PalloTV - Tehokas Slovakia voitti tehottoman Suomen

|
29.03.2022

Tehokas Slovakia voitti tehottoman Suomen

Suomi-Slovakia 0-2 (0-1)

Suomen A-maajoukkue päätyi tiistaina Espanjan-leirinsä toisessa harjoitusottelussa 2-0 tappioon Slovakialle Espanjan Murciassa. Suomen pallollinen peli parani viime lauantaista merkittävästi, mutta tehojen kanssa on edelleen ongelmia. Slovakia oli puolestaan sitä tehokkaampi, ja leipoi kaksi maalia miltei tyhjästä.

Leiri ja ottelut ovat osa Huuhkajien valmistautumista kesäkuussa käynnistyvään Kansojen Liigaan ja vuoden päässä siintäviin EM-karsintoihin.

Suomen leirin ensimmäinen harjoitusottelu Islantia vastaan viime lauantaina päätyi tasapeliin 1-1. Ottelua värittivät valmennuksen tekemät kokeilut. Aloituskokoonpanosta löytyi esimerkiksi kaksi debytanttia, kun toppari Miro Tenho ja laitapelaaja Miska Ylitolva kirjauttivat itselleen ensimmäiset minuutit A-maajoukkuepaidassa.

Myös muilla pelipaikoilla nähtiin uusia työpareja, mikä osaksi selittää joukkueemme vaatimattoman pallollisen esityksen. Kun pallollinen pelaaminen pyki, myös tavoitteena ollut hyökkäys- ja prässipelin hiominen menivät reisille.

Kehittämisellä ja kokeiluilla on usein hintansa, mutta se on hinta, joka on maksettava, mikäli peliämme mielitään kehittää. Nuorten, uusien kykyjen sisään ajaminen A-maajoukkueympyröihin on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Myös Slovakia on leireillyt maajoukkuetauon aikana. Slovakit hävisivät oman leirinsä ensimmäisen harjoitusottelun viime perjantaina Norjaa vastaan Oslossa 2-0.

Päävalmentaja Markku Kanerva oli piirtänyt tiistain Slovakia-otteluun vähemmän kokeiluja sisältävän avauskokoonpanon muotoon 4-4-2. Maalilla aloitti tällä kertaa nykyisin kapteeninnauhaa kantava Lukas Hradecky. Toppariparina nähtiin Robert Ivanov ja Leo Väisänen. Laitapakkeina viilettivät Nikolai Alho ja Jere Uronen. Keskikentällä operoivat Santeri Hostikka, Lucas Lingman, Glen Kamara ja Robin Lod. Kärkipariksi oli nimetty Marcus Forss ja Joel Pohjanpalo.

Suomi lähti otteluun aktiivisesti. Slovakian pelin avaamista ja rakentelua pyrittiin, ja onnistuttiinkin sekoittamaan aktiivisella, korkealla prässillä. Sen myötä Suomi myös pääsi alkuun pallon päälle. Oman pelin avaamisesta oli myös selvästi puhuttu Islanti-ottelun jälkeen. Slovakia pyrki myös prässäämään ylhäältä, mutta suomipojat onnistuivat toistuvasti ohittamaan naapureiden ensimmäisen prässilinjan ja etenemään.

Puoliajan edetessä myös Slovakia sai pallollista peliään liikkeelle ja pelitilanteet tasoittuivat. Suomi sai kuitenkin ohjattua slovakialaisten hyökkäyspelin pois vaara-alueilta, joten heidän hyökkäyksensä tulivat pääasiassa laidoilta ja päätyivät aikaisiin keskityksiin.

Suomen pallollinen peli oli huomattavasti parempaa kuin lauantain Islanti-ottelussa. Nyt joukkueemme onnistui pysymään paremmin pallossa, ja myös pitämään pelin painopisteen Slovakian päädyssä pitempiä aikoja. Pienenä miinuksen täytyy tosin mainita, että ottelukuvaan nähden joukkueeltamme nähtiin edelleen yllättävä määrä helppoja harhasyöttöjä ja -pallonmenetyksiä perustilanteissa.

Sitten, ottelun 37. minuutilla, kesken Suomen hyvän vaiheen, saatiin nähdä slovakialaista yksilötaitoa. Keskikenttäpelaaja Ondrej Duda pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, ja peliväline löysi tiensä aivan Hradeckyn maalin yläkulmaan. Varsinainen pommi Dudalta. Lisäksi se oli Slovakian ainoa maalia kohti suuntautunut laukaus ensimmäisellä puolikkaalla.

Suomi loi vielä puoliajan lopulla pari läheltä-piti-tilannetta, mutta ilman tulosta. Puoliajalle mentiin Slovakian johdossa.

Suomi jatkoi ottelun toisen puolikkaan alussa siitä, mihin ensimmäisellä puolikkaalla jäi. Slovakian pelin rakentelu otettiin kiinni ylhäältä. Pallon voitettuaan joukkue pysyi kiinni pelivälineessä ja peli saatiin jälleen painettua toistuvasti Slovakian kenttäpuoliskolle, mutta todellisiin maalintekopaikkoihin murtautuminen ei edelleenkään ollut helppoa.

Slovakialla oli alkuun vaikeuksia päästä keskialueen yli pelaamalla. Suomen prässipeli hyydytti slovakialaisten pallollisesta pelistä tempon, mikä teki vastapuolen pelaamisesta hitaan ja staattisen näköistä.

Ottelun 71. minuutilla saatiin nähdä lisää slovakialaista yksilötaitoa. Keskikenttäpelaaja Erik Jirka pääsi pitkä tempokuljetuksen jatkona laukomaan tarkan matalan laukauksen kuudentoista rajalta, ja pallo painui Suomen maaliin tolpan tyven kautta. Todella ikävä takaisku, ja jälleen kesken Suomen hyvän pelillisen vaiheen.

Suomi jatkoi yrittämistä Slovakian toisen täysosuman jälkeen, mutta jäi lopulta ilman maaleja, ja Slovakia vei ottelun nimiinsä 2-0.

Suomen on vaikea saada tulosta silloin kun pääsemme kontrolloimaan palloa ja viemään peliä. Hyökkäyspelimme oli selvästi viime lauantaista parempaa, mutta meillä on edelleen vaikeuksia jalostaa hyökkäyksistä vaaraa.

Pitkät pallonhallintajaksomme ja -hyökkäyksemme jäävät liian helposti pelkäsi pallon pyörittämiseksi. Pallon kontrolloiminen on toki tärkeätä, mutta siitä pitää saada irti vielä enemmän. Vastahyökkäyksiin Suomi ei juuri päässyt, mutta ne harvat kerrat, kun Suomi pääsi kääntämään peliä nopeasti loivat silti uskoa siihen, että transitiopeliltä olisi jatkossa lupa odottaa tehoja.

Prässipeli oli sen sijaan huomattavasti paremmalla tolalla kuin Islantia vastaan lauantaina. Juuri siksi olisi voinut kuvitella, että keskialueen riistoista ja suunnanmuutospelaamisesta olisi saatu irti enemmän, luotua enemmän vaaratilanteita.

38ʹ 0-1 Ondrej Duda
72ʹ 0-2 Erik Jirka

Toimittaja: Junnu Leskelä