PalloTV - Japani tyly vieras Helmareille
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
27.06.2022

Japani tyly vieras Helmareille

RAPORTTI: Suomi - Japani 1-5 (1-1)

Suomen naisten maajoukkueen valmistautuminen Englannissa pelattaviin EM-kisoihin alkoi tylyllä tavalla. Helmarit kärsi Turussa noin 3000-päisen kotiyleisön edessä nöyryyttävän 1-5 (1-1) tappion Japanille. Adelina Engman viimeisteli Helmarien ainokaisen komean soolon päätteeksi. Olosuhteet olivat ankarat. Ottelun alkaessa lämpötila huiteli lähes kolmessakympissä eikä laskenut kuin parilla asteella loppuvihellykseen mennessä.

Ottelu oli hyvin kaksijakoinen. Ensimmäisen puoliajan perusteella heräsi aiheesta kysymys, tässäkö pelaa yksi maailman parhaista naisjalkapallomaista?

Japanin tarjoama esitys oli hidas ja haluton. Se odotetusti kontrolloi palloa jonkin verran enemmän, mutta Suomelle avautui useita mahdollisuuksia nopeisiin vastahyökkäyksiin. Usea niistä syntyi onnistuneen pallon riiston tuloksena. Riistot olivatkin yksi Helmarien parhaiten onnistuneista osa-alueista. Tehokkuus sen sijaan ei ollut. Vastahyökkäyksiä oli sen verran, että Helmareita voisi jopa torua tuhlailusta.

Vaikka japanilaisten esitys alkoi huonolla jalalla, ei vaisuus estänyt vierasjoukkuetta tekemästä ensimmäistä maalia. Kuvaan sopii mainiosti, että se tuli oman pelaajan tekemänä. Natalia Kuikka ohjasi Jun Endon keskityksen omiin tilanteessa, jossa välitöntä vaaraa ei ollut. Kaksi japanilaista oli lähistöllä kärkkymässä keskitystä, mutta akuutti maalintekouhka ei ollut päällä.

Helmarit herätti kotiyleisön toiveita tulemalla tasoihin muutaman minuutin päästä Japanin johto-osumasta. Tasoitusmaali sai alkunsa Sanni Franssin kaksinkamppailuvoitosta, jonka jälkeen hän syötti Nora Heroumille. Tämä puolestaan jatkoi nopealla syötöllä Engmanille, joka purjehti upealla soololla koko kentän läpi. Japanilaispuolustus suorastaan tyrkytti kunniakujaa ja Engman tälläsi pallon taka-alakulmaan.

Tasoitusmaali ravisutti Japanin otteluun mukaan, mutta todellinen hyöky tuli päälle vasta toisella puoliajalla. Japani nosti rajusti tasoaan siinä, missä Suomi jäi polkemaan paikoilleen tai jopa taantui. Japani antoi myrskyvaroituksen jo alkuvihellyksen jälkeen. Endo, joka aiheutti alati vaikeuksia Helmarien puolustukselle, vei vieraat johtoon pelikellon näyttäessä vasta 47. minuuttia.

Loppu olikin yhtä Japanin juhlaa. Saki Kumagai lisäsi Japanin johtoa kymmenen minuuttia edellisestä, kun kulmapotkussa pallo pyöri maaliviivalla. Kumagai tökkäsi pallon ruuhkan keskeltä verkkoon. Reilua varttia myöhemmin Japanin johto kasvoi jo kolmeen maaliin - Riko Ueki otti keskityksen rinnalla haltuun ja veti ilmasta komean pommin Helmarimaalin yläpesään. Viimeinen osuma syntyi rangaistuspotkusta.

Kaikkia näitä maaleja tai niihin johtaneita tilanteita yhdisti Suomen surkea boxipuolustaminen. Ensimmäisenä tuli mieleen kevättalvella pelatun Ranskan turnauksen avausottelu, jossa boxipuolustaminen oli yhtä huonolla tolalla. Jos ei jotain huonoa, niin jotain hyvääkin: Turnauksen avausottelussa kipeällä tavalla silmiin pistänyt puolustuksen paniikki oli sentään poissa.

Japanin prässipelaaminen oli myös vaikea pala purtavaksi Helmareille. Kun vastustaja prässäsi korkealta ja kovaa, suomalaispelaajien taitotaso ei yksinkertaisesti riittänyt siitä selviämiseen. Prässin purku tulee olemaan yksi tärkeistä tekijöistä, kun Suomi yrittää selvitä kovasta EM-lohkostaan tiiviillä puolustuksella ja vastahyökkäyspelillä. Pallo pitää saada hallitusti liikkeelle.

Valmistautumisvaiheen toinen osa pelataan ensi lauantaina. Silloin suomalaiset ottavat mittaa Hollannista sen kotikentällä. Vastus ei ainakaan helpotu. Jos Japani on maailmanmestari vuodelta 2011 ja seuraavien kisojen MM-kakkonen, Hollanti on puolustava Euroopan mestari ja viimeksi - vuonna 2019 - pelattujen MM-kisojen hopeamitalisti.

Ma 27.6.2022, Turku, Kupittaa
Suomi - Japani 1-5 (1-1)
13. 0-1 oma maali
18. 1-1 Adelina Engman
47. 1-2 Jun Endo
58. 1-3 Saki Kumagai
74. 1-4 Riko Ueki
89. 1-5 Yui Hasagawa (rp)
yleisöä: 2 814

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: