PalloTV - Hyytävä Kuopio, jäätävä KuPS
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
26.03.2022

Hyytävä Kuopio, jäätävä KuPS

KuPS - Ilves 5-1 (2-0)

Kansallinen Liiga käynnistyi Kuopion Palloseuran kotivoitolla Tampereen Ilveksestä. KuPS esiintyi kotikentällä puolustavan mestarin elkein ja voitti tamperelaiset lukemin 5-1 (2-0).

Kuopion hyytävät olosuhteet nousivat ottelun ykköspuheenaiheeksi. Lämpömittari oli reilusti pakkasen puolella, puuskissa lähes myrskylukemiin yltänyt tuuli puhalsi kentän pitkittäissuuntaisesti ja lumisade äityi välillä erittäin sakeaksi. Yöllisen lumi- ja jääkerroksen jäljiltä kenttää puhdistettiin vielä hetkeä ennen lämmittelyn alkua, mutta tekonurmi oli lopulta mainiossa kunnossa.

Paikallinen kannattajakunta säikähti takatalven olosuhteita. Kuopion Keskuskentän katsomoissa värjötteli ehkä 40-50 sellaista, joita eivät pienet tuulen henkäykset säikäytelleet. Sää on aina ennen kaikkea pukeutumis- ja asennekysymys.

KuPS oli yhtä jäätävä kuin olivat olosuhteet hyytävät. Ottelun loppulukemissa ei ole yhtään liikaa - päin vastoin jopa liian vähän. Materiaali huomioon ottaen KuPS:sta jäi jopa sellainen kuva, että lounas olisi kaivannut pikkuisen lisää suolaa. Sen voi laittaa huoletta vaikeiden olosuhteiden piikkiin. Niin paljon ne vaikuttivat kummankin joukkueen pelaamiseen.

Voi vain kuvitella, millaiset lukemat KuPS saa parhaimmillaan aikaiseksi, kun kaikki kytkimet ovat oikeassa asennossa. Nytkin siltä puuttui kaksi kovaa pelaajaa, kun Gentjana Rochi ja Taryn Jakubowski olivat vielä sivussa kokoonpanosta.

Myötätuuli oli KuPS:n puolella avausjaksolla, mutta se pelasi kuin käsijarru päällä. Ilvestä vastaan se riitti. Suurten tasoerojen sarjassa tämä on myös surullinen ja karu totuus. Joitakin seuroja vastaan riittää puolivaloilla pelaaminen, joitakin vastaan jopa vaihtopenkkiläisten laittaminen joukolla avaukseen.

Tamperelaisten matala ja tiivis koko joukkueen puolustuspeli piti huolen, ettei KuPS päässyt mellastamaan Ilveksen maalilla mielin määrin. KuPS piti palloa ja hallitsi kentän tapahtumia. Hallinta vastatuulen kanssa tarkoitti, ettei Ilves päässyt pallon kanssa puolen kentän toiselle puolelle. Näin ollen sillä oli varaa jopa ajoittain kokeilla korkeaa prässiä, mutta eihän siitä mitään tullut.

Tauon jälkeen Ilves sai tuulen taakseen. Pelillisesti se hyötyi myötäisestä vähän. Pienen pieniä välähdyksiä lukuun ottamatta kapellimestarin puikko oli KuPS:lla loppuvihellykseen asti. Ainoan kerran Ilves sai hyötyä tuulesta ja juuri sille hetkelle iskeneestä sakeasta lumikuurosta, kun Saana Tuomalan pommi 30 metristä upposi myötävirrassa KuPS:n yläriman alle. Kolmen kulmapotkun ja yhden vedon lisäksi se oli Ilveksen ainoa maalipaikka.

Tuuli vaikutti myös erikoistilanteisiin. Moni kulmapotku jouduttiin antamaan lyhyenä, sillä vastakarvaan annetut pallot pysähtyivät ja myötätuuleen lähetetyt saivat vähän liikaakin vauhtia taakseen. Pallo ei aina edes pysynyt paikoillaan, kun kulmuria olisi pitänyt suorittaa. Nähtiinpä sellainenkin harvinaisuus, että lyhyt kulmapotku johti onnistumiseen. KuPS:n avausmaali syntyi juuri lyhyen kulmapotkun jälkitilanteesta.

Kuopiolaisten maalintekijät löytyivät tutuista nimistä. Aino Kröger ja Lavdije Begolli iskivät kaksi maalia kumpikin. Tikkurilan Palloseurasta tullut Emmi Siren teki yhden.

KuPS - Ilves 5-1 (2-0)
11. 1-0 Aino Kröger
32. 2-0 Aino Kröger
58. 3-0 Lavdije Begolli
72. 4-0 Lavdije Begolli
79. 4-1 Saana Tuomala
80. 5-1 Emmi Siren
yleisöä: 100

-Raine Pernu
Kansikuva: Juha Leskinen

Artikkeliin liittyviä aiheita: