PalloTV - Helmarit mahdottoman edessä?
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluennakko
|
08.07.2022

Helmarit mahdottoman edessä?

Suomi lähtee haastamaan Espanjaa EM-kisojen avausottelussa.

Nyt se alkaa! Helmarien kauan odotettu startti jalkapallon EM-kisoissa on tänä iltana, kun Suomi kohtaa Espanjan klo 19:00 käynnistyvässä kamppailussa. Ottelu pelataan Lontoosta jonkin matkan päässä olevassa Milton Keynesissä, josta Suomen ei tarvitse poistua alkulohkon aikana ollenkaan.

Avausottelu on kova haaste Suomelle. Espanja on noussut yhdeksi Euroopan naisjalkapalloilun huippumaista ja sitä pidetään yhtenä voittajasuosikkina. Espanjan mahdollisuuksia pärjätä kaventaa kahden tähtipelaajan poissaolo. Maailman parhaaksi naisjalkapalloilijaksi viime vuonna valittu keskikenttäpelaaja Alexia Putellas loukkaantui harjoituksissa. Espanjan maalitykki Jennifer Hermoso joutui heittämään EM-haaveet romukoppaan jo aiemmin. Kummallakin on polvivamma.

Suomi pääsee avausotteluun omalla ykkösryhmällään. Helmarien faksi pukkasi ilmoille hyviä uutisia, kun Natalia Kuikan - yhden puolustuksen avainhahmoista - kerrottiin toipuneen sairastelustaan. Pääseekö hän pelaamaan jo Espanjaa vastaan, ratkeaa vasta kalkkiviivoilla.

Kuikkaa ja hänen puolustustaitojaan tarvitaan, sillä ilman Putellasia ja Hermosoakin Espanja on ottelun ylivoimainen voittajasuosikki. Suomi on pienen haastajan asemassa. Vastaan asettuu nippu nopeita ja taitavia Euroopan eliittiluokan pelaajia, joiden pysäyttämiseksi Helmareilla on edessään täysi päivätyö.

Suomi valmistautui EM-kisoihin pelaamalla Japania ja Hollantia vastaan. Tuloksena oli kaksi tappiota, joista erityisesti Japania vastaan pelattu toinen puoliaika herätti huolta ja kysymyksiä Helmarien kyvystä tehdä tulosta. Ongelmat olivat edelleen samoja. Mitä kovempi tempo on, sitä suurempiin vaikeuksiin Helmarit joutuu. Pallo pitää saada nopeammin ja suoraviivaisemmin liikkeelle. Suomi ei tule pärjäämään pikkunätissä pallonsiirtelyssä Espanjaa vastaan.

Suomen puolustukselle sattuu edelleen liikaa virheitä boksin sisällä. Boxin puolustaminen on kaiken a ja o sekä Helmarien puolustuspelin onnistuminen ylipäätään. Yksikin virhe kostautuu välittömästi ja Espanjan saadessa avausmaalin tehtyä pelin luonne muuttuu välittömästi. Virheiden karsiminen minimiinkään ei välttämättä riitä, sillä mukaan tarvitaan myös ripaus hyvää tuuria.

Kolmas kulminaatiopiste on tehokkuus. Suomi tuskin saa kovin montaa maalipaikkaa luotua ottelussa, minkä vuoksi maaleja olisi viimeisteltävä kovalla prosentilla. Helmarit on ollut harjoitusotteluissa ja keväisissä EM-karsintaotteluissa jopa tuhlailevalla päällä. EM-kisoissa siihen ei ole varaa, vaan hyökkääjien olisi kyettävä kliinisen tarkkaan ja tehokkaaseen viimeistelyyn.

Toimittaja: Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: