PalloTV - HJK:n esitys ei riittänyt - FC Viktoria nappasi edun itselleen
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
20.07.2022

HJK:n esitys ei riittänyt – FC Viktoria nappasi edun itselleen

RAPORTTI: HJK - FC Viktoria Plzeň 1-2 (0-1)

HJK:n haaveet Mestareiden Liigan kolmannelle karsintakierrokselle pääsemisestä kokivat kovan kolauksen. Klubi hävisi Tshekin puolustavalle mestarille FC Viktoria Plzeňille maalein 1-2 (0-1). Tappio tarkoittaa joutumista takaa-ajoasemaan ensi tiistaina pelattavassa vierasottelussa. Eurojalkapallosta oli nauttimassa yli 5 200 katsojaa - kourallinen jopa Tshekistä asti.

Ottelu alkoi Klubin kannalta harvinaisen synkästi, kun tshekkipelaajan veto osui Miro Tenhoa käteen ja montenegrolaistuomari osoitti tylysti kädellään rangaistuspotkua. FC Viktorian kärkipelaaja Tomáš Chorý tykitti pallon vuorenvarmasti HJK:n verkkoon. Ennen aikaista avausmaalia HJK:lla oli ollut pari hyvää hyökkäyksen rakentelua, mutta FC Viktorialle tämä oli ensimmäinen tilanne isäntien maalilla.

Ottelun käsikirjoitus muuttui täysin. HJK sai ottaa pallonhallinnan itselleen, mutta FC Viktorian puolustusmuotoa se ei päässyt murtamaan. Vieraatkaan eivät saaneet hirveästi aikaiseksi - toisaalta eipä heidän tarvinnutkaan, sillä tulostaululla olleet lukemat olivat mannaa heille eikä HJK:sta näyttänyt olevan suurta uhkaa.

Peliin tuli eloa vasta puolen tunnin jälkeen, jolloin FC Viktorialla oli kaksi hyvää hyökkäystä. Jälkimmäisessä se näytti myös, kuinka kovissa kansainvälisissä peleissä tilaisuus käytetään hyväksi sellaisen tullessa tarjolle. HJK:n onneksi FC Viktorian tekemä maali oli paitsio. HJK sen sijaan ei tilaisuuksiaan käyttänyt. Bojan Radulovic ja Tenho saivat kolme mainiota tekopaikkaa lyhyen ajan sisällä. FC Viktorian maalivahti Jindřich Staněk venyi paraatipelastukseen Radulovicin puskussa. Tenho puski sen jälkeen niukasti ohi ja lopuksi Radulovic kokeili yläriman kestävyyttä.

HJK tuli toiselle puoliajalle jyrän lailla. Se tuotti tulosta, kun Santeri Hostikka pääsi kokeilemaan Staněkin torjuntataitoja. Irtopallo lensi sitä kärkkyneelle Radulovicille, joka tälläsi tasoituksen helsinkiläisyleisön riemuksi.

Ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä vain muutamaa minuuttia myöhemmin Jan Kopic taiteili tshekkiläisten tasoituksen. Jan Sýkora jatkoi taitavasti kantapäällään boksiin tulleen noston. Kopic eteni poikittain melko vapaasti ja haki laukaisupaikan. Conor Hazard jäi lähtötelineisiin, kun verkko hänen selän takana jo heilui. HJK:n etsikkoaika valui näin hiekkaan.

FC Viktorian puolitoistatuntisen voi kiteyttää kahteen faktaan: Se pelasi äärimmäisen fiksusti ja se teki itseään turhaan kuluttamatta vain ja ainoastaan tarpeellisen - haki edun kotiotteluunsa. FC Viktoria antoi HJK:n yrittää tasoitusta loput ottelusta. Se puolusti hyvin, mutta ei valunut liian alas eikä unohtanut hyökkäyspään velvoitteitaan. Enempään sen ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä. FC Viktoria sai kaiken haluamansa.

FC Viktoria näytti alusta lähtien, mikä on oikeiden kansainvälisten otteluiden tempo. HJK pysyi yllättävän hyvin siinä mukana. Toisaalta se on osittaista silmänlumetta juuri sen takia, ettei FC Viktorian tarvinnut laittaa kaikkea osaamistaan peliin. Mitä olisikaan tapahtunut, jos avausmaalia olisi saatu odottaa hieman pitempään? Ja mitä kaikkea tapahtuukaan, kun päästään FC Viktorian kotikentälle Keski-Euroopan helteiseen säähän?

Vierasottelusta tulee puhdasta murhaa, jos HJK ei pysty kääntämään tekopaikkojaan maaleiksi. Juoksukilpailussa ja fyysisessä painimaaottelussa se ei tule pärjäämään, sillä FC Viktoria oli maineensa mukainen - juoksuvoimainen ja fyysisesti vahva joukkue. Pallollisen pelin pitää nousta uudelle tasolle. Ennen kaikkea syöttöjen laadun tulee parantua. HJK:lle sattui paljon harhasyöttöjä myös pallolliselle pelaajalle, jolla ei ollut minkäänlaista prässiä vastassa.

Kaikkeista mielenkiintoisinta ottelussa oli se, että HJK:n parhaat hyökkäykset syntyivät suoraviivaisella tavalla. HJK pääsi iskemään FC Viktorian selustaan vastustajan omilla parhailla aseilla.

Otteluparin toinen osaottelu pelataan ensi tiistaina Plzeňissä. Voittaja etenee kolmannelle kierrokselle ja häviäjä saa jatkaa otteluitaan Eurooppaliigan ensimmäisellä (kolmannella) karsintakierroksella. Kilpailusta riippuen vastustajaksi asettuu joko voittaja tai häviäjä otteluparista NK Maribor - FC Sheriff.

HJK - FC Viktoria Plzeň 1-2 (0-1)
6. 0-1 Tomáš Chorý (rp)
50. 1-1 Bojan Radulovic
57. 1-2 Jan Kopic
yleisöä: 5 236

-Raine Pernu
Valokuva: Mira Lönnqvist

Artikkeliin liittyviä aiheita: