukrainalaiserotuomari tympääntyi tähän hyvin nopeasti. Harvoin pelin viivyttämisestä annetaan suullinen huomautus jo reilun kymmenen minuutin kohdalla.

Georgian ainoa ase hyökkäyspelissä oli pitkien avauksien viljely Suomen puolustuksen selustaan. Niillä ei Helmarien rutinoitunutta alakertaa yllätetty. Pelaamalla emännät eivät saaneet luotua yhtään maalipaikkaa. Ensimmäisellä puoliajalla yksi keskiviivan tuntumasta annettu vapari lensi laakana suoraan maalivahti Tinja-Riikka Korpelan hyppysiin. Aivan ottelun lopussa Georgia sai kaksi kulmapotkua. Ne ja pari keskityksen katkaisua pitivät huolen siitä, ettei sadatta maaotteluaan pelanneen Korpelan tarvinnut ihan toimettomana maalillaan seistä.

Suomi oli kaikilla osa-alueilla Georgiaa parempi, mutta silti Helmarien esitys jätti paljon parannettavaa. Suomi jysti toistuvasti päätään Georgian puolustusmuuriin, vaikka mahdollisuuksia tilan tekemiseen olisi ollut. Leveyssuunnassa pelaaminen ja siten Georgian pakan levittäminen jäi vähiin. Sen sijaan palloa pelattiin liiaksi pystysuuntaan niin laidasta kuin keskeltäkin. Suomi myös hieroi pallon kanssa turhan paljon.

Helmarien molemmat pelitilannemaalit syntyivät samasta syystä. Georgia oli totuttua ylempänä, jolloin hajallaan ollut ryhmitys yllätettiin nopealla vastahyökkäyksellä pallon riiston jälkeen. Aivan yksi yhteen niiden syntytapa ei ollut, mutta perusrakenne oli sama. Ensin onnistui Linda Sällström ja sen jälkeen Sanni Franssi, joka pääsi vetämään Sällströmin poikittaissyötön avoimelta tontilta tyhjiin.

Näiden kahden maalin esimerkin luomana Suomi olisi voinut välillä kokeilla aloitteen luovuttamista suosiolla Georgialle ja iskeä tähän saumaan. Omassa päässä siitä ei olisi ollut vaaraa, mutta tilaa ja samalla hyökkäysmahdollisuuksia se olisi tehnyt Georgian kenttäpuoliskolle. Nyt kentällä mentiin Georgian kirjoittaman käsikirjoituksen mukaan ja Suomi näytteli sille laaditun roolin melko tarkkaan. Loppujen lopuksi Helmareilla ei kovin montaa tuhannen taalan paikkaa edes ollut.

Helmarien erikoistilanteisiin jäi paljon parantamisen varaa. Kulmapotkuissa haettiin tuttuun tapaan Anna Westerlundin päätä, mutta maarianhaminalaisella ei ollut paras päivänsä. Helmarit käytti paljon myös lyhyitä kulmapotkuja, joista on tunnetusti hyvin haastavaa saada vaarallisia tilanteita aikaiseksi. Yksikään suomalaisten lyhyt kulma ei onnistunut.

Helmarien pelissä oli myös ajoittain samaa vikaa, mikä näkyi aiemmin pelatussa Slovakia-ottelussa. Monet helpotkin perussyötöt eivät löytäneet kohdettaan. Syöttämistä ja syöttöjen haltuunottoa toki vaikeutti Georgian kotikentän Mikheil Meskhi Stadiumin nurmen karsea kunto. Kenttämestarin erikoisia ei onneksi nähty.

Lopullinen johtopäätös on kuitenkin se, että tärkeät pakkopisteet lähtivät Tbilisistä Helmarien mukaan. Vuoden päästä kukaan ei muista, millaisella pelillä ne voitettiin.

Georgia - Suomi 0-3 (0-1)
17. 0-1 Linda Sällström
68. 0-2 Sanni Franssi
71. 0-3 Emmi Alanen (rp)

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: