PalloTV - RoPS liigakarsintaan – TPS jäätyi finaalissa

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
23.10.2021

RoPS liigakarsintaan – TPS jäätyi finaalissa

RoPS-TPS 1-0 (1-0)
Yleisö: 1310

Rovaniemen Palloseura pääsee tavoittelemaan liiganousua. Asia ratkesi, kun lappilaiset voittivat Turun Palloseuran Ykkösen päätöskierroksen ottelussa Rovaniemellä. RoPS ansaitsi voittonsa. Ennakkoon vahvemmassa TPS-leirissä sen sijaan mietitään vielä pitkään, missä mentiin vikaan? 

Lauantain ottelun ennakkoasetelmat olivat todella jänskät. Panoksena oli Ykkösen kakkossija ja pääsy liigakarsintaan. TPS oli sarjataulukossa pari pinnaa RoPS:aa edellä, joten turkulaisille riitti tasapeli. RoPS:n oli pakko voittaa.

Ottelu alkoi seesteisissä tunnelmissa. Alun merkitystä oli korostettu molemmissa pukukopeissa. Molemmilla oli pyrkimys päästä pelin päälle ja ottaa pallonkontrolli. Joukkueiden pallollinen tekeminen oli harkitsevaa, minkä seurauksena pallotempo jäi alkuun varsin verkkaiseksi.

Molemmille joukkueille oli luonnollisesti teroitettu myös kurinalaisen puolustuspelaamisen merkitystä. Tärkeään otteluun ei lähdetä takki auki. Ensimmäisen maalin merkitys oli tehty molemmille selväksi. Ottelua ei voiteta ensimmäisellä puolikkaalla, mutta sen voi hävitä.

Ensimmäinen puoliaika oli tasaista ja tarkkaa vääntämistä. Vastakkain oli kaksi hyvin organisoitua joukkuetta, joten pelitilanteista syntyneet maalipaikat olivat kortilla. Yksi maali kuitenkin nähtiin puoliajan lopuksi. Ottelun 42. minuutilla RoPS:n laitapelaaja Jussi Niskalle pelattiin 1v1-tilanne vasempaan laitaan, hän eteni ja pääsi keskittämään päätyrajalta, josta maalin eteen pysäköinyt tulikuuma hyökkääjä Simo Roiha puski kotijoukkueen johtoon. Todella arvokas osuma puoliajan loppuun.

RoPS:n johtomaali loi todella mielenkiintoiset asetelmat ottelun toiselle puolikkaalle. Nyt TPS:n oli pakko tehdä ainakin yksi maali, kun RoPS:lle riitti oman pään pitäminen puhtaana. Miten asetelma muuttaisi toista puolikasta? Lähtisikö TPS heti jahtaamaan tasoitusosumaa, vai jatkaisivatko he edelleen kärsivällisellä linjallaan? Miten RoPS-leirissä oli varauduttu tilanteeseen, jossa he johtavat puoliajalla?

Ottelun toinen puolikas jatkui siitä, mihin ensimmäinen jäi. Kumpikaan joukkue ei suorittanut vaihtoja puoliajalla. Peli aaltoili, mutta joukkueet pitivät hyvää huolta kenttätasapainostaan, kaveria ei edelleenkään päästetty yllättämään tilanteenvaihdoilla tai millään muullakaan. Kentällä selvästi juostiin ja ajateltiin yhtä aikaa.

TPS:n olemuksesta paistoi edelleen kärsivällisyys. TPS-luotsi Jonatan Johanssonilla oli selvästi kova luotto siihen, että he aina tekevät ainakin yhden maalin. Pelaamalla rakennetut maalitilanteet olivat silti vähissä. TPS:llä oli vaikeuksia saada kunnollista kirivaihdetta päälle. Turkulaiset lähtivät otteluun sordino päällä, viileästi ja harkiten. Sellaista mielentilaa voi olla vaikea muuttaa kiriksi kesken pelin. TPS:n yritykset jäivät pitkälti erikoistilanteisiin, joihin turkulaiset rakensivat tilanteen heti kun siihen tilaisuus tarjoutui, mutta ilman sen suurempaa uhkaa.

RoPS ei tietenkään lähtenyt ryntäilemään johtoasemassa. Pallon saatuaan joukkue pyrki pysymän kiinni pelivälineessä ja huilaamaan pallon kanssa. Hyökkäyksiin lähdettiin, kun siihen tarjoutui paikka, eikä silloinkaan kovin monella miehellä. Harvoista hyökkäyksistä huolimatta rovaniemeläiset onnistuivat luomaan TPS-maalille vaaraa, toisin kuin TPS toiseen päähän.

Ottelun toinen puoliaika oli tasainen, eikä loppuun saatu odotettua mylläkkää RoPS-maalille, TPS:n kovasta yrityksestä huolimatta. TPS:n loppukiri jäi piippuun. RoPS:lla ei lopulta ollut kovinkaan suuria vaikeuksia pitää turkulaiset pois vaara-alueilta ja voittaa ottelu.

RoPS oli tänään parempi. Joukkue pelasi fiksun matsin molempiin suuntiin ja ansaitsi paikan liigakarsinnassa. Nuori joukkue toteutti päävalmentaja Mikko Mannilan pelisuunnitelmaa kurinalaisesti ja kun hyökkäyspäässä on riittävästi tulivoimaa, se usein riittää. Hyvä esitys RoPS:lta ja kovassa paikassa. 

TPS oli yllättävän vaisu ja jotenkin hengetön ottelun merkityksen huomioon ottaen. Turkulaisten puolustuspää oli tilanteen tasalla, takaiskusta huolimatta, mutta vaisusti esiintynyt hyökkäys jätti paljon toivomisen varaa. Olisi luullut, että TPS saa paineottelussa jotakin hyötyä siitä, että joukkueessa on moninkertaisesti kokemusta kotijoukkueeseen verrattuna. Heikko ja ennen kaikkea vaisu esitys TPS:ltä, yhdeltä sarjan parhaista joukkueista ja kauden ehdottomilta nousijasuosikeilta.

RoPS-TPS 1-0 (1-0)

43ʹ 1-0 Simo Roiha

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: