Helmarit murjoi Georgiaa – Jatkokarsintapaikka enää hiuskarvan varassa – PalloTV
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Ykköscup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Ykköscup

Liigacup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
12.04.2022

Helmarit murjoi Georgiaa – Jatkokarsintapaikka enää hiuskarvan varassa

Suomi - Georgia 6-0 (3-0)

Suomi löi Georgian naisten MM-karsintaottelussa murskaavasti 6-0 (3-0). Voitto nosti Helmarit karsintalohkon kakkossijalle, mutta Ruotsille ensimmäisen pistemenetyksen aiheuttanut Irlanti vaanii kahden pisteen päässä yhden ottelun vähemmän pelanneena. Irlannilla on myös parempi maaliero, joka tulee vielä paranemaan entisestään.

Suomen toiveet sijoittumisesta toiseksi ja pääsystä jatkokarsintaan ovat ohuen langan varassa. Kaikki on vielä omissa käsissä, mutta viimeisissä kahdessa ottelussa ei ole varaa epäonnistua. Todennäköisesti jatkokarsintaan pääseminen vaatii täyttä pistepottia myös Ruotsilta viimeisessä ottelussa.

Tähän päätelmään tullaan seuraavan kaavan kautta: Irlanti voittaa Georgian murskaluvuin ja parantelee jo ennestään Suomea parempaa maalieroa. Tällä hetkellä Irlannin maaliero on +11 ja Helmarien vastaava luku on +8.

Toiseksi viimeisellä kierroksella pelataan ensimmäinen kohtalon kamppailu, kun Suomi ja Irlanti ovat vastakkain todennäköisesti Dublinissa pelattavassa ottelussa. Ratkaisu siirtyy viimeiselle kierrokselle, jos Helmarit voittaa tai ottelu päättyy tasan. Omissa päätösotteluissaan Suomi kohtaa Ruotsin ja Irlanti matkustaa Slovakian vieraaksi. Vastustajan taso huomioon ottaen etu on jälleen Irlannilla.

Vaikka Helmarit voittaisi Irlannin, sille ei välttämättä riitä tasapeli Ruotsista. Jos Irlanti voittaa Slovakian, maat päätyvät tasapisteisiin ja irkut menevät jatkokarsintoihin mitä todennäköisimmin paremmalla maalierolla. Suomelle ei riitä välttämättä voittokaan Ruotsista, jos Irlannin kanssa päädytään tasapeliin.

On siis aika harvinaista, että 6-0 voittoon päättyneen maaottelun jälkeen olo ei ole niin riemukas kuin se voisi olla. Maalieron kaunistelulle oli tarvetta ja siihen oli mahdollisuus tarjolla, mutta Helmarien hyökkäyspelaaminen jätti jälleen kysymysmerkin tai kaksi ilmoille. Se oli Georgiaa vastaan aika ajoin ja paikka paikoin yksipuolista ja malttamatonta.

Yksi piirre hyökkäyspelissä pisti erityisesti silmään. Jos kriteeriruuvi käännetään ääriasentoon, Suomi ei tehnyt maalin maalia itse rakentamansa pelitilanteen päättäneesta laukaisusta. Ensimmäinen maali tuli puskemalla kulmapotkusta, toinen rangaistuspotkusta, neljäs oli vapaapotkun päätteeksi tehty oma maali, viides jälleen pusku kulmapotkusta ja kuudes kulmapotkun syntyi jälkitilanteesta.

Vain kolmas maali näki päivänvalon pelitilanteesta laukomalla, mutta sekään ei syntynyt varsinaisesti itse rakentamalla. Adelina Engman pääsi riistoon ja hassuttelemaan Georgian puolustuksen solmuun sen jälkeen, kun vieraiden pelaaja Tamari Tatuashvili oli vetänyt purkupalloon tyylipuhtaan hudin.

Itse pelistä on vähänlaisesti kerrottavaa. Kuten odottaa saattoi, Suomi piti palloa läpi ottelun ja lähes täydellisesti. Yhden käden sormilla ovat laskettavissa ne hetket, jolloin Georgia pääsi pallon kanssa edes omalle hyökkäysalueelleen. Jostain kuitenkin Georgialle kaivettiin jopa yksi maalintekoyritys. UEFA:n ottelutilastojen mukaan Suomella niitä oli 36, mikä kertoo karua kieltään helmaripelaajien tehottomuudesta. Ruotsi tarvitsi Georgian pömpeliin tehtyyn 15 maaliinsa 34 maalintekopaikkaa.

Georgia ei oikeastaan edes yrittänytkään haastaa Suomea. Sen määränpäänä oli kahden rökäletappion jälkeen pestä kasvojaan ja hävitä mahdollisimman vähän. Sitä se teki yrittämällä puolustaa kollektiivisesti, tiiviisti ja erittäin alhaalta.

Georgian taktiikka toimi vajaa puolisen tuntia ennen kuin Suomen tervassa juoksulta tuntunut hyökkääminen alkoi kulkea paremmin. Georgian pelaajien aseisiin kuului myös loputon pötköttely kentän pinnassa, millä se sai rikottua Suomen pelin rytmin välillä melko tehokkaasti. Onneksi sikailua ei nähty, vaan jokainen helmaripelaaja pääsi pukukoppiin ilman mustelmia.

Jotain uutta ja yllättävääkin päästiin todistamaan. Helmarien päävalmentaja Anna Signeul on tunnettu luottamisesta samaan vanhaan permanenttiin. Nyt näyttöpaikan sai moni vähemmän pelannut pelaaja. Heidän etujoukossa oli maalivahti Katriina Talaslahti, jolle tehtiin ensimmäinen merkintä A-maaottelusarakkeeseen. Kovin kaksinen näyttöpaikka ei ollut, sillä tekemisen puute oli melkoinen. Pelitapakin oli kokeiluluontoinen. Suomi ryhmittäytyi pallon kanssa muodikkaaseen 3-5-2 muodostelmaan sen sijaan, että olisi käytetty 4-4-2:ta tai 5-3-2:ta.

Koska erikoistilanteista tehtiin paljon maaleja, niiden erikoisosaaja Tuija Hyyrynen oli useimmissa osumissa mukana. Hänen lisäkseen kahdesti osunut Eveliina Summanen oli mainiolla pelipäällä.

Ti 12.4.2022, Helsinki, Töölön jalkapallostadion
Suomi - Georgia 6-0 (3-0)
24. 1-0 Emmi Alanen
35. 2-0 Eveliina Summanen (rp)
39. 3-0 Adelina Engman
55. 4-0 oma maali
65. 5-0 Eveliina Summanen
73. 6-0 Jenny Danielsson
yleisöä: n. 2 900

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: