PalloTV - Hikinen ilta Bukarestissa - Tehot jäivät piippuun
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
11.06.2022

Hikinen ilta Bukarestissa – Tehot jäivät piippuun

RAPORTTI: Romania - Suomi 1-0 (1-0)

Suomen rankka urakka Kansojen Liigassa jatkui Bukarestin myöhäisillassa. Romania kellisti Huuhkajat Nicușor Bancun maalilla lukemin 1-0 (1-0). Lohkon toisessa ottelussa Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina tasasivat pisteet. Tämä tarkoittaa sitä, että alkukesän neljänteen ja viimeiseen ottelukierrokseen lähdetään tasaisesta tilanteesta. Maat mahtuvat kahden pisteen sisälle. Huuhkajat putosi kakkoseksi ja Romania sai voitosta ensimmäiset pisteensä.

Ottelu oli ennakkoasetelmiltaan mielenkiintoinen. Romania oli paperilla ehdottomasti lohkon kovin joukkue, mutta paperille piirrettävät asiat ovat eri asioita kuin kentällä tapahtuvat. Niin vain Romania oli ennen ottelua joukkue, joka oli hävinnyt sekä Bosnialle että nöyryyttävästi kotiyleisön edessä myös Montenegrolle. Romanian pistetili näytti pyöreää nollaa, ja joukkue majaili C-liigaan putoamisella uhkaavalla sijalla. Päävalmentajan potkuista puhuttiin. Romania tarvitsi voiton keinolla millä hyvänsä.

Suomi lähti otteluun testamaan taitojaan ja haastamaan vahvaa kotijoukkuetta. Taustalla oli myös toive siistiä tilastoja hiukan edustuskelpoisemmaksi. Ennen tätä iltaa Huuhkajat oli kohdannut Romanian 12 kertaa saldona neljä tasapeliä ja kahdeksan tappiota. 1970-luvulla pelatut ottelut olivat yhtä tuskaa - pahin selkäsauna tuli Bukarestissa vuonna 1973, jolloin Suomi hävisi MM-karsintaottelun lukemin 0-9. Sen jälkeen tulokset olivat joko tasapelejä tai maalin-kahden tappioita.

Ottelu ei alkanut kovin aurinkoisissa merkeissä Huuhkajien näkövinkkelistä katsottuna. Romania painoi vahvasti päälle ja sen yksinäisenä piikkinä pelannut kärkimies George Puşcaş pääsi jo 30 sekunnin kohdalla kokeilemaan onneaan. Puşcaş oli muutenkin yksi Romanian parhaista pelaajista, vaikka hän ilman maalia jäikin. Puşcaş teki valtavan määrän töitä ja haki maalipaikkoja.

Suomella oli hetken pienimuotinen painostusjakso, jolloin Leo Väisänen pääsi puskemaan kulmapotkusta mutta päin Romanian maalivahtia. Sitten alkoi tapahtua. Nikolai Alho otti jo seitsemännellä minuutilla ensimmäisen varoituksen lanattuaan Darius Olarun kentän pintaan.

Pian huuhkajalauma sai jobinpostia puolustukseensa, kun toppari Daniel O'Shaughnessy kolaroi Marius Marinin kanssa ja loukkasi ikävän näköisesti vasenta jalkaansa. Pelihalut olivat kovat, mutta mies ei pysynyt edes pystyssä ja vaihtopenkki kutsui. Vajaalla pelatessaan puolustuksen uusi muoto aiheutti rankkarin, kun Jesse Uronen tuli liian kovalla vauhdilla ja liialla voimalla romanialaispelaajan selkään. Jo sitä ennen Alexandru Cicaldau puski ylärimaan.

Huuhkajat pysyi vielä hetken pystyssä, kun maalin vartioimisvuoron saanut Jesse Joronen torjui Puşcaşin ampuman rankkarin. Ennen kuin ottelun ainoa maali syntyi moukkamaisuudesta tunnettu romanialaisyleisö oli jälleen elementissään ja alkoi viskoa sekä soihtuja että paukkupommeja kentälle. Yksi niistä vilahti vain senttien päästä Richard Jensenistä. Täysipäiväistä mellakkaa ei sentään syntynyt. Ottelu oli keskeytyksissä vain hetken.

Puolen tunnin kohdalla Romania leipoi ainoan maalinsa. Kesken suomalaisten hallintajakson Robin Lod menetti pallon hyökkäysalueella ja Romania sai tehtyä nopean vastahyökkäyksen. Puşcaş keskitti kulmalipun läheltä maalin eteen, jossa Nicușor Bancu puski pallon maaliin. Hänen vartijanaan toiminut Alho menetti ratkaisevalla hetkellä tasapainonsa ja pyllähti nurin. Bancu pääsi kenenkään estämättä tekemään ottelun ainokaisen.

Tämä riitti Romanialle. Se antoi tauon jälkeen koko kentän Suomen haltuun. Pallonhallintaprosentti oli Suomen eduksi jopa 60-40, mikä on tuikiharvinaista tämän tason ottelussa. Romania vetäytyi koko joukkueen tiiviiseen puolustusblokkiin. Linjassa oli pahimmillaan (tai parhaimmillaan) jopa kuusikin pelaajaa. Suomen hyökätessä Romania kyttäsi vastaiskupaikkoja, missä se on ominaisimmillaan. Niitä avautui välillä ja osa vastahyökkäyksistä oli vaarallisia.

Huuhkajat pääsi pelaamaan omaa peliään, mutta tänään ei ollut suomalaisten ilta. Suomella oli omat paikkansa tehdä tasoitus ja paikkoja olisi riittänyt jopa johtomaaliinkin asti. Joel Pohjanpalolla oli kaksi niin loistavaa tilaisuutta viimeistelyyn ettei paremmasta väliä. Ensimmäisen romanialaisten maalivahti pelasti ja toisesta Pohjanpalo ohjasi pallon niukkaakin niukemmin ohitse. Alho ja Robin Lod tekivät esityön.

Tappiosta huolimatta ottelussa oli Huuhkajien kannalta paljon positiivista. Jos maailman maat jaettaisiin tasokoreihin, Romania on yhtä pykälää ylempänä kuin Suomi. Oli hyvä huomata, että Suomi pystyi pelaamaan hyvin mukana eikä jäänyt tempossa jälkeen Bukarestin hikisessä illassa. Lämpötila ei ollut Suomen kesälukemia kummempi, mutta pelaajien kasvot olivat hiestä likomärät. Juoksuaskelia siis otettiin yksi jos toinen.

Tempo onkin ollut maa- tai seurajoukkueesta riippumatta suomalaisten kansainvälisten pelien akilleen kantapää. Tänään näytti, että sillä saralla on otettu askel eteen päin.

Ranskat ja Saksat ovat ihan omaa luokkaansa, mutta Huuhkajat pystyi haastamaan kovemman vastustajansa erinomaisesti. Antaa muiden bussittaa. Se ei ole Huuhkajien ainoa keinovalikoima ennalta kovempaa vastaan - ainakaan enää. Taktiikkakansiosta löytyy nyt tapa jos toinenkin eikä yhden tai edes kahden pelaajan poissaolo valittua tapaa kaada.

Suomi pelasi myös hyvin fyysisesti ja osasi vastata kovalla kovaa vastaan. Välillä mentiin sääntöjen väärälle puolelle, mutta niin fyysisessä pelissä välillä käy. Takavuosina suomalaiset olisivat menneet tällaiseen otteluun enemmän anteeksi pyydellen. Huuhkajien pelaajat eivät myöskään pelänneet fanaattista kotiyleisöä. Sekin olisi joitakin vuosikymmeniä sitten saanut lusikallisen lurahtamaan shortsien sisään.

Positiivista oli myös huomata, että alakerran viimeinen portti ei ole pelkästään Lukas Hradeckyn varassa. Joronen torjui itsensä yhdeksi illan suomalaisonnistujista. Moni varmasti tietää herran meriitit. Olettamus muuttuu kuitenkin totuudeksi vasta, kun sen itse näkee ja todistaa. Joronen näytti, mitä hän osaa. Huuhkajilla on nyt useampikin luotettava vaihtoehto maalivahdiksi ja Jorosella riittää hartiat täyttää Hradeckyn paikka sitten joskus, kun tämä pelaamisen ainakin maajoukkueessa lopettaa.

Suomen pelit jatkuvat vielä tiistaina. Silloin käynnistyy lohkon toinen puolikas, kun Suomi matkaa tuttuakin tutumpaan Zenicaan ja kohtaa Bosnia-Hertsegovinan. Tämän jälkeen Huuhkajien pelaajat pääsevät hyvin ansaitulle tauolle. Kansojen Liigan alkulohkot pelataan päätökseen syksyllä.

La 11.6.2022, Bukarest, Stadionul Rapid-Giulești
Romania - Suomi 1-0 (1-0)
30. 1-0 Nicușor Bancu
yleisöä: 11 503

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: