PalloTV - Huuhkajille tappio Bosnia-Hertsegovinassa – Lohkovoitto karkaamassa
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
15.06.2022

Huuhkajille tappio Bosnia-Hertsegovinassa – Lohkovoitto karkaamassa

RAPORTTI: Bosnia-Hertsegovina-Suomi 3-2 (2-2)

Huuhkajien neljän ottelun Nations League-rupeama huipentui tiistai-iltana 3-2 tappioon Bosnia-Hertsegovinalle Zenicassa. Voitto piti kotijoukkueen toivon lohkovoitosta elossa. Tappion myötä Suomen lohkovoitto ei enää ole omissa käsissä. Illan Bosnia-Hertsegovina-ottelu päätti Huuhkajien Kansojen Liiga-urakan tältä erää. Suomi pelaa puuttuvat kaksi alkulohkon ottelua syksyllä.

Nations League pelataan tänä vuonna reippaaseen tahtiin. Suomi aloitti lohkovaiheen Bosnia-Hertsegovinaa vastaan 11 päivää sitten. Avausottelu päättyi Suomen osalta karvaaseen pettymykseen, kun vierasjoukkue nousi 1-1 tasapeliin lisäajalla. Sitä seurasi näyttävä 2-0 kotivoitto Montenegrosta, ja viime lauantain kirvelevä 1-0 vierastappio Romanialle.

Tiistai-illan otteluun oli odotettavissa erilainen Bosnia-Hertsegovina, kuin mitä Suomessa nähtiin. He tulivat vieraspeliin puolustuspeli edellä, kuten usein tullaan. Kotikentällä Bosnia-Hertsegovina todennäköisesti haluaisi prässätä vieläkin aktiivisemmin ja viedä peliä. Fanaattisen kotiyleisön edessä halutaan näyttää parasta ja hyökätä.

Suomelle prinsiipit vieraspeliin lienevät jo tuttuja aikaisemmilta reissuilta. Kurinalainen, tiivis joukkuepuolustaminen on kaiken a ja o, sillä erotuksella, että nyt meidän työkalupakistamme pitäisi löytyä pitempiä pallonhallintajaksoja sekä erilaisia tapoja puolustaa ja hyökätä.

Näkisimmekö aktiivisesti korkealta prässäävän leijonalauman, vai kylmästi keskialueen riistoja vaanivan suunnanmuutosjoukkueen? Pallonhallinta todennäköisesti lipsahtaisi kotijoukkueelle, joten löytyisikö vastahyökkäyksillemme tila kotijoukkueen voimakkaasti nousevien laitojen takaa?

Ottelun alku muistutti reilun viikon takaista kohtaamista. Bosnia-Hertsegovina prässäsi aktiivisesti ylhäältä ja Suomella oli vaikeuksia päästä pois paineen alta pelaamalla. Ja paine tuotti tulosta. Ottelu ei ehtinyt vanhentua kuin kolme minuuttia, kun Suomen puolustus kaatoi kotijoukkueen pelaajan kulmapotkun jälkitilanteessa ja pallo vietiin pilkulle. Pallon taakse asettui keskikentän maestro Miralem Pjanic, eikä hän erehtynyt, vaan sijoitti pelivälineen Lukas Hradeckýn selän taakse.

Nopea maali toi lisävirtaa kotijoukkueelle ja syöksi Huuhkajat paniikkiin. Sitten, kesken sekasorron, Suomi sai aikaiseksi pari kontrolloitua syöttöä, ja pääsi kääntämään peliä nopeasti. Hyökkääjä Benjamin Källman pääsi juoksemaan linjan taakse ja keskitti maalin eteen ehtineelle Teemu Pukille, jolla oli kiitollinen tehtävä sijoittaa Huuhkajille tasoitusmaali, kun pelikello näytti 10 minuuttia. Todella hieno vastahyökkäysosuma, ja taas kuin suoraan valmennusjohdon pelikirjasta.

Suomen tasoituksen jälkeen Bosnia-Hertsegovina otti tiukemman otteen tapahtumasta ja peli pyöri Suomen kenttäpuoliskolla. Ottelua oli pelattu 17 minuuttia, kun kk-pelaaja Lucas Lingman pääsi jälleen kääntämään peliä nopeasti. Pallo pelattiin Teemu Pukille linjan taakse laitakaistalle 1v1-tilanteeseen, josta hän käänsi Källmanille maalin eteen. Hyökkääjäkolossi otti haltuun silkkisellä kosketuksella ja laukoi pallon hallitusti maalin alanurkkaan. Jälleen hieno vastahyökkäysmaali.

Suomen johto-osuman jälkeen joukkueet rauhoittuivat ja pelitilanteet tasoittuivat. Kotijoukkueen korkea prässi tosin aiheutti Suomelle edelleen haasteita. Ottelun 28. minuutilla Bosnia-Hertsegovinan aktiivisuus palkittiin. Hyökkääjäkolossi Edin Dzeko pääsi karkaamaan Suomen puolustuslinjan taakse 30-metristä, ja laukoi kotijoukkueelle tasoituksen. Tuota osumaa liene aihetta katsoa Huuhkajien videopalaverissa parikin kertaa.

Kotijoukkueen tasoituksen jälkeen Huuhkajat yrittivät rauhoittaa omaa pallollista pelaamistaan, ja syystä. Pallollinen kontrolli oli nimenomaan SE elementti, joka Huuhkajien pelaamisesta puuttui. Nyt myös Huuhkajat saivat aikaiseksi pitempiä pallollisia vaiheita, minkä ansiosta he pääsivät hetkittäin pois kotijoukkueen paineen alta, ja huilaamaan pallon kanssa. Puoliajalle mentiin tasalukemissa.

Ottelun toinen puolikas alkoi Bosnia-Hertsegovinan hallitessa palloa ja tapahtumaa. Peli pyöri Suomen kenttäpuoliskolla ja keskityksiä sateli oikealta ja vasemmalta. Huuhkajat pitivät puolustusmuotonsa nipussa ja pyrkivät pallon saatuaan pysymään kiinni pelivälineessä sekä rauhoittamaan omaa peliään.

Puoliajan alun jälkeen ottelutapahtumat tasoittuivat ja peli aaltoili päästä päähän. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että kotijoukkueen hyökkäyksissä oli enemmän vaaran tuntua. Ottelua oli pelattu 57 minuuttia, kun Dzeko sai jalkansa vapaaksi rangaistusalueen rajan läheisyydessä, ja laukoi pallon vastustamattomasti Hradeckýn maalin alanurkkaan. Hieno maali ja tyylikäs yksilösuoritus. Tätäkin osumaa katsottane Huuhkajien videopalaverissa huolella.

Kotijoukkueen johto-osuman jälkeen Huuhkajilla ei ollut enää mitään menetettävää. Nyt olisi pakko tehdä maali tai kaksi, muuten lohkovoitto uhkaisi karata käsistä. Bosnia-Hertsegovinan valmennusjohto oli kuitenkin ottanut opiksi Huuhkajien ensimmäisen puoliajan maaleista, ja vaihtanut joukkueensa puolustusmuodon viiden puolustuslinjaan. Se vei Huuhkajilta vastahyökkäyselementin ja pakotti hitaisiin hyökkäyksiin.

Samaan aikaan Suomen oli pakko nostaa riskitasoaan, mikä altisti kotijoukkueen vaarallisille vastahyökkäyksille. Puoliajan loppua kohti Bosnia-Hertsegovina vetäytyi suojelemaan johtoasemaansa. Suomi pääsi viemään peliä ja luomaan painetta kotijoukkueen puolustuskolmannekselle, mutta kovasta yrittämisestä huolimatta tänään ei tasoitusmaalia nähty, joten pisteet jäivät Bosnia-Hertsegovinaan.

Bosnia-Hertsegovina-Suomi 3-2 (2-2)

5ʹ 1-0 Miralem Pjanic
10ʹ 1-1 Teemu Pukki
18ʹ 1-2 Benjamin Källman
29ʹ 2-2 Edin Dzeko
58ʹ 3-2 Edin Dzeko

Toimittaja: Junnu Leskelä