PalloTV - Saksa oli odotetun kova - Helmarien kisat päättyivät ilman pisteitä
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
16.07.2022

Saksa oli odotetun kova – Helmarien kisat päättyivät ilman pisteitä

RAPORTTI: Suomi - Saksa 0-3 (0-1)

Saksa ei antanut tippaakaan armoa sille merkityksettömässä EM-kisojen päätösottelussa. Suomi joutui jyrän alle, vaikka lopputulos oli maltillinen 0-3 (0-1). Lohkon toisessa ottelussa Espanja joutui tekemään kokonaisen päivätyön Tanskan kaatamiseksi, mutta voitti viimeisen minuutin maalilla 1-0 (0-0). Saksa ja Espanja menevät lohkosta jatkoon. Tanska keräsi kolme pistettä. Suomi jäi ilman pisteitä maalierolla 1-8.

Milton Keynesin jalkapallopyhätössä, Stadium MK:lla ottelua seurasi hiukan yli 20 000 katsojaa. Helmarien historian suurin yleisömäärä se ei kuitenkaan ollut - kovimmasta päästä kylläkin. Edelle menee ainakin vuoden 2005 EM-kisojen avausottelu Englantia vastaan. City of Manchester Stadiumin lehtereillä oli lähes 30 000 silmäparia. Kotimaan kamaralla pelatuista otteluista kolmessa on ollut yli kymmenen tuhatta mutta yhdessäkään ei yli 20 000 katsojaa.

Suomi lähti otteluun haastavasta asemasta. Koronaan sairastuneet Sanni Franssi, Tinja-Riikka Korpela ja Anna Westerlund puuttuivat kokoonpanosta eikä sen jo sairastaneen Tuija Hyyrysen toipumista riskeerattu peluuttamalla häntä. Jenny Danielsson jäi sivuun lihasvamman vuoksi. Positiivinen uutinen oli Adelina Engmanin reisivamman parantuminen pelikuntoon.

Valmennus joutui poissaolojen vuoksi muokkaamaan joukkuetta uuteen uskoon. Katriina Talaslahti astui isoihin saappaisiin ja korvasi Korpelan maalivahtina. Tanska-otteluun verrattuna Natalia Kuikka oli ainoa, joka säilytti paikkansa. Emma Koivisto oli vaihtanut laitaa ja Elli Pikkujämsä palasi itselleen luontaisemmalle tontille toppariksi. Nora Heroum oli kokonaan uusi pelaaja alakerran linjassa. Heidi Kollanen ja Juliette Kemppi saivat myös oman tilaisuutensa avauskokoonpanossa.

Muutoksista huolimatta pelättyjä murskajaisia ei tullut. Suomen alhaalla pelannut puolustus toimi oman aikansa ja piti pintansa nelisenkymmentä minuuttia. Kuten yleensä tällaisissa tilanteissa käy, murtuminen on ja oli nytkin vain ajan kysymys. Sellaisella tahdilla saksalaiset hyökkäyksiään vyöryttivät, että vain lottovoiton tasoinen ihme olisi estänyt Saksan kuparista rikkoutumasta.

Ottelu pysyi pitkään tasanumeroissa Saksan huolimattomuuden takia. Saksalaisten hyökkäys laukoi yli ja ohi, mutta hyvin harvakseltaan Alexandra Poppin johtama trio pääsi oikeasti testaamaan Talaslahden torjuntavirettä. Saksan tilille kertyi 69 hyökkäystä, joista se leipoi 32 maalintekoyritystä. Niistä kuitenkin vain seitsemän oli maalia kohti ja 12 ohi maalin. Suomalaispuolustajat blokkasivat peräti 13 laukausta. Saksalla oli yhtä monta kulmapotkua.

Suomi epäonnistui taas kerran ilmatilan puolustamisessa, vaikka sitä pidettiin yhtenä joukkueen vahvuutena. Saksa teki kaksi maalia puskemalla. Helmarien verkkoon tehtiin kahdeksan maalia, joista kuusi tuli puskemalla, yksi rangaistuspotkusta ja vasta vihoviimeinen pelitilanteesta laukomalla.

Ottelun avausmaalin viimeisteli Sophia Kleinherne, joka puski Giulia Gwinnin oikealta tulleen keskityksen Talaslahden selän taakse. Osumasta tuli tuplajuhla, sillä se oli tekijänsä ensimmäinen maali Saksan A-maajoukkueessa Die Nationalelfissä. Päätä käytettiin toisessakin maalissa, kun Saksan kuudennen kulmapotkun jälkitilanteessa Kathrin-Julia Hendrich keskitti jälleen oikealta ja Popp nousi päineen korkeimmalle puskemalla pallon maan kautta maaliin.

Loppunumerot viimeisteli toinen ensikertalainen A-maajoukkueen maalintekijänä, Nicole Anyomi. Hän sai maaliinsa suotuista apua Helmarien puolustukselta. Pikkujämsä purki keskityksen puolustusalueelta pois. Pallo tuli yllättäen ja liian nopeasti Emmi Alaselle, joka menetti sen suoraan Anyomin haltuun: Veto ja verkko soi jälleen.

Isoimmat kysymysmerkit piirrettiin jälleen kerran hyökkäyspään työskentelyssä. Viimeistelijöitä ei voi syyttää. Helmarit ei saanut rakennettua yhtään sellaista paikkaa, joista viimeistelyä olisi voinut edes yrittää. Hyökkäyksiä oli sentään jo 16, mutta niistä saatiin rakennettua vain kaksi maalintekoyritystä. Kumpikaan niistä ei suuntautunut maalia kohti. Tee siinä maali sitten.

Suomen hyökkäyspelissä oli monenlaisia haasteita. Temposta on puhuttu niin paljon, että aihe alkaa jo kyllästyttää. Mutta jos et pysty kansainvälisten otteluiden vauhtiin, et siellä voi myöskään pärjätä. Tempo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joukkueeseen valitaan kymmenen ravuria. Pallon pitäisi pysyä mukana ja samalla löytää sille järkeviä syöttöpaikkoja ilman, että tempo hirveästi laskee.

Tässä ottelussa huomio keskittyi erityisesti pallottoman pelaajan tempoon. Kaiken synkkyyden keskellä Helmarit sai rakennettua joitain hyvin raakilemaisia hyökkäyksien aihioita, mutta pallollinen pelaaja jäi aina yksin. Pallon kanssa on turha yrittää yksin vastustajan koko puolustuslinjaa vastaan. Syöttöpaikkojakaan ei ole, kun kavereita ei ole hyökkäyksessä mukana. Pallon pitämiseksi ainoaksi vaihtoehdoksi jää kokeilla erikoistilanteen ottamista tai syöttämistä alas päin.

Syöttötarkkuudessa oli myös toivomisen varaa. Oli kyse sitten ensimmäisistä avaavista tai viimeisistä ratkaisevista, murtavista syötöistä, suomalaisten tarkkuus oli matalalla tasolla. Tilastotkin sen vahvistavat. Helmarien osalta joka neljäs syöttö oli osoitteeton. Ihan niin surkeaksi tarkkuusprosentti ei laskenut kuin Espanja-ottelussa. Mutta jos huippumaiden syöttöprosentti huitelee 85-90:n paikkeilla, ei Suomen 75-80 paljoa naurata varsinkin, kun syöttöjen määräkin on niin paljon matalampi kuin vastustajalla.

Syöttötarkkuus ja tempo liittyvät myös toisiinsa. Tempo pallon kanssa ei tarkoita pelkästään, mitä sen kanssa tekee juostessa. Palloa pitäisi pystyä laittamaan liikkeelle entistä nopeammin ja entistä tarkemmin. Niin monesti kuvio on samanlainen. Suomalaispelaaja joutuu ottamaan haltuun ja katsomaan syöttösuuntaa. Tässä vaiheessa nopeatempoisempi vastustaja on jo iholla. Se tarkoittaa joko riistoa tai hätäistä syöttöä sinne jonnekin. Ja monesti se sinne jonnekin on kukkupallo, jonka oma pelaaja häviää tai se menee suoraan vastustajan lapaan.

Tässä on haasteita ratkottavaksi, kun Helmarit kokoontuu seuraavan kerran. Se tapahtuu syyskuun alussa, kun Suomi kohtaa Irlannin ja Ruotsin MM-karsintaotteluissa. Ketkä siellä pelaavat - onhan Helmarien keski-ikä korkea - ja johtaako myrskyn silmään johtamismetodiensa kanssa joutunut Anna Signeul vielä joukkoja, selviävät loppukesän aikana.

La 16.7.2022, Milton Keynes, Stadium MK
Suomi - Saksa 0-3 (0-1)
40. 0-1 Sophia Kleinherne
48. 0-2 Alexandra Popp
63. 0-3 Nicole Anyomi
yleisöä: 20 721

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: