PalloTV - Voittoa ei tullut - Helmarit hävisi Tanskalle
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
12.07.2022

Voittoa ei tullut – Helmarit hävisi Tanskalle

RAPORTTI: Tanska - Suomi 1-0 (0-0)

Helmarien toinen ottelu naisten EM-kisoissa päättyi tappioon. Tanska oli yhden tilanteen verran terävämpi ja löi Suomen maalein 1-0 (0-0). Kyseessä oli tanskalaisten ensimmäinen arvokisavoitto Suomesta. Tuloksen myötä Tanskan haaveet jatkosta ovat elävien kirjoissa. Sen sijaan Helmarien osalta jatkoon pääsyyn on tasan yksi tie. Kaikki muut vaihtoehdot johtavat kisojen päättymiseen alkulohkossa.

Ensimmäinen etappi on tämän illan myöhäisottelussa Espanjan ja Saksan välillä. Jos seuraavalle etapille haluaa edetä, ottelun pitää päättyä Espanjan voittoon. Saksan voitto tai tasapeli sysää Helmarit ulos pudotuspeleistä jo ennen viimeisen kierroksen otteluita.

Espanjan voittaessa sillä on kuusi pistettä, Saksalla ja Tanskalla kolme sekä Suomella nolla. Tällainen sarjatilanne antaa Suomelle mahdollisuuden jatkoon, jos viimeisellä kierroksella Helmarit lyö Saksan ja Espanja voittaa Tanskan. Sen jälkeen avataankin sääntökirja ja aletaan räknätä, miten kolmen tasapisteisiin päätyneen joukkueen keskinäinen järjestys määritellään.

Helmarien polku jatkoon on siis kivinen, kapea ja täynnä esteitä. Ja se Saksa pitäisi vielä kaataa....

Suomi lähti tämän illan otteluun vaikeasta paikasta. Tuija Hyyrynen oli saanut positiivisen tuloksen koronatestistä. Adelina Engmanin siirsi sivuun takareisi, joka irtisanoi yhteistyösopimuksensa pelaajan kanssa. Tämä tarkoitti sitä, että koko vasen sivu oli rakennettu uusiksi Elli Pikkujämsän ja Ria Ölingin voimin. Puolustuksen muutoksia korosti vielä Natalia Kuikan paluu toppariksi.

Puolustuksen uudelleenrakennus teki Suomesta haavoittuvaisen ja alakerrassa Helmarit pelasi jopa huonomman pelin mitä Espanjaa vastaan. Etäisyydet oli yksi Suomen pahimpia ongelmia. Tanska tuli vahvasti laitojen kautta ja nimenomaan juuri Pikkujämsän-Ölingin reunalta. Varsinkin ensin mainitulla oli vaikeuksia oikeiden etäisyyksien pitämisessä, mikä avasi Tanskan hyökkäyksille tilaa.

Ottelun ainoa maali syntyi myös vasemmalta reunalta. Öling joutui prässäämään yksinään kahta pelaajaa eikä mahtanut mitään, kun tanskalaisen keskitys lähti kohti maalia. Vaihdosta kentälle tullut Karen Holmgaard puski ensin ylärimaan, josta kimmoneen paluupallon pukkasi verkkoon - kukapa muukaan kuin - Pernille Harder.

Lukemat olisivat voineet olla rumemmatkin, mutta maalivahti Tinja-Riikka Korpela oli jälleen loistovireessä. Hän joutui venymään äärimmilleen jo kymmenennellä minuutilla, kun Korpela torjui Nadia Nadimin sijoituksen kulmapotkuksi. Korpela esti oikeaoppisella vastaantulollaan myös Holmgaardin läpiajon vain muutamaa minuuttia ennen kohtalokasta osumaa.

Kuikka oli toinen loisto-ottelun pelannut puolustaja. Hän vei keskuspuolustuksen johtajuuden Anna Westerlundin käsistä. Kuikan syötönkatkot olivat painonsa arvoisia kullassa, kun tanskalaisten keskityksiä tehtiin tuloksettomiksi. Muutenkin hän oli puolustuksen onnistunein ja näkyvin pelaaja.

Suomen hyökkäyspeli jäi köykäiseksi ja Helmarien oli jälleen tyytyminen vain kahteen kunnolliseen maalintekotilanteeseen. Parempi niistä osui vasta lisäajalle, kun Jenny Danielssonin tulinen veto lähti kohti Tanskan maalin oikeaa yläkulmaa. Lene Christensen venyi paraatipelastukseen ja torjui laukauksen Suomen ainoaksi kulmapotkuksi.

Ensimmäinen tekopaikka oli ensimmäisen puoliajan loppuminuuteilla. Siitä tuli jälleen oiva esimerkki, kuinka suomalaiset ovat jäljessä kansainvälisten otteluiden temposta. Emma Koivistolla oli hyvä paikka laukoa. Pallon hierominen kesti kuitenkin niin kauan, että Sofie Junge ehti tulla kylkeen horjuttamaan Koiviston tasapainoa. Pommista tuli lopulta suutari, joka lipui takatolpan läheltä päätyrajan yli.

Tappio oli lopulta harmillinen - paljon harmillisempi kuin häviäminen Espanjalle. Kaikessa tekemisessä nimittäin näki, että Tanska oli yhtä tai kahta kaliiberia kepeämpi vastustaja kuin Espanja. Hyvänä päivänä Tanska olisi ollut voitettavissa. Tasapelikin oli lopulta vain yhden venytyksen päässä.

Ti 12.7.2022, Milton Keynes, Stadium MK
Tanska - Suomi 1-0 (0-0)
72. 1-0 Pernille Harder
yleisöä: 11 615

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: