PalloTV - Suomalaisen naisjalkapalloilun taso - Asiantuntijan kommentti-puheenvuoro
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
04.08.2022

Suomalaisen naisjalkapalloilun taso – Asiantuntijan kommentti-puheenvuoro

Suomalainen nais- ja tyttöjalkapallo sairastaa. Mikä lääkkeeksi? PalloTV pureutuu keskusteluun suomalaisen nais- ja tyttöfutiksen tasosta. Neljännessä ja viimeisessä osassa asiantuntija Ilkka Marttila ottaa kantaa sekä itse aiheeseen että aiempien vieraiden mielipiteisiin.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue joutui juuri EM-kisojen alla ikävän huomion keskelle, kun päävalmentaja Anna Signeulin työtavat nousivat valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Suomalaisen tyttö- ja naisjalkapalloilun todelliset haasteet - pelaajien taso niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä kentillä ja pelaajaputken ongelmat - jäivät Signeul -kohun jalkoihin.

Haasteet tulivat esille EM-kisojen alkulohkossa. Vaikka se oli ns. kuoleman lohko ja mahdollisuudet pärjätä erittäin rajalliset, Helmarien kyky haastaa vastustajansa oli jopa yllättävänkin heikkoa - niin heikkoa, että inhimillisiin lukemiin rajoittunut tappiokin tuntui torjuntavoitolta. Kansainvälisellä tasolla Suomi on pudonnut kehityksen kelkasta. Entiset huippumaat - mm. Saksa ja pohjoismaiset naapurimme - ovat entistä kauempana. Uudet haastajat kuten Englanti, Espanja, Hollanti ja Ranska ovat tulleet rinnalle ja menneet ohitse.

Haasteet näkyvät myös kotimaisilla kentillä. Se, minkä pitäisi olla naisfutiksen jokapäiväinen näyteikkuna, tarjoaa moneen eri kerrokseen jakautuneita klikkejä, joiden välissä olevat railot kasvavat vuosi vuodelta. Otteluissa tapahtuu harvoin yllätyksiä. 9-1:n ja 11-0:n kaltaiset lopputulokset kertovat omaa karua kieltään. Kansallinen Liiga ei voi hyvin. Se on kriisissä.

PalloTV pureutuu aiheeseen Valokeilan neliosaisessa sarjassa, jonka vieraina on kolme Kansallisen Liigan päävalmentajaa. Meille kertoo näkemyksiään kahden huipulla olevan seuran luotsi - KuPS:n Ollipekka Ojala ja PK-35 Vantaan Jari Väisänen - sekä suuren kasvattajaseuran edustusjoukkueen peräsimessä oleva J-P Berg. Lopuksi asiantuntijamme Ilkka Marttila kertoo oman kantansa.

Toimittaja: Raine Pernu