|
29.03.2022

U17-tytöt raivasti tiensä EM-kisoihin

Jatkokarsintaturnaus päättyi murskavoittoon Slovakiasta.

Suomen U17-tyttöjen maajoukkue nähdään EM-lopputurnauksessa. Paikka arvokisoihin ratkesi Irlannissa pelatussa jatkokarsintaturnauksen lohkossa, jonka Suomi voitti jännittävien vaiheiden jälkeen. Suomi kaatoi päätöskierroksella Slovakian maalein 4-0 (0-0). Samaan aikaan Islanti löi Irlannin 4-1 (2-1), mikä tarkoitti jatkopaikan ratkeamista yhden maalin paremmalla maalierolla.

Ennen viimeistä kierrosta Suomi oli pelannut tasapelin Islannin kanssa ja voittanut keskimmäisessä ottelussa Irlannin. Islanti puolestaan voitti Slovakian. Ennen viimeistä kierrosta kummallakin oli neljä pistettä ja maaliero oli +1. Suomi oli edellä tehdyissä maaleissa, joita oli kolme ja Islannilla vain kaksi.

Päätöskierroksen ottelut pelattiin samaan aikaan, mutta tieto varmasti kulki stadionilta toiselle. Islanti johti tauolla 2-1. Tässä vaiheessa Suomen jatkopaikka oli uhattuna jo pisteidenkin valossa. Maalieropeli alkoi, kun Milja Kiviranta vei rangaistuspotkusta Suomen johtoon ottelun 54. minuutilla. Nyt molemmilla oli seitsemän pistettä, sama maaliero, yhtä monta tehtyä maalia ja keskinäinen ottelu päättynyt tasapeliin.

Lotta Kalskeen tekemä 2-0 maali ja Islannin muutamaa minuuttia myöhemmin iskemä 3-1 johtomaali pitivät tilanteen jännänä viimeiselle kymmenminuuttiselle. Lopulta ratkaisijoiksi nousivat Ilona Walta ja Ida Heikkinen, jotka tekivät kolmen minuutin välein maalit ja veivät samalla Suomen jo tavoittamattomalle karkumatkalle. Islanti lisäsi omaa johtoaan vielä lisäajalla, mutta se ei suomalaisten hurjalle toiselle puoliajalle riittänyt.

Suomalaisten kisamatka oli täynnä draamaa. Slovakian lisäksi jännitettävää riitti Irlantia vastaan pelatussa ottelussa, joka ratkesi vasta viidennellä lisäminuutilla. Irlanti oli mennyt johtoon, jonka Suomi tasoitti Elli Mäkipelkolan osumalla ottelun toisella lisäminuutilla. Kohtalo astui peliin muutamaa minuuttia myöhemmin, kun pallo meni maaliin Irlannin oman pelaajan kautta.

EM-lopputurnaus pelataan toukokuussa. Turnaus alkaa 3. päivä ja kestää kuun puoliväliin saakka. Bosnia-Hertzegovina toimii emäntänä. Ottelut pelataan neljällä paikkakunnalla: Sarajevossa, Zenicassa, Mostarissa ja Široki Brijegissä. Bosnian ja Suomen lisäksi kisapaikan ovat lunastaneet myös Hollanti, Saksa ja Tanska.