PalloTV - Miesten Ykkösen ennakko: Sarjan 50. juhlakausi alkaa
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
17.04.2022

Miesten Ykkösen ennakko: Sarjan 50. juhlakausi alkaa

Pieniä paloja historiasta ja tilastojen syövereistä.

Miesten jalkapallohierarkian toiseksi korkeimman sarjatason Ykkösen 50. juhlakauden alkaminen on jo ovella. Sarjan avauskierros pelataan täyden kuuden ottelun voimin huomenna toisena pääsiäispäivänä. Juhlakausi tulee eteen kuin varkain ja sitä ainakin tällä tietoa vietetään vain työn merkeissä.

Ykkönen perustettiin Mestaruussarjan alle I-divisioonan nimisenä kauden 1972 jälkeen. Sitä ennen pääasiassa kolmi- tai nelilohkoinen Suomen sarja ja II-divisioona oli toiseksi korkein taso. Ykkösen ensimmäinen kausi pelattiin 1973, jolloin Mikkelin Pallo-Kissat ja Valkeakosken Haka nousivat Mestaruussarjaan. Porin Palloseura, Rauman Pallo ja FF Jaro putosivat II-divisioonaan.

Ykkösen ensimmäisellä kaudella futis kiinnosti ainakin Mikkelissä. MiPK:n yleisökeskiarvo oli 2 654 katsojaa, mikä olisi riittänyt puolivälin sijoitukseen Mestaruussarjan vertailussa. Kauden yleisöennätys tehtiin ottelussa HIFK:ta vastaan. Sitä seurasi 3 792 katsojaa. Pallo-Kissojen otteita seurasi pienimmilläänkin yli 1 300 silmäparia.

Koko sarjan yleisökeskiarvo oli 932 katsojaa ottelua kohden. Kaikki nämä olivat maksaneita katsojia - kausikorttilaisia ja vapaalippulaisia ei tuolloin laskettu mukaan ilmoitettuihin yleisömääriin.

Ensimmäisellä kaudella tehtiin paljon maaleja. Kaiken kaikkiaan 444 täysosumaa näki päivänvalon, mikä on lähes 3,5 maalia ottelua kohti. Peräti yhdeksän pelaajaa teki vähintään kymmenen maalia. Hakan Matti Paatelainen ja HIFK:n Juha-Pekka Laine kävivät tiukan kamppailun maalikuninkuudesta. Paatelainen veti pidemmän korren tehtyään 21 maalia. Laine jäi 20:een.

Seinäjoen Palloseurassa pelannut Pentti Toivola sijoittui maalipörssin kolmanneksi. Hän teki 17 maalia. Reijo Rantanen (MiPK), Keijo Värri (MiPK), Juhani Tapola (Haka), Henry Bergström (VPS), Risto Ikola (VPS) ja Christian Nyman (GBK) olivat muut vähintään kymmeneen maaliin yltäneet pelaajat.

Kuka oli ensimmäinen? I-divisioonan historian ensimmäisen maalin teki GBK:n Kenneth Wiik, jonka ainokainen ratkaisi kokkolalaisille HIFK:ta vastaan pelatun vierasottelun voiton. Se on helppo fakta löytää, sillä HIFK - GBK pelattiin varaslähtönä lauantaina. Ajan tapaan kierrokset pelattiin yleensä sunnuntaina tai arkipyhänä ilman alkamisaikakikkailuja. Saman paikkakunnan seurat väistivät toisiaan, minkä vuoksi HIFK pääsi aloittamaan jo lauantaina. Mestaruussarjan ottelu HJK - OTP oli varattu Helsingin kohokohdaksi sunnuntaina.

Wiik on muuten näistä historian alkupään pelaajista ainoa, jonka nimi keikkuu vieläkin Ykkösen tilastoissa. Hän teki GBK:n paidassa yhteensä 50 maalia I-divisioonassa vuosien 1973-1980 aikana. Ainoa, joka on ylittänyt sadan maalin rajan, on Kalle Multanen. Hänellä on tilillään 108 divarimaalia.

Ykkösestä on vuosien varrella muodostunut välivaiheen sarja. Sieltä joko pudotaan tai sieltä noustaan, mutta oikein mikään seura ei ole tullut jäämään. Virallinen maratontaulukko tuntee 106 sarjassa pelannutta seuraa, joista suurin osa on viihtynyt alle kymmenen kautta Ykkösessä.

Maratontaulukkoa johtaa ainoa kunnon sarjajyrä KPV, jonka tilillä on 24 kautta ja 794 pistettä. Saldo sisältää alkuperäisen seuran lisäksi KPV-juniorien ja PV Kokkolan nimillä pelatut vuodet. AC Oulu tulee toisena, mutta se menettää paikkansa FF Jarolle tämän kauden aikana. Järvenpään Palloseura ja PEPO ovat nimiä, jotka kaiverretaan uusina maratontaulukkoon.