PalloTV - Miesten Ykkösen ennakko: TPS, Jaro ja KTP suosikkeina kauteen

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
18.04.2022

Miesten Ykkösen ennakko: TPS, Jaro ja KTP suosikkeina kauteen

Nousijoille povataan vaikeaa kautta.

Miesten Ykkösen sarjakausi käynnistyy tänään. Sarjassa pelataan täysi kuuden ottelun kierros, jonka pelit alkavat samalla kellonlyömällä klo 16. Kuten jo ennakkosarjan edellisessä osassa kerrottiin, tämän päivän kierrokselta alkaa Ykkösen juhlakausi. Vuonna 1973 perustetun sarjan 50. kausi pelataan tänä vuonna. Koska matematiikka on välillä hassua, 50-vuotisjuhlat ovat edessä vasta vuoden kuluttua.

Ykkösen sarjajärjestelmä on muuttunut aavistuksen verran. Sarja jakaantuu runkosarjan jälkeen kahtia ylempään ja alempaan loppusarjaan viime vuotiseen tapaan. Loppusarjat jatkuvat runkosarjassa saavutetuista pisteistä.

Ylemmän loppusarjan voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan, mutta nyt jopa neljänneksi sijoittuneella on mahdollisuus lunastaa itselleen mahdollisuus nousuun pudotuspelien kautta. Liigakarsinta etenee kolmiportaisesti. Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet pelaavat karsintaottelun, jonka voittaja kohtaa toiseksi sijoittuneen. Molemmat karsintaottelut pelataan yksiosaisina paremmin sijoittuneen kotikentällä.

Toisen vaiheen voittaja etenee varsinaiseen liigakarsintaan, jossa vastaan tulee Veikkausliigan 11. sijoittunut joukkue. Liigakarsinta pelataan perinteiseen tapaan kaksiosaisena.

Alemman loppusarjan kolme viimeistä lähtevät hakemaan vauhtia alemmalta sarjatasolta. Kakkosen kolmen lohkon ylempien loppusarjojen voittajat nousevat Ykköseen kaudeksi 2023.

Ykkösessä on viisi uutta seuraa. Vaasan Palloseura nousi Veikkausliigaan ja sen paikalle tuli ranskalaisen visiitin pääsarjassa tehnyt KTP. Musan Salama, HJK:n reservijoukkue Klubi 04 ja joensuulainen JIPPO putosivat Kakkoseen. Järvenpään Palloseura, Pargas IF ja SJK Akatemia nousivat tilalle. Talven aikana tapahtui vielä yksi vaihdos, kun liigakarsintaan yltänyt RoPS luopui sarjapaikastaan talousvaikeuksien saattelemana. PEPO Lappeenranta täydennettiin tilalle.

Kaikki nousijat ovat suhteellisen tuoreita tapauksia. PIF ja SJK Akatemia ovat aikaisemmin pelanneet yhden kauden toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. JäPS ja PEPO ovat debytantteja.

TPS ja haastajat

Kun sarjan nousijasuosikkia etsitään, yksi nimi nousee ylitse muiden. Se on TPS. Turkulaisseura esiintyy poikkeuksetta vastauksissa, jos voittajasuosikkia pyydetään nimeämään. TPS operoi sarjassa budjetilla, joka kestää vertailun myös liigaseurojen kanssa. Moni viime kauden avainpelaaja vaihtoi maisemaa, mutta laatua on hankittu myös tilalle. Anthony Annan, Aati Marttinen, Simo Roiha ja Demba Savage ovat sellaisia pelaajia, jotka kelpaisivat monelle liigaseurallekin. Ihan vahingoittumaton Tepsikään ei ole. Siitä kertoo esimerkiksi jääminen ilman Ykköscupin mestaruutta.

FF Jaro ja KTP ovat TPS:n ykköshaastajat. KTP ei tunnu paukuttelevan henkseleitä asemastaan, mutta FF Jaro ei ole jäänyt kainostelemaan. Se ilmoitti jo hyvissä ajoin ja melko selkeästi haluavansa palata takaisin liigakentille. Sanojensa tueksi seura hankki Jacob Bushuen Hakasta sekä Emile Paul Tendengin ja Frankline Okoyen Maarianhamista. Moni runkopelaaja myös jäi seuraan. FF Jaron akilleen kantapäänä voi olla kapea rinki, joka ei kestä pitkäaikaisia tai yhtä aikaisia poissaoloja.

Keskikastiin tungosta - Nousijoista vain yksi selviää

TPS:n, FF Jaron ja KTP:n jälkeen onkin sitten hajontaa. Keskikastiin on pyrkyä useammallakin seuralla ja erityisesti kiinnostaa, mikä näistä tarjokkaista ottaa johtajan roolin ja nappaa viimeisen tarjolla olevan paikan nousupeleihin. Jos sarja on yhtä tasainen kuin viime kaudella, yhtä tai kahta keskikastiin povattua odottaa vielä raskas pettyminen ja tiukat ottelut sarjapaikan säilyttämiseksi alemmassa loppusarjassa.

EIF, Gnistan ja KPV ovat todennäköisesti ne seurat, jotka ovat keskikastin johtajia. Se, mikä näistä lopulta nappaa neljännen sijan ja paikan pudotuspeleihin, ratkennee ensisijaisesti keskinäisissä otteluissa. Jokaisella näistä on oma kysymysmerkkinsä, joihin ne voivat kompastua. Gnistan on konkari-ikäisen brassihyökkääjän Douglas Caén tehojen varassa. EIF:n ryhmä on kapea ja sen tulisi pystyä parsimaan puolustustaan viime vuotista parempaan kuntoon.

KPV on jonkinlainen jokerikortti. Rahoittajansa lompakon avulla jonkin aikaa mellestänyt seura menetti mesenaattinsa. Hetken seuran jopa huhuttiin luopuvan sarjapaikastaan, mutta lopulta sarjapaikan hallinnoinnin osakeyhtiöltä takaisin saanut yhdistys päätti lähteä sarjaan. KPV sai leivottua kasaan kohtuu miehistön, mutta on aivan toinen kysymys, pystyykö sillä uhkaamaan kärkipään joukkueita. Rohkeasti seura on nousun tavoitteekseen asettanut.

PK-35:n ja MP:n rooleiksi jää ottaa yllättäjän rooli harteilleen. Kummallekin pääsy ylempään loppusarjaan tulee olemaan saavutus, johon kannattaa olla tyytyväinen. Sarjapaikan säilyttäminen hyvissä ajoin mutta alemman loppusarjan kautta on perussuoritus. On alisuorittamista, jos sarjapaikastaan joutuu oikeasti taistelemaan syksyn pimeille saakka. Putoaminen olisi jo katastrofaalista.

Siinä missä Veikkausliigan ja Ykkösen, myös Ykkösen ja Kakkosen välinen kuilu näyttää syvenevän. Siksi sarjan uusille joukkueille ei voi ennustaa ruusuista tulevaisuutta. Yksikään niistä ei ole päässyt mellastamaan siirtomarkkinoilla. Yhdelläkään niistä ei ole resurssiensa puolesta siihen edes mahdollisuutta. Mutta mikä neljästä lopulta paikan auringossa säilyttää, selviää syksyyn mennessä.

Videolla kooste ennakon valmentaja- ja pelaajahaastatteluista. FF Jaron päävalmentajan Jimmy Warghin osuutta ei ole aikaisemmin nähty.

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia