HJK:lle arvokas vierasvoitto Mariborista – Lohkopaikka häämöttää – PalloTV
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Ykköscup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Ykköscup

Liigacup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
05.08.2022

HJK:lle arvokas vierasvoitto Mariborista – Lohkopaikka häämöttää

RAPORTTI: NK Maribor - HJK 0-2 (0-0)

HJK voitti Eurooppaliigan kolmannen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa slovenialaisen NK Mariborin maalein 2-0 (0-0). Klubi pääsee turvallisista lähtöasetelmista ensi viikon torstaina kotikentällä pelattavaan toiseen osaotteluun. Tämän iltainen voitto tarkoittaa kassakoneen kilinän lisäksi sitä, että paikka vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheessa on HJK:lle todella lähellä.

Ottelu alkoi isäntien vahvalla rynnistyksellä. Jo ensimmäisellä minuutilla pallo pyöri vaarallisesti HJK:n boksissa Mariborin vapaapotkun päätteeksi. Muutamaa minuuttia myöhemmin HJK:lle avautui mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Malik Abubakarin laukaisu epäonnistui puolustajan prässin vuoksi.

Näiden kahden maalipaikan jälkeen alkoi Mariborin myllytys. HJK:n pelaajille sattui paljon henkilökohtaisia virheitä, joiden takia Mariborille avautui hyökkäyspaikkoja yksi toisensa jälkeen ja kotijoukkueen avausmaali tuntui olevan vain ajan kysymys. Vieraiden puolustusta koeteltiin, mutta maalivahti Conor Hazard oli loistovireessä ja piti Klubia yksin pystyssä.

Kenttätapahtumat tasoittuivat nopeasti. HJK sai ryhdin otteisiinsa ja Maribor puolestaan taantui aiheuttamansa alkushokin jälkeen. Slovenialaisryhmä ei loppujen lopuksi ollut Veikkausliigan tasoa kummempi. Tempo oli toki jonkin verran korkeampi kuin normaalisti Veikkausliigassa on, mutta taktisesti ja pelaajien taitotasossa Maribor ei ollut sen kummempi kotimaisetkaan pääsarjaseurat.

Vaikka HJK pääsi paremmin mukaan, hyökkäyssuuntaan se ei ollut kovin vaarallinen. Abubakarin tussahduksen lisäksi Anthony Olusanya ampui yli ja David Browne pääsi kokeilemaan syöksypuskua hyvästä paikasta, mutta pallo ei ottanut voimaa alleen eikä päässyt edes maalille asti.

HJK reagoi ensimmäiseen puoliaikaan tekemällä kaksi pelaajavaihtoa tauolla. Vaisusti esiintynyt Olusanya ja Santeri Väänänen tekivät tilaa Bojan Radulovicille ja Atomu Tanakalle. Vaihdot osuivat napakymppiin, sillä Radulovic onnistui maalinteossa ja Tanaka pelasi erittäin vahvan kolmivarttisen.

Browne vastasi Klubin avausmaalista, kun toinen jakso oli ehtinyt vanheta vain reilut pari minuuttia. Hän jallitteli Mariborin vasemman pakin, joukkueen kapteenin Gregor Sikošekin kahville ja antoi syötön päätyviivan lähellä olleelle Santeri Hostikalle. Tämä jatkoi pallon kantapäällä takaisin Brownelle, joka purjehti lähes kunniakujassa Mariborin muodon läpi ja laukoi avausmaalin.

Browne ja Sikošek olivat mielenkiintoinen taistelupari, jotka nähtiin kaksinkamppailussa tavan takaa - valitettavasti aseet eivät olleet aina puhtaat. Huomio kiinnittyi heihin jo ensimmäisen puoliajan puolivälissä. Sikošek lakosi kentän pintaan kasvojaan pidellen, vaikka Brownen kädet eivät käyneet lähelläkään vastapuolen pelaajan päätä.

Läpi ottelun heppoisia vihellyksiä tehnyt bulgarialaistuomari nieli Sikošekin teatterin ja puhalsi vapaapotkun. Tämä ei jäänyt ainoaksi, vaan Mariborin pelaajat kunnostautuivat useammankin kerran rangaistuksien kalastelussa nimenomaan päävammoja teeskennellen. Kaikista ei pilli soinut, mutta eipä tuomari siihen myöskään puuttunut.

Kumpiko sitten Brownen ja Sikošekin välisestä sodasta selvisi voittajana? Sitä on vaikea arvioida. Browne teki maalin ja rakensi sen juuri Sikošekin tontilta. Sikošek kävi muutaman minuutin kuluttua maalista torppaamassa Brownen törkytaklauksella. Browne joutui loukkaantuneena vaihtoon, mutta Sikošek selvisi tempustaan ilman varoitusta. Korttiherkempi tuomari olisi saattanut antaa jopa punaisen.

Radulovic sinetöi ottelun loppunumerot, kun pelikello näytti reilua tuntia. Pallo lähetettiin HJK:n puolustuksesta pitkällä puolenvaihdolla kohti vasemmalla laidalla pelanutta Muriloa. Tämä laittoi kovan keskityksen maalin edustalle. Klubin hyökkäys tuli kahdessa aallossa - Abubakari liukui pallosta tyystin ohitse, mutta takatolpalle rientänyt Radulovic sai ohjata pallon lähietäisyydeltä tyhjään maaliin.

Maribor oli tässä vaiheessa lyöty. Isännät eivät saaneet isoa kirivaihdetta päälle eikä HJK:n voitto ollut loppupelin aikana uhattuna. Syötönkatkoilla oli iso rooli Mariborin hyökkäyksien tyrehdyttämisessä 2-0 johtomaalin jälkeen. HJK:n puolustus ja keskikenttä sai tehtyä huomattavan määrän katkoja tilanteissa, joissa syöttö onnistuessaan olisi voinut aiheuttaa vaarallisen maalintekopaikan.

Ottelun toinen osa pelataan viikon kuluttua Helsingissä. Voittaja etenee Eurooppaliigan play-off -kierrokselle, jossa vastaan asettuu tanskalainen Silkeborg. Häviäjä puolestaan saa mahdollisuuden Konferenssiliigan vastaavalla kierroksella, jossa vastustajaksi tulee joko FC Skahktyor Soligorsk tai CFR Cluj. Tässä välissä HJK käy vierailulla Oulussa. Klubi kohtaa AC Oulun liigaottelussa sunnuntai-iltana.

NK Maribor - HJK 0-2 (0-0)
47. 0-1 David Browne
64. 0-2 Bojan Radulovic
yleisöä: 6 000

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: