PalloTV - Huuhkajat vakuuttavaan voittoon Montenegrosta
TULEVAT PELIT:

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
07.06.2022

Huuhkajat vakuuttavaan voittoon Montenegrosta

RAPORTTI: Suomi-Montenegro 2-0 (2-0)

Huuhkajat voittivat tiistaina UEFA Nations Leaguen lohkovaiheen toisessa ottelussa Montenegron 2-0 Helsingin Olympiastadionilla. Ottelu oli Huuhkajilta ehjä ja vakuuttava esitys. Ottelun hahmoksi nousi Joel Pohjanpalo kahdella maalillaan. Maajoukkue kohtaa seuraavaksi Romanian vieraissa ensi lauantaina. Seuraavana tiistaina on vuorossa Bosnia-Hertsegovina vieraissa.  

Huuhkajien lohkovaiheen avausottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan kotona viime lauantaina päättyi pettymykseen, kun vierasjoukkue onnistui tasoittamaan ottelun lisäajalla. Montenegro puolestaan otti avausottelussaan 2-0 kotivoiton ennalta vahvemmasta Romaniasta.  

Ennakkoon oli odotettavissa, että tiistain Montenegro-ottelu olisi yksi niistä lohkovaiheen peleistä, joissa Suomi ottaisi pallokontrollin kotikentällään, ja vierasjoukkue tyytyisi puolustamaan kurinalaisesti ja iskemään vastaiskuilla sekä erikoistilanteista.

Ottelun alku näytti, että ennakoitu piti paikkaansa. Joukkueet tulivat peliin ennakoiduissa asetelmissa. Huuhkajat tulivat peliin 3-4-3-muodolla. Montenegron valmennusjohto oli piirtänyt joukkueelleen otteluun 5-3-2-muodon.

Pelillisesti ottelun alku oli sekava, mutta kymmenen minuutin peli jälkeen ottelukuva asettui ennakoituun. Suomi piti palloa, Montenegro esti muotonsa sisälle pelaamisen ja yritti ohjata Suomen peliä laitoihin. Montenegro luopui keskialueesta helposti ja putosi nopeasti matalaan blokkiin suojelemaan rangaistusaluettaan.

Montenegro kyllä yritti hyökätäkin, kun tilaisuutta tarjottiin, mutta ei kovinkaan monella miehellä, joten heidän pallolliset vaiheensa jäivät kovin lyhyiksi, eikä niissä ollut todellista uhkaa.

Kävi selväksi, että Suomen valmennusjohdon ennakkopuheet kärsivällisyydestä eivät olleet turhia. Maalin tekeminen ei koskaan ole helppoa, kun vastapuoli ryhmittää yhdeksän kenttäpelaaja matalaan blokkiin kuudentoista rajalle. Suomi kuitenkin pyrki murtautumaan keskeltä ylimiehittämällä keskikaistat ja hakemalla kombinaatioita Montenegron puolustuslinjan edestä.

Montenegro puolusti boksiaan jämäkästi, eikä heidän selustaansa ollut pääsyä. Näytti siltä, että Huuhkajilla olisi edessä ottelun mittainen murtautumisharjoitus. Suomen yritykset hyytyivät toistuvasti vierasjoukkueen tiiviiseen puolustusmuotoon, mutta kotijoukkue yritti määrätietoisesti päästä maalintekopaikoille keskikaistoilta.

Ottelun 30 minuutilla se lopulta onnistui. Teemu Pukki pelasi seinäsyötön Robin Lodin kanssa rangaistusalueen rajalla ja pääsi murtautumaan boksiin, josta hän syötti maalin eteen vapaaksi jääneelle Joel Pohjanpalolle, jolla oli helppo työ putata Suomelle johtomaali. Todella hieno pelitilannemaali, joka näytti siltä kuin se olisi ollut suoraan valmennusjohdon pelikirjasta.

Avausmaalin jälkeen ote siirtyi vielä vahvemmin Suomelle. Ja se myös tuotti tulosta. Ottelun 37. minuutilla kotijoukkueelle tuomittiin sivuvapaapotku 25-metriin. Pallon taakse asettui keskikenttäpelaaja Lucas Lingman, joka heitti banaanin maalin eteen, josta Pohjanpalo ohjasi tyylikkäästi illan toisen maalinsa.

Suomen toisen maalin jälkeen peli sementoitui Montenegron kenttäpuoliskolle ja puolittaiset vaaratilanteet seurasivat toisiaan, mutta kun ne eivät tuottaneet tulosta puoliajalle mentiin Suomen kahden maalin johdossa.

Montenegro tuli ottelun toiselle puolikkaalle aktiivisemmalla ilmeellä, kuten odotettua. Heidän prässipelaamisensa oli pykälän aktiivisempaa, hyökkäyksiin lähdettiin nyt useammalla miehellä ja myös heidän pallolliset vaiheensa olivat pitempiä. Sen ansiosta Montenegro onnistui painamaan peliä Suomen kenttäpuoliskolle, mutta ilman varsinaista vaaraa. Suomen puolustuspeli oli hyvin organisoitua.

Suomi oli osannut varautua Montenegron aktivoitumiseen tietäen, että se tulisi avaamaan mahdollisuuksia nopeille hyökkäyksille. Ja niin myös kävi, mutta maaliksi asti suunnanmuutospelaaminen ei yltänyt.

Tiistai-illan ottelu oli ehjä esitys Huuhkajilta. He pelasivat fiksun matsin. Pelisuunnitelma toimi, eikä peli hajonnut paniikiksi johtoasemassa toisella puoliajalla, vaikka Montenegro aktivoitui, ja sai aikaan pitempiä pallollisia vaiheita Suomen kenttäpuoliskolle.

Montenegron ajatuksen kulkua on sen sijaan vaikeampia ymmärtää. Siinä ei ole mitään uutta, että vieraspelistä lähdetään hakemaan pistettä. Sitä on vaikeampi ymmärtää, ettei joukkue nosta riskitasoaan toisella puoliajalla tuon enempää, vaikka se on häviöllä 2-0 vieraissa.

Suomi-Montenegro 2-0 (2-0)

31ʹ 1-0 Joel Pohjanpalo
38ʹ 2-0 Joel Pohjanpalo

Toimittaja: Junnu Leskelä