PalloTV - Suomi tarrasi kiinni MM-jatkokarsintapaikkaan
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
13.11.2021

Suomi tarrasi kiinni MM-jatkokarsintapaikkaan

Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-3 (0-1)

Suomen A-maajoukkue pelasi taktisesti kypsän ottelun ja otti ison askeleen kohti MM-karsintalohkonsa jatkokarsintapaikkaa voittamalla Bosnia ja Hertsegovinan vieraskentällä. Voitto nosti Suomen lohkon kakkoseksi, kaksi pinnaa Ukrainan edelle, kun pelaamatta on kierros. Suomen voitto teki ensi tiistaina pelattavasta lohkon viimeisestä kierroksesta huippujännittävän. Nyt Ukrainan on voitettava Bosnia ja Hertsegovina, mikäli jatkokarsintapaikka kiinnostaa. Suomi kohtaa tiistaina Ranskan Olympiastadionilla. Ranska on jo varmistanut lohkon voiton ja MM-kisapaikan.

Ottelu alkoi ennakoiduissa merkeissä, kun kotijoukkue otti pallonhallinnan 4-3-3-muodollaan ja Suomi otti vastaan 3-5-2-muodossa. Huuhkajilla oli tilanne hyvin kontrollissa, mutta Bosnia ja Hertsegovina sai painettua Suomen pakan matalaan blokkiin. Huuhkajien pallolliset vaiheet jäivät lyhyiksi, liian lyhyiksi, joten peli pyöri aluksi pitkälti Suomen päässä.

Puoliajan edetessä pelitilanteet tasoittuivat ja Suomikin pääsi pelaamaan palloa. Sitten yhtä äkkiä kesken Suomen hyökkäyksen pallo kävi kaukolaukauksen jälkeen kotijoukkueen pelaajan käteen ja pallo vietiin pilkulle. Pallon taakse asteli Teemu Pukki. Kotijoukkueen maalivahti Ibrahim Sehic torjui ja peliä jatkettiin tasalukemissa. Karmea takaisku. Peliä oli pelattu 25 minuuttia.

Suomi ei jäätynyt. Ottelun 29. minuutilla Huuhkajat pelasivat hienon kombinaation, jossa keskikenttäpelaaja Glen Kamara pelasi pallon Pukille linjan taakse päätyrajan tuntumaan, Pukki keskitti, hyökkääjä Markus Forss oli pysäköinyt työmaalle ja pisti pallon pussiin keskeltä maalintekosektoria. Hieno pelitilannemaali. Harvinaisen hieno pelikirjamaali. Tosi kivaa katsottavaa.

Sitten ottelu sai yllättävän käänteen, kun puolustaja Jukka Raitala veti naapuria sukille ja lensi pihalle ottelun 37. minuutilla. Raitala myöhästyi kyllä taklauksessaan ja keltainen kortti olisi ollut perusteltu, mutta suora punainen kortti tuntui suomalaisittain kovalta tuomiolta. Tilanne oli jälleen uusi, oltiin maalin johdossa, mutta alivoimalla. Puoliajalle mentiin Suomen johdossa.

Suomi tuli toiselle puolikkaalle ennakkoluulottomasti, vaikka olikin alivoimainen. Puoliajan alku oli pelitapahtumiltaan yllättävän tasainen. Ottelun 51. minuutilla Suomi pelasi pitempää hyökkäystä, menetti pallon kuudentoista sisällä, Pukki prässäsi pallon takaisin ja pääsi puskemaan taklauksesta syntyneen irtopallon ylösnousseelle toppari Leo Väisäselle, joka syötti pallon takaviistoon Robin Lodille, joka laukoi pelivälineen hallitusti maaliin.

Suomen toisen osuman jälkeen kotijoukkue heräsi ja se johti lopulta kavennusmaaliin ottelun 69. minuutilla. Bosnia ja Hertsegovina sai vapaapotkun kuudentoista kulmalta. Pallo lähetettiin kovana etualueelle, josta toisella puolikkaalla kentälle vaihdettu hyökkääjä Luka Menalo ohjasi pallon Suomen maalia vartioineen Lukas Hradeckyn maalin etuyläkulmaan. Komea erikoistilannemaali, joka sytytti kotijoukkueen ja ottelun uudelleen, mutta Suomi pysyi viileänä.

Eikä siinä pitkään mennyt, kun Suomi sai vapaapotkun kolmestakymmenestä metristä. Lod lähetti vasemmallaan kovan leivoksen taka-alueelle, josta toppari Daniel O`Shaughnessy kävi puttaamassa pallon sisäsyrjällä verkkoon. Tuomio kävi VAR-kopissa paitsioepäilyn vuoksi, mutta tilanne todettiin Suomen maaliksi.

Kolmas maali rauhoitti Suomen peliä, mutta vaara ei ollut ohi. Kotijoukkueen epätoivo synnytti vielä puoliajan loppuun muutamia tilanteen poikaisia Suomen maalille, mutta härmän häijyt pysyivät jämäköinä.

Suomi pelasi taktisesti onnistuneen ottelun. Valmennusjohdon laatima pelisuunnitelma toimi, jopa senkin jälkeen, kun päädyimme alivoimalle. Huuhkajien pallollinen pelaaminen aiheutti tänään, aikaisemmasta poiketen vaaraa, mikä oli mukava nähdä. Puolustussuuntaan meillä ei suurta hätää ollutkaan, vaikka pallonhallinta olikin pitkiä aikoja kotijoukkueella. Pelitilanteista syntyneet maalipaikat olivat kotijoukkueella yllättävän harvassa.

Kotijoukkueen esitys ei todellakaan häikäissyt. Bosnia ja Hertsegovina ei yltänyt lähellekään sitä tasoa, minkä joukkueen tiedetään hyvänä päivänä omaavan. Suomi sai pidettyä kotijoukkueen pallollisen pelin sielun Miralem Pjanicin aisoissa. Joukkueen puolustuspelaamien ei varmaan tyydytä aina kriittistä kotiyleisöä. Kolme päästettyä maalia kotikentällä ei saa hyväksyntää miltään kotiyleisöltä.

Bosnia ja Hertsegovina-Suomi 1-3 (0-1)

29ʹ 0-1 Marcus Forss
50ʹ 0-2 Robin Lod
69ʹ 1-2 Luka Menalo
73ʹ 1-3 Daniel O´Shaughnessy

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: