PalloTV - Suomi ei yltänyt MM-jatkokarsintaan – Ranska teki tarvittavan

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
16.11.2021

Suomi ei yltänyt MM-jatkokarsintaan – Ranska teki tarvittavan

Suomi-Ranska 0-2 (0-2)
Yleisö: 32 000

Ukraina etenee MM-jatkokarsintaan voitettuaan Bosnia ja Hertsegovinan vieraissa 0-2. Suomi jää lohkon kolmoseksi hävittyään Olympiastadionilla Ranskalle 0-2. Huuhkajat pelasivat hyvän ottelun, mutta MM-kisapaikkansa jo varmistanut Ranska oli vielä liian korkea vuori kiivettäväksi. Ottelu oli samalla topparipari Paulus Arajuuren ja Joona Toivion viimeinen maaottelu.   

Ottelun alkoi Suomen osalta hieman hermostuneesti. Ottelun merkitys näkyi. Syötöt eivät napsahdelleet kohdilleen ja pallollinen pelaaminen oli levotonta. Ensimmäisen vartin jälkeen kotijoukkueen tunnetila asettui ja pelikin löysi ennakoidulle uralle. Ranska pääsi viemään peliä, mutta Suomella oli nippu hyvin kasassa.

Suomi asetti 5-3-2-muotonsa puoleen kenttään, pani painetta pallolliselle ja piti perälaudan kiinni. Se näytti toimivan ja Suomi sai katkoja keskialueella. Omat pallolliset vaiheet jäivät silti vielä lyhyiksi. Suomi kuitenkin piti huolen siitä, ettei Ranska päässyt nopeisiin suunnanmuutoksiin kotijoukkueen pallonmenetysten jälkeen. Pallon voitettuaan Suomi pyrki pelaamaan helppoa palloa ja pysymään kiinni pelivälineessä.

Puoliajan edetessä Ranska sai odotetusti painettua pelin Suomen kenttäpuoliskolle. Suomi pyrki puolustamaan aktiivisesti eteenpäin ja pitämään puolustusmuotonsa kasassa. Ranska oli kuitenkin ottanut kärsivällisyytensä mukaan Suomen reissulle. Puoliajan loppua kohti Huuhkajatkin pääsivät hyökkäämään omien pallollisten vaiheittensa päätteeksi, mutta kovin suurta vaaraa yritykset eivät vielä aiheuttaneet maalivahti Hugo Llorisin maalille.

Ranska ei odotetusti prässännyt kovin korkealta, joten puoliajan loppua kohti Suomi sai rauhoitettua omaa pallollista tekemistä ja pidettyä pelin Ranskan kenttäpuoliskolla. Suomen pitemmissä hyökkäyksissä oli silti koko ajan oma vaaransa Ranskan hurjan vastahyökkäysvoiman tietäen. Pallon kanssa oli syytä olla todella huolellinen hyökätessäkin.

Ranska hallitsi puoliajan ensimmäistä puolikasta, mutta Suomikin sai omaa pallollista peliään rullamaan puoliajan loppua kohti. Puoliajalle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Suomen maajoukkueen taustat seurasivat varmasti tarkkaan samaan aikaan pelattavaa Bosnia ja Hertsegovina-Ukraina-ottelun etenemistä. Ukrainan oli pakko voittaa vierasottelu, muutoin Suomi etenisi jatkokarsintaan. Jos Ukraina voittaisi oman ottelunsa useammalla kuin kahdella maalilla, Suomen olisi pakko voittaa Ranska. Bosnia ja Hertsegovinassa mentiin tauolle 0-0-tilanteessa.

Huuhkajat tulivat toiselle puolikkaalle isännän ottein, ottivat pallonhallinnan, prässäsivät monella miehellä korkealta ja painoivat pelin Ranskan päätyyn. Suomen otteissa oli pelirohkeutta, rentoutta ja ennen kaikkea viileää järkeä. Hieno startti toiselle puolikkaalle.

Ranskan hyökkäysvoima ei tietenkään ollut kadonnut mihinkään puoliajalla. Ja Ranskalla sitä riittää. Kuvaava on se, että Ranskan päävalmentaja Didier Deschampsilla oli heittää kentälle sellainen nimi kuten Karim Benzema. Mihinkään harhaluuloihin ei siis edelleenkään ollut vielä aihetta, vaikka ottelukuva näytti lupaavalta. Muistetaan silti, että maalinteko Ranskaa vastaan ei ole ihan niitä helpoimpia tehtäviä.

Puolen tunnin jälkeen Rive vaihtoi kentälle lisää hyökkäysvoimaa. Hyökkääjä Markus Forss tuli kuutospaikan Rasmus Schullerin tilalle.

65. minuutilla se sitten tapahtui. Ranska pelasi puolinopeaa perushyökkäystä, jonka päätteeksi Benzema laukoi Ranskan johtoon oltuaan kentällä vajaat viisi minuuttia. Samaan aikaan kantautui tieto, että Ukraina oli siirtynyt 0-1 johtoon vieraissa. Suomen oli siis tehtävä maali, jotta pääsisimme kisaamaan paremmasta maalierosta Ukrainan kanssa. Tai sitten Bosnia ja Hertsegovinan pitäisi tasoittaa Ukrainaa vastaan.

Ranskan johto-osuman jälkeen Rive vaihtoi sisään lisää hyökkäyskalustoa, kun Robert Taylor tuli Jere Urosen tilalle. Sitten, kesken pitkän Suomen pallollisen jakson, Ranska pääsi nopeaan vastahyökkäykseen ja Kylian Mbappe sijoitti varsinaisen helmen Lucas Hradeckyn maalin taka-alanurkkaan, sisemmältä laitakaistalta ja 25 metristä. Kerrassaan upea pörsä ja hyvä muistutus naapurin iskukyvystä.

Nyt Bosnia ja Hertsegovinan tasoitusmaalin arvo nousi entisestään. Loppupeli saatettiinkin sitten jännittää Bosnia ja Hertsegovina-Ukraina-ottelun tulosta. Pian tuli tieto, että Ukraina oli siirtynyt 0-2 johtoon, joten Suomen piti tehdä Ranskalle kolme maalia kymmeneen minuuttiin. Se ei tällä kertaa onnistunut.

Suomi pelasi ottelun alun 25 ensimmäistä minuuttia lukuun ottamatta hyvän pelin, mutta Ranska on Maailman Mestari. Toinen puoliaika varsinkin oli suomalaisittain mukavaa katsottavaa, vaikka pari menikin omiin. Suomen pallollinen peli kehittyy hyvää vauhtia ja sitä on mukava seurata. Valmennusjohdon tekemät pelaajavalinnat ovat näyttäneet onnistuneilta. Maajoukkueen nuoremman kaartin pallollinen osaaminen antaa valmennusjohdon käyttöön uusia vaihtoehtoja ja työkaluja.

Suomi-Ranska 0-2 (0-0)

66ʹ 0-1 Karim Benzema
76ʹ 0-2 Kylian Mbappe

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: