PalloTV - Pikkuhuuhkajat leipoi voiton Azerbaidzhanista - Perjantaina luvassa huikea spektaakkeli
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
07.06.2022

Pikkuhuuhkajat leipoi voiton Azerbaidzhanista – Perjantaina luvassa huikea spektaakkeli

RAPORTTI: Suomi - Azerbaidzhan 3-0 (3-0)

Pikkuhuuhkajat teki sen, mitä siltä vaadittiin. Azerbaidzhan kaatui alle 21-vuotiaiden EM-karsinnan välietappiottelussa maalein 3-0 (3-0). Suomi nousi karsintalohkossa toiseksi tasapisteisiin ykkösenä olevan Kroatian kanssa. Norja putosi kolmanneksi. Vuonomaalla on sarjataulukon sarakkeissa yksi piste ja yksi ottelu vähemmän kuin kärkikaksikolla.

Lohkon loppujärjestys ratkeaa seuraavan viikon aikana. Numeroiden valossa kolmen kärki on tasainen ja tappituntumassa toisistaan. Siitä huolimatta Kroatia on se, joka lohkovoiton ja suoran paikan kisoihin vie, mikäli Norja ei ota täyttä pistepottia Suomelta. Kroatia kohtaa huomenna Viron, joka on hävinnyt kaikki ottelunsa eikä ole saanut ensimmäistäkään maalia tehtyä. Maailmankirjojen täytyy olla pahaakin pahemmin sekaisin, jos Viro lähtee Pärnun Rannastaadionilta muu kuin tappio niskassaan.

Suomen ja Norjan kohtaamisessa ratkotaan ainakin jatkokarsintapaikan kohtalo. Ottelu pelataan Turussa perjantaina, jolloin panokset ovat äärimmäisen huikeat. Suomen on pakko voittaa, sillä Norja saa vielä Azerbaidzhanin vastaansa viikon kuluttua. Tasapeli ei haaveita kaada, mutta silloin azerien pitää puristaa vähintään tasatulos Norjalta. Ottamalla voiton sekä Suomesta että Azerbaidzhanista lohkovoitto menee Norjalle.

Kovan äärellä joka tapauksessa ollaan. Pikkuhuuhkajat on ollut historiansa aikana vain kerran EM-kisoissa - vuonna 2009, jolloin lopputurnaus pelattiin Ruotsissa. Kun vielä muistaa, että lopputurnaukseen pääsee vain 16 joukkuetta, voi uudelleen todeta: Kovan äärellä ollaan.

Iltapäivän ottelu oli välietappi Norjan kohtaamiseen. Se oli pakkopulla, joka oli vain pureksittava. Pakkopullalta peli kieltämättä hiukan näyttikin. Vaikka tasoero oli selkeä, Kaukasukselta tulevat maat ovat silti olleet aina inhottavia vastustajia Suomelle ja pelit vaikeasti voitettavia.

Tämäkin ottelu oli vaikea niin kauan, kunnes verkko heilahti ensimmäisen kerran Azerbaidzhanin päädyssä. Kaukana ei ollut, etteikö ottelusta olisi voinut tulla vieläkin vaikeampi. Azerbaidzhanilla oli tilaisuus mennä johtoon, kun Abdulakh Khaibulaevin maalintekoyritys kimposi Suomen topparin Ville Kosken käteen toisen puoliajan aluksi. Pallo pantiin pilkulle, mutta koko karsinnan ajan vakuuttavia otteita esittänyt Viljami Sinisalo torjui Musa Gurbanlin laukauksen.

Sinisalon ei tarvinnut enempään venyäkään. Pikkuhuuhkajien pelaamisen taso aaltoili paljon ottelun aikana, mutta heikoimmillaankin Suomi pystyi pitämään Azerbaidzhanin aisoissa. Vastustaja sai muutaman hätäisen vastahyökkäyksen luotua eikä niistä vaarattomia kaukolaukauksia kummempaa saatu aikaiseksi. Iso kysymys sen sijaan oli, saako Suomi pelattua azerien puolustuksen auki ja sen ensimmäisen, vapauttavan maalin tehtyä.

Carpe diem - tartu hetkeen. Epäonnistuneen rankkarin jälkeen Azerbaidzhan sai vielä kulmapotkun, mutta jo seuraavasta vastahyökkäyksestä Suomi iski. Matias Rale vapautti Topi Keskisen kuljetukseen, joka siirsi pallon Naatan Skytälle. Suomen maalitykki ei erehtynyt. Se oli Suomen tähtipelaajalle myös eräänlainen ylösnousemus. Yhtä tolppapuskua lukuun ottamatta Skyttä oli ollut melko pimennossa koko ottelun ajan.

Skytän avausmaalin jälkeen moni tiesi tai ainakin osasi otaksua ottelun ratkenneen. Näin tapahtui viimeistään viiden minuutin kuluttua, kun Oliver Antmanin pitkä kuljetus päättyi maalijuhliin. Hän veti kolmen pelaajan keskeltä tarkan kudin alakulmaan ihan tolpan juureen. Se oli myös pelimiehen rohkea teko. Niin moni suomalaispelaaja olisi vastaavassa tilanteessa yrittänyt jatkaa kuljetusta edessä olevan pelaajamuurin läpi tai syöttää pallon alas päin. Antman ei, hän veti.

Agon Sadiku täydensi suomalaisten juhlaa iskemällä reboundista Pikkuhuuhkajien kolmannen maalin.

Päävalmentaja Juha Malinen lepuutti montaa Itävaltaa vastaan avauksessa pelannutta pelaajaa. Se oli ihan viisas ratkaisu, vaikka se oli omalta osaltaan syy, miksi Pikkuhuuhkajien koneessa oli karstaa ensimmäisellä puoliajalla. Yhteispeli oli alussa hakemista ja harhasyöttöjäkin tuli paljon.

Suomi teki tuloksen ennen kaikkea joukkueena. Suurimmalta osalta pelaajista esitys oli hyvää perussuorittamista, mutta kukaan ei oikein noussut ylitse muiden. Sinisalon torjuntaa ei voi sivuuttaa. Se oli kuitenkin vain yksi torjunta, vaikka pelin luonteen se muuttikin.

Joukkuetta nimettäessä MP:ssä pelaavan Topi Keskisen nimi nosti monen kulmakarvoja. Hän näytti epäilijöille, mikä on miehiään. Keskinen ei ujostellut yhtään maajoukkueympyröitä ja oli ehdottomasti yksi positiivisimmista pelaajista. On mielenkiintoista nähdä, mikä liigaseura poimii hänet riveihinsä ensi kaudeksi.

Ti 7.6.2022, Helsinki, Töölön jalkapallostadion
Suomi - Azerbaidzhan 3-0 (3-0)
50. 1-0 Naatan Skyttä
55. 2-0 Oliver Antman
79. 3-0 Agon Sadiku

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: