PalloTV - HJK voitti vajaamiehisen Silkeborg IF:n
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
18.08.2022

HJK voitti vajaamiehisen Silkeborg IF:n

RAPORTTI: HJK-Silkeborg IF 1-0 (0-0)

Yleisö: 8237

HJK otti torstaina askeleen kohti Eurooppa-liigan lohkovaihetta voittamalla tanskalaisen Silkeborg IF:n Töölön Bolt Areenalla. SIF hallitsi ottelutapahtumaa, mutta ottelun lopulla tapahtunut tanskalaispelaajan ulosajo käänsi ottelun Klubille. Otteluparin toinen osaottelu pelataan Tanskassa ensi viikon torstaina.

Lähtökohdat illan otteluun olivat selvät. Otteluparin voittajan pelit jatkuvat Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, ja häviäjä jää pelaamaan Konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Ero lopputulemissa on todella merkittävä, urheilullisesti, imagollisesti ja ennen kaikkea taloudellisesti. Klubi oli Konferenssiliigan lohkovaiheessa jo viime kaudella, joten nyt olisi aika ottaa askel ylös ja eteenpäin.

HJK pääsi otteluun levänneenä. Europelien alettua joukkue on pelannut kahden pelin viikkotahdilla, ja siihen matkat päälle, joten veikkausliigapeleistä vapaa viikonloppu tuli tarpeeseen viime torstain Maribor-voiton jälkeen.

Silkeborg IF nousi Tanskan pääsarjaan viime kaudelle ja ansaitsi heti europelipaikan sijoittumalla kolmanneksi sarjassa. Myös tämä kausi on lähtenyt käyntiin mukavasti. Viiden pelatun kierroksen jälkeen SIF on sarjataulukon toisella sijalla.

Torstain ottelun ensimmäinen kysymys kuului, kumpi pääsisi pallon päälle? Erityisen kriittinen kysymys oli Klubille. Molemmat haluavat hallita palloa, mutta HJK:n olisi pakko saada kotoa hyvä tulos toista osaottelua ajatellen. Ilman palloa se on kovin vaikeata.

SIF tuli otteluun jämäkästi ja hallitsi ottelun alkua. Vaaraa he eivät onnistuneet luomaan, mutta he pysyivät pallossa. HJK otti vastaan keskikorkeassa blokissa ja peli pyöri keskialueella. Alun jälkeen Klubikin pääsi pelaamaan pallolla ja pelitilanteet tasoittuivat. Molemmilla oli pallolliset hetkensä ja peli aaltoili, mutta todelliseksi vaaraksi asti kummankaan tilanteet eivät vielä jalostuneet.

SIF ei ollut tullut Helsinkiin takki auki, vaan hakemaan hyvän lähtökohdan kotiotteluunsa. Tanskalaisten pallollinen pelaaminen oli harkitsevaa, hidasta ja virheitä välttävää. Eteenpäin ei ollut kiire. HJK kyllä halusi hyökätä, mutta SIF:n keskikorkeaa blokkia oli vaikea ohittaa pelaamalla. Tanskalaiset olivat selvästi katsoneet HJK:n edellisiä europelejä ja todenneet, että Klubilla on ollut vaikeuksia keskikorkeita blokkeja vastaan.

Puoliajan loppua kohti ote siirtyi yhä selvemmin SIF:lle. He pitivät palloa ja peli pyöri HJK:n kenttäpuoliskolla. Kotijoukkueella ei kuitenkaan ollut sen suurempaa hätää. Se otti tyynesti vastaan puolustusmuodossaan ja puolusti boksiaan jämäkästi. Puoliajalle mentiin maalittomassa tasapelissä.

Ensimmäinen puoliaika oli tasainen, vaikka pallonhallintaprosentti lipsahti SIF:lle. Tilastot eivät kerro kaikkea, sillä maalitilanteiden valossa puolikas taisi kuitenkin mennä HJK:lle 2-1. Toiselle puoliajalle HJK:n oli nyt keksittävä keinot murtaa SIF:n keskikorkea blokki, ja päästä operoimaan heidän puolustuskolmannekselleen.

HJK:n olisi pakko tehdä maali tai kaksi kotikentällään, ja mielellään pitää oma pää puhtaana, muuten vieraspelistä uhkaisi tulla kovin vaikea. Puolustussuuntaan Klubilla ei ollut ensimmäisen puolikkaan perusteella mitään hätää.

Ottelun toinen puolikas käynnistyi jälleen tanskalaiskomennossa. SIF piti palloa, mutta nyt he myös pyrkivät määrätietoisemmin luomaan vaaraa HJK:n boksiin, ja nostivat sinne tilaisuuden tullen lisää väkeä. Hei eivät tyytyneet pelkästään pitämään palloa. HJK:n pallolliset vaiheet jäivät lyhyiksi ja hätäisiksi. Pallollisen pelin pyörittäminen on haastavaa, jos joukkue ei kykene pelaamaan kolmea syöttöä joukkueen sisällä.

SIF pyöritti palloa HJK:n kenttäpuoliskolla ja kotijoukkue otti nöyrästi vastaan matalassa blokissaan. Varsinaista hätää HJK:lla ei ollut, mutta pelejä ei voiteta omalta puolustusalueelta, saati ilman palloa. Ja nyt heidän olisi pakko tehdä ainakin yksi maali, mielellään kaksi.

Ottelun 66. minuutilla kk-pelaaja Santeri Väänänen pääsi pelaamaan hyökkääjä Malikille ison pallon suoraan juoksuun linjan taakse, ja keskuspuolustaja Andre Calisir joutui kaatamaan hänet, jolloin erotuomari näytti hänelle toisen keltaisen kortin myötä punaista korttia, ja Calisir lähti suihkuun.

Ulosajo muutti ottelukuvan. SIF vetäytyi ja HJK sai otteen pallosta sekä pelistä ja painoi pelin välittömästi SIF:n kenttäpuoliskolle. Ottelun 80. minuutilla HJK sai kulmapotkun, jonka jälkitilanteessa pallo ajautui hyökkääjä David Brownelle 20-metriin, ja hänen laukauksensa löysi tiensä SIF:n maalin ylänurkkaan. Todella komea laukaus, ja äärimmäisen tärkeään paikkaan.

Avausosuman jälkeen peli pyöri edelleen tanskalaisten päädyssä, ja HJK:n puolittaiset tilanteet seurasivat toisiaan, mutta kun palloa ei enää saatua maaliin peli päättyi Klubin 1-0 voittoon.

HJK ei välttämättä ansainnut voittoaan, mutta se otetaan kiitollisuudella vastaan. SIF oli juuri niin kyvykäs pallollinen joukkue kuin ennakkotiedoissa annettiin ymmärtää. He hallitsivat pääosin tapahtumaa pallon kanssa ja ilman, mutta Calisirin ulosajo muutti ottelukuvan ja Klubi pääsi niskan päälle viimeiseksi 20 minuutiksi.

HJK:n ja meidän suomalaisten jalkapallofanien onneksi se riitti, tosin vain yhteen maaliin, mutta tyydymme siihen ottelun nähtyämme. HJK pelasi solidin puolustuspelin, mutta sen pallollinen pelaaminen jätti jälleen toivomisen varaa. HJK:lla tuntuu olevan erityisen vaikeata murtaa keskikorkeita blokkeja, kuten tänäänkin. Palloakin onnistutaan pitämään, mutta peliä ei saada etenemään.

Myös hyökkäyspelaaminen jätti parantamisen varaa. Tasamiehisinä HJK:n hyökkääminen näytti tahmealta, mekaaniselta ja hitaalta. Osasyy siihen löytyy luonnollisesti vastustajasta, joka osoitti tänään, että se hallitsee myös puolustuspelaamisen perusteesit.

Toista osaottelua ajatellen voitto oli miltei elintärkeä. Tuskin kenellekään ottelun nähneelle jäi epäselväksi, että SIF:llä on vielä mistä ammentaa, jahka he pääsevät kotikentälleen. Maali ja nollapeli antoivat Klubille todellisen mahdollisuuden toiseen osaotteluun.

HJK-Silkeborg IF 1-0 (0-0)

80ʹ 1-0 David Browne

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: