PalloTV - Pikkuhuuhkajien EM-unelma kiville – Norjalle ansaittu voitto
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
10.06.2022

Pikkuhuuhkajien EM-unelma kiville – Norjalle ansaittu voitto

RAPORTTI: Suomi U21-Norja U21 0-2 (0-0)

Pikkuhuuhkajien unelma EM-jatkokarsinnasta ja -lopputurnauspaikasta katosivat savuna ilmaan, kun Norja haki 0-2 vierasvoiton Turun Veritas Stadionilta. Voitto vei Norjan todella lähelle suoraa EM-lopputurnauspaikkaa. Suomen osalta karsinta päättyi tähän.

Lähtökohdat perjantain otteluun olivat poikkeuksellisen kihelmöivät. Kupletin juoni oli Suomen osalta selvä. Voittamalla Norjan Suomi olisi ottanut lohkon kakkospaikan. Se oikeuttaa syyskuussa pelattavaan EM-jatkokarsintaan, josta otteluparin voittaja selvittää tiensä Romaniassa ja Georgiassa ensi vuonna pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Tappiolla meille jäisi luu käteen.

Norjalaisille ottelun panos oli, jos mahdollista, vieläkin houkuttelevampi. Norja kohtaa Suomen jälkeen vielä Azerbaidzhanin. Jos se voittaisi sekä Suomen että Azerbaidzhanin, Norja etenenisi EM-kisoihin lohkovoittajana suoraan, ilman jatkokarsintoja. Samaan sille olisi riittänyt tasapeli Suomea vastaan sekä minimissään kolmen maalin voitto kotikentällä Azerbaidzhanista.

Siitä on aikaa, kun meidän U21-joukkueemme viimeksi pelasi itsensä edes EM-jatkokarsintaan. Nyt Juha Malisen luotsaamalla ryhmällä oli siihen realistiset mahdollisuudet kotikentällä. Edellisen kerran Suomen U21-joukkue nähtiin lopputurnauksessa vuonna 2009, kun Markku Kanerva valmensi joukkuetta. Silloinkin tie lopputurnaukseen kulki jatkokarsinnan kautta.

Perjantai-illan ottelusta oli lupa odottaa tiukkaa vääntöä, ilman silmien edessä killuvaa lopputurnausunelmaakin. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Norjassa viime vuoden marraskuussa päättyi norjalaisten 3-1 voittoon.

Tällä välin Malisen joukkueen edellytykset ovat parantuneet merkittävästi, kun koronapandemia ja sen mukanaan tuomat rajoitukset hellittivät, ja hän sai käyttöönsä koko pelaaja-arsenaalinsa. Se on myös näkynyt joukkueen pelin kehittymisessä ja tuloksissa.

Ottelu lähti käyntiin vauhdikkaasti. Suomi tuli otteluun korkealla prässillä, ja onnistui ottamaan norjalaisten pelinrakentelun kiinni ylhäältä. Pallotempo nousi kuitenkin sen verran korkeaksi, että suomalaisten pallollinen pelaaminen ja hyökkääminen luiskahtivat kiireessä hiukan hätäiseksi ja suoraviivaiseksi, minkä seurauksena pallolliset vaiheet jäivät perin lyhyiksi. Norja pyrki pallon saatuaan rauhoittamaan peliä ja ottamaan pallokontrollin.

Norja oli levollisempi pallolla, ja se oli sen ansiosta hienoisesti niskan päällä, mutta puoliajan edetessä myös Suomi rauhoittui, ja sen pallolliset vaiheet pitenivät. Suoriin, nopeisiin hyökkäyksiin lähdettiin silti edelleen kuin telkät pöntöstä, kun siihen tarjottiin tilaisuutta, mutta vaaraksi asti ne eivät jalostuneet. Harvat pitkät hyökkäykset tuppasivat puolestaan päättymään hätäisiin keskityksiin, joilta ei ollut lupaa odottaa kovinkaan kummoista tulosta Norjan maalin edustan numeraalista ylivoimaa vastaan.

Ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomana. Puoliaika meni norjalaisten hienoisessa hallinnassa, mutta puoliajan edetessä myös Suomi sai pallollisen pelinsä paremmille jengoille ja pelitapahtumat tasoittuivat. Suomella oli vaikeuksia saada aikaan todellista uhkaa Norjan maalille. Vierasjoukkueella oli tilanne hyvin kontrollissa, ja se onnistuikin luomaan pari läheltä-piti-tilannetta Viljami Sinisalon maalille.

Asetelmat ottelun toiselle puolikkaalle olivat suomalaisyleisön kannalta todella mehevät. Nyt Suomen oli pakko tehdä maali, eikä sillä ollut mitään menetettävää.

Pikkuhuuhkajat tulivat toiselle puoliajalle pirteästi, ja loivat heti alkuun erinomaisen maalintekopaikan Naatan Skytälle, mutta maalivahti Kristoffer Klaesson veti pitemmän korren. Myös Suomen pallollinen peli oli pykälän seesteisempää ja harkitsevampaa, minkä seurauksena myös pallolliset vaiheet olivat pitempiä.

Norja jatkoi siitä, mihin ensimmäisellä puolikkaalla jäi. Se pyrki pitempiin pallollisiin vaiheisiin ja pitkiin hyökkäyksiin, kontrolliin, ja onnistuikin painamaan peliä Suomen kenttäpuoliskolle, mutta kotijoukkueen puolustuspelaaminen pysyi kuosissa.

Ottelua oli pelattu 62 minuuttia, kun Norjan vasen wingback Emil Ceide pääsi kokeilemaan rangaistusalueen rajalta, eikä erehtynyt, vaan laukaisi pelivälineen harkitusti Sinisalon maalin etualanurkkaan suomalaispelaajien katsellessa vierestä. Todellinen kylmäsuihku hyvin alkaneen puoliajan jälkeen.

Nyt Suomen olisi pakko tehdä kaksi maalia puoleen tuntiin. Malinen reagoi tilanteeseen, ja teki kolme vaihtoa, joilla luonnollisesti haettiin lisää hyökkäysvoimaa. Valitettavasti se ei auttanut, kun Norja siirtyi jo 0-2 johtoon ottelun 77. minuutilla, kun juuri kentälle vaihdettu kk-pelaaja Fredrik Oppegård laukoi pallon maaliin kattoon pienestä kulmasta.

Norjan toinen maali päästi ilmat Suomen purjeista. Kolmen maalin tekeminen reiluun kymmeneen minuuttiin ei vain ollut enää realistista hyvin puolustanutta Norjaa vastaan. Se ei estänyt Pikkuhuuhkajia yrittämästä, mutta liika on liikaa.

Suomi esiintyi pirteästi, ja sen pelissä oli paljon hyvää, mutta valitettavasti se ei maalintekopelissä riitä. Norja oli kypsempi. Se pelasi kontrolloidun puolustuspelin ja ansaitsi voittonsa.

Suomi U21-Norja U21 0-2 (0-0)

63ʹ 0-1 Emil Konradsen Ceide
78ʹ 0-2 Fredrik Oppegård

Toimittaja: Junnu Leskelä
Arkistokuva: Mira Lönnqvist