PalloTV - TPS avasi voitolla Tammisaaressa 

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
18.04.2022

TPS avasi voitolla Tammisaaressa 

EIF-TPS 1-3 (0-1)

TPS voitti Ykkösen avauskierroksella EIF:n Tammisaaren Keskuskentällä 1-3. Ottelu oli sarjan ennakkosuosikin näytöstä. Turkulaiset hallitsivat ottelutapahtumaa pallon kanssa ja ilman, ja ansaitsivat avausvoittonsa. EIF ei missään vaiheessa saanut pallollista peliään toivotulle tasolle TPS:n prässin alla, joten pelaamalla luodut maalipaikatkin jäivät perin vähiin. EIF:n ainoa maalikin oli lahja TPS-puolustukselta.

Tänä vuonna 100-vuotisjuhlia viettävä TPS lähti kauteen Ykkösen ehdottomana voittajasuosikkina. Viime kausi päättyi pahaan pettymykseen, kun suora nousu ja paikka karsinnoissa menivät sivu suun. Siitä sisuuntuneena turkulaiset ovat uudistaneet joukkuettaan isolla kädellä.

Joukkueeseen rekrytoitiin peräti kahdeksan uutta pelaajaa. Anthony Annan, Aati Marttinen, Simo Roiha ja Demba Savage ovat esimerkiksi nimiä, jotka mahtuisivat liigaseurojenkin rostereihin. Kovista vahvistuksista huolimatta TPS:kaan ei ole vahingoittumaton. Siitä kielii tappio Jarolle Ykköscupin finaalissa.

TPS:n ennakkosuosikin asemaa puoltaa myös heidän pelaajabudjettinsa, 310 000 euroa, joka on omassa sarjassaan muihin joukkueisiin verrattuna. Heidän kovimmaksi kilpailijakseen ennakoitu FF Jaro lähtee sarjaan neljänneksi suurimmalla pelaajabudjetilla, 170.000 euroa. EIF sijoittuu vertailussa keskikastiin 147.000 eurolla. PIF:n 30.000 euron pelaajabudjetti on sarjan pienin.

EIF on totuttu näkemään sarjataulukon keskikastissa tavoittelemassa paikkaa kärkinelikossa. Sama uhkaa toistua myös tällä kaudella. EIF, Gnistan ja KPV ovat todennäköisesti ne seurat, jotka ovat keskikastin johtajia. Se, mikä näistä lopulta nappaa neljännen sijan ja paikan pudotuspeleissä, ratkennee pitkälti keskinäisissä otteluissa.

EIF:n rosteri on kapea, ja se on aina huolen aihe sarjaan lähdettäessä. Viime kaudella tammisaarelaisilla oli ongelmia puolustuspelinsä kanssa. Hyökkäyssuuntaan löytyi kyllä tehoja, mutta pelejä oli vaikea voittaa, kun peräpää vuoti samaan tahtiin.

Päävalmentaja Mikko Manninen totesikin PalloTV:n ennakossa, että puolustuspään tilkitseminen on ollut hänen ensimmäinen tehtävänsä aloittaessaan päävalmentajana. Onnistuuko EIF tukkimaan puolustuspäänsä, ja riittääkö se nostamaan joukkueen taistelemaan mitalisijoista? 

EIF ja TPS kohtasivat pari kertaa Ykköscupissa kauden alla. Alkulohkossa EIF oli parempi 1-0. Keskinäinen välieräottelu päättyi TPS:n 3-0 voittoon.

Maanantain avauskierroksen ottelun taktiset lähtökohdat Tammisaaressa olivat verrattain selvät. TPS:n odotettiin ottavan pallonkontrollin ja vievän peliä. EIF:n osaksi jäisi puolustaa kurinalaisesti, ja yrittää haavoittaa vierasjoukkuetta nopeilla vastaiskuilla. Ennakkokaavailu osoittautui pian todeksi.

Ottelun avausmaalia ei tarvinnut odottaa pitkään. Peli ei ehtinyt vanhentua kuin reilun minuutin, kun TPS sai sivurajaheiton EIF:n puolustuskolmanneksella, ja pitkän heiton jälkitilanteesta hyökkääjä Daniel Rantanen pääsi yllättäen nokatusten maalivahti Mehdi El Moutacimin kanssa, eikä erehtynyt. Todellinen shokkialku EIF:lle.

Avausmaalin myötä TPS sai pelistä vahvan otteen, mutta EIF ei jäätynyt avausmaalista, vaan pyristeli vastaan. Tammisaarelaisilla oli kuitenkin vaikeuksia saada oman pallollista peliään käyntiin TPS:n aktiivisen prässipelin alla. Peli pyöri kotijoukkueen päädyssä ja tilanteet seurasivat toisiaan.

Eikä TPS:llä olut suuria vaikeuksia puolustussuuntaankaan, kun sen prässipeli puri. EIF:n pallollinen pelaaminen ja hyökkääminen oli alkuun pitkän pallon rätkimistä suoraan TPS:n linjan taakse, jossa hyökkääjillä oli epäkiitollinen tehtävä yrittää voittaa palloja numeraalista ylivoimaa vastaan.

Tammisaarelaisilla oli vaikeuksia viedä peli TPS-päätyy pelaamalla, mutta ne harvat kerrat, kun he sinne pääsivät osoittivat, että joukkue kykenee luomaan uhkaa. Ne kerrat vain jäivät kovin harvoiksi ensimmäisellä puolikkaalla.

Puoliajan loppua kohti TPS laski prässitasoaan, ja EIF:kin pääsi pallolle, vaikka sen pallolliset vaiheet jäivät pitkälti toppari-toppari-pallotteluksi. Vierasjoukkueen tehokas keskialueen prässi piti edelleen huolen siitä, ettei kotijoukkue ylittänyt keskialuetta pelaamalla. TPS dominoin ensimmäisen puoliajan tapahtumia pallon kanssa ja ilman. Tauolle mentiin TPS:n johdossa.

Ottelun toinenkin puolikas alkoi nopealla maalilla. Tauolla kentälle vaihdettu laitapelaaja Jasper Jalonen sai pallon 40-metrissä, ajoi sisään, eteni reiluun 20-metriin, kun tilaa oli, ja laukaisi oikeallaan varsinaisen banaanin EIF-maalin oikeaan ylänurkkaan. Todella komea suoritus nuorelta mieheltä.

Pari minuuttia myöhemmin oli TPS-hyökkääjä Simo Roihan vuoro onnistua. Hän puski Rantasen antaman sivuvapaapotkun verkon perukoille. Jälleen tehokas puoliajan alku turkulaisilta.

Kolmas osuma rauhoitti TPS:n prässipelin. Nyt EIF:kin sai aikaan pitempiä pallollisia vaiheita, jotka myös saatiin vietyä naapurin päätyyn, mutta maalipaikoille pääseminen olikin sitten eri juttu. EIF:n kovasta yrityksestä huolimatta TPS:n neljäs osuma oli huomattavasti lähempänä kuin kotijoukkueen avausmaali. TPS:n vastahyökkäykset olivat todella vaarallisia. Jakonen kolautti jo yhden vastahyökkäyksen päätteeksi pallon tolppaankin.

Tammisaarelaisten kunniaksi on kuitenkin sanottava, että heidän polvensa eivät notkahtaneet, vaikka ennakkosuosikki teki nopeita maaleja heti molempien puolikkaiden alkuun. EIF:n työmoraali ja taistelutahto olivat kohdallaan, pallollinen pelaaminen ei niinkään. Takaa-ajokin päättyi lopulta keskuspuolustajan ulosajoon. EIF onnistui silti vielä tekemään yhden lohtumaalin, TPS-puolustuksen suosiollisella avustuksella.  

TPS oli juuri niin vahva kuin osattiin odottaa, pallon kanssa ja ilman. Sen aktiivinen puolustuspeli tuotti suuria vaikeuksia kotijoukkueelle, joka ei missään vaiheessa saanut omaa pallollista peliään, ainakaan toivotuille, jengoille. TPS ole selvästi valmiimpi joukkue ja ansaitsi voittonsa.

EIF-TPS 1-3 (0-1)

2ʹ 0-1 Daniel Rantanen
47ʹ 0-2 Jasper Jalonen
49ʹ 0-3 Simo Roiha
80ʹ 1-3 Adam Larsson

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia