PalloTV - Kotitappio ajoi Helmarit nurkkaan
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
26.10.2021

Kotitappio ajoi Helmarit nurkkaan

Suomi - Irlanti 1-2 (0-1)

Helmarien paluu Olympiastadionille monen vuoden jälkeen sujui mollivoittoisesti, kun Suomi hävisi MM-karsintaottelun Irlannille 1-2 (0-1). Tappio ajaa Suomen karsintalohkon sarjataulukossa selkä seinää vasten. Kun yksi menee suoraan kisoihin ja kakkonen jatkaa karsintojen toisessa vaiheessa, paineet vähintään jopa neljän pisteen viemiseksi Ruotsilta kasvoivat entistä kovemmiksi. Näillä arvioin Suomi taistelee lohkon toisesta sijasta Irlannin ja Slovakian kanssa.

Irlanti ei ollut vastustajana sen kummempi kuin edellisen karsintaottelun Georgiakaan. Tietenkään näitä maita ei voi samalle viivalle edes asettaa ja yksityiskohdista voi vääntää kättä naaman sinertämiseen asti. Mutta isossa kuvassa Irlanti ei ollut sen kummempi vastapuoli kuin Georgiakaan - toki asteen, kaksi tai jopa kolmekin kovempi kaikessa ja kaikilla osa-alueilla, mutta muuten hyvinkin voitettavissa. Tällä kertaa Helmareilla oli mukana kosolti huonoa tuuria. Kukaan ei tehnyt edes naamamaalia.

Huonon tuurin lisäksi Irlanti viimeisteli kovalla prosentilla niistä puolestakymmenestä maalipaikasta, jotka se loi. Ottelu lähti Suomen kannalta väärille raiteille jo alkuminuuteilla, jolloin Helmarien peli oli sekaisin vieraiden ainoan painostusjakson aikana. Olympiastadionin pelikello näytti vasta kymmentä minuuttia, kun Megan Connollyn vapaapotku painui maaliin yläriman ja Suomen maalivahdin Tinja-Riikka Korpelan käsien kautta. Vain hetkeä aiemmin Anna Westerlund oli pelastanut Helmarit takaiskulta siivoamalla pallon maaliviivalta väljemmille vesille.

Helmarit tuli tauolta kehiin vahvasti. Parin hyvän hätyyttelyn jälkeen Suomi rakensi sivurajaheiton jälkitilanteesta nopean hyökkäyksen, jonka myötä onnistuneilla syötöillä Adelina Engman nousi varjoista ja latasi Tuija Hyyrysen päätyrajalta alas keskelle pudottaman pallon Irlannin maaliin.

Iloa kesti vain muutaman minuutin. Helmarien, yli 5200-päisen kannattajajoukon sekä erityisesti tasoituksen toisen sankarin Hyyrysen ja maalivahti Korpelan niskaan kaadettiin saavillinen kylmää vettä. Heather Payne pääsi keskittämään pallon Emma Koiviston estelyistä huolimatta. Korpela sai puolittain näppinsä väliin, mutta pallo karkasi hänen käsistään ja Denise O'Sullivan nousi Hyyrysen selkään puskien pallon maaliin. O'Sullivanin loppuratkaisussa oli jotain sanoin kuvaamattoman tylyä, mikä aukeaa enemmän videolta kuin kirjoittamalla.

Irlannin toisen johtomaalin jälkeen peliä hallitsi vain ja ainoastaan Suomi. Irlanti sai muutaman yksittäisen vastahyökkäyksen, mutta niillä ei Helmareita enää yllätetty. Vastustaja keskittyi puolustamaan ja vaihtoi nopeasti 5-3-2 muotoisen järjestelmänsä 5-4-1:een. Se tarkoitti sitä, että monista hässäköistä ja myllyistä huolimatta tilaa kunnon laukauksille ei ollut.

Tilan tekemisessä Suomi olikin jälleen vaikeuksissa yhtä lailla kuin Georgiaakin vastaan. Vaarallisimmillaan se oli erikoistilanteissa, joista maalintekoon tarjoutui useita mahdollisuuksia. Pelaamalla suomalaiset olivat varsinkin ensimmäisellä puoliajalla aika aseettomia. Ensimmäinen pelitilanteesta tullut maalipaikka aukeni vasta ensimmäisen puoliajan lisäminuutilla. Sitä ennen Helmarit loi maalipaikkansa kulmista, vapaapotkuista ja sivurajaheitoista.

Toisella puoliajalla Suomi pystyi käyttämään tilaa enemmän hyväkseen, mutta hyöty siitä valui nopeasti hukkaan. Irlannin johtomaalin ja puolustamaan pudottautumisen jälkeen tilan tekeminen vaikeutui moninkertaisesti. Irlanti onnistui myös tappamaan pelin rytmin tehokkaasti. Loukkaantuneita hoidettiin tavan takaa - joskus testattiin Olympiastadionin hyväkuntoisen nurmen pötköttelyominaisuuksia aiheesta, välillä penkin suorasta käskystä.

Suomen paras pelaaja oli Georgian reissun väliin jättänyt Natalia Kuikka. Hän johti puolustuksen keskustaa Westerlundin kanssa hyvällä otteella, vaikka ottelu tappioon päättyikin. Kuikka oli paikalla myös, kun erikoistilanteista luotiin uhkaa vastustajan maalille tai kun tarvittiin laukauksille blokkaajaa.

Jos edellisellä kerralla mentiin fillarilla ja nyt mopolla tai piikillä, on seuraavaan koitokseen kaivettava jostain esiin kunnon kyykkypyörä. Suomi kohtaa puolivälin krouvissa Ruotsin 25. marraskuuta pelattavassa ottelussa. Tason nostoa taitojen ylärajoille tarvitaan, sillä länsinaapuri kuuluu naisjalkapallon maailman eliittiin. Sen huomaa jo sarjataulukostakin: Kolme voittoa, kuusi tehtyä eikä yhtään päästettyä maalia.

Suomi - Irlanti 1-2 (0-1)
10. 0-1 Megan Connolly
52. 1-1 Adelina Engman
56. 1-2 Denise O'Sullivan
yleisöä: 5 271

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: