PalloTV - HJK raivasi tiensä Eurooppaliigaan - Silkeborg ei saanut Klubin muuria rikki!
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
25.08.2022

HJK raivasi tiensä Eurooppaliigaan – Silkeborg ei saanut Klubin muuria rikki!

RAPORTTI: Silkeborg IF - HJK 1-1 (0-1), yhteismaalit 1-2

HJK teki sen, mitä kovin harva siltä odotti. Klubi sinnitteli 1-1 tasapeliin tanskalaisessa mankelissa ja raivasi tiensä play-off -kierrokselta Eurooppaliigan lohkovaiheeseen. Yhteismaalit olivat kotikentällä voitetun avausosan ansiosta 2-1. Tämä on neljäs kerta, kun HJK pääsee pelaamaan nykymuotoisen eurosarjan lohkovaiheessa. Play-off -kierroksen vastustajana ollut Silkeborg IF joutuu tyytymään Konferenssiliigaan.

HJK lähti puolustamaan kotona hankittua johtoa ottelun alusta lähtien. Tuskin kukaan muuta edes odottikaan - ei pelkästään taktiikan ja johdon puolustamisen takia, vaan myös sen vuoksi, että tanskalaisseuran arveltiin olevan niin paljon kovempi luu purtavaksi oman kotiyleisön edessä. Luonnollisesti tappiolla oleva tulee muutenkin päälle kuin yleinen syyttäjä. Peruuttelemalla tappioasemista ei nousta voittoon.

Kentän yleisistä tapahtumista on vähän kerrottavaa. Ottelusarjan toinen puolikas ratkesi tasan yhteen asiaan ja se oli Silkeborgin tehottomuus. Paikkoja sillä kyllä oli, mutta tanskalaisten sihti oli nipsun tai parin verran pielessä.

HJK:n maalivahti teki ensimmäisen aikuisten oikean torjunnan vasta 49. minuutilla, kun Conor Hazard venyi Nicolai Frimodt Vallysin kudin tielle. Hazardille merkittiin yksi torjunta myös 12. minuutilla, mutta neutraalimmat lasit päässä katsomalla se oli enemmän syötön katko kuin laukauksen torjunta. Sebastian Jörgensen pääsi tanskalaisista lähimmäksi maalia, kun hänen hieman kierteinen laukaus osui tarkista tarkimpaan paikkaan eli tolppaan.

HJK:lla oli avausjaksolla tasan yksi hyökkäys mutta sitäkin tärkeämpi, koska se johti ainoan maalin syntymiseen. Johtomaali sai alkunsa kesken Silkeborgin painostushetken. Aapo Halme purki flipperikuulan lailla pelaajalta toiselle pomppineen pallon kohti ylhäällä kärkkynyttä Malik Abubakaria. Abubakari voitti Joel Felixin kanssa käymän kamppailun pääpallosta, näki Silkeborgin maalivahdin olevan kaukana tontiltaan ja veti 40 metristä tyhjiin.

HJK:n johtomaali syntyi kesken kaiken ja niin yllättäen, että se veti monta suuta hiiren hiljaiseksi. TV-kamera poimi kuviin useita kasvoja, joilla leuka oli loksahtanut lattialle. Klubin päävalmentaja Toni Koskelakin oli sen näköinen, ettei uskonut, mitä oli äskettäin nähnyt. Fanikatsomossa oli kuolemanhiljaista ja moni levitteli käsiään. Silkeborgin päävalmentaja Kent Nilsen puolestaan istui penkillä sen näköisenä kuin olisi halunnut vaipua maan syövereihin. Puuttui vain selostaja kiljumassa: "Mitä täällä oikein tapahtuu!"

Toisella puoliajalla Silkeborg painoi vahvemmin päälle, mutta henkisesti se oli jo lyöty. Kun hyökkääjien tarkkuuskaan ei parantunut, jäi sen takaa-ajoyritys vain tasoitusmaaliin. Silkeborgin tasoitus syntyi kulmapotkun jälkitilanteesta, jolloin Nicklas Helenius ja Felix repivät HJK:n keskuspuolustuksen auki. Felix pääsi ohjaamaan Heleniuksen jatkon viidestä metristä alanurkkaan. Pallo saattoi osua matkalla Arttu Hoskoseen, mutta jos näin kävi, maalin syntyä se ei edesauttanut.

Silkeborgin tasoitus syntyikin juuri sillä hetkellä, kun sen aikaansaama mylläkkä oli pahimmillaan ja paine HJK:n puolustuksessa kovimmillaan. HJK:n viiden miehen puolustuslinja selvisi urakastaan puhtain paperein. Vaikka kotijoukkueen myllytys läpi ottelun oli kovaa ja hetkittäinen paine todella lujaa, ei Klubin alakerrassa näkynyt minkäänlaista paniikkia.

Tällaisessa pelissä HJK:n ykkösnimet löytyvät tietenkin alakerrasta ja maalintekijästä. Kun kontrolloituja hyökkäyksiä on yhden käden sormilla laskettava määrä, harva hyökkääjä tai hyökkäävä keskikenttäpelaaja kannattaa nostaa esille. Silti on pakko kehaista HJK:n Papua Uuden Guinean maajoukkuepelaajaa David Brownea, joka lienee yksi seuran aliarvostetuimpia jäseniä. Silloin, kun HJK hyökkäsi, jossain vaiheessa Browne oli menossa mukana luoden uhkaa vastustajan puolustuksessa.

HJK:n pääsy Eurooppaliigan lohkovaiheeseen on iso asia seuralle ja koko Suomi-futikselle. Se on imagovoitto. Se on taloudellinen voitto. Onko se urheilullinen voitto? Se on urheilullinen voitto omalla tavallaan, mutta jos se on yhtäällä urheilullinen voitto, se on toisaalla myös urheilullinen tappio.

Vastustajiksi on tarjolla mm. AS Romaa, Laziota, Manchester Unitedia, Arsenalia, Feyenoordia ja Union Berliniä. Ne ovat lipputiskillä takuuvarmoja kassamagneetteja, mutta kuinka monta pistettä on realistinen arvio? Ei kovin montaa. Edellä mainitut nimet ovat HJK:n ja koko suomalaisen europalloilun kehityskaaressa vielä aivan liian kovia paloja purtaviksi.

Konferenssiliigassa on iso joukko tunnettuja seuroja. Siellä on toisaalta myös yhtä iso joukko nimiä, jotka eivät sano tavalliselle, satunnaiselle kannattajalle yhtään mitään. On ihan eri asia myydä lippuja Arsenalia tai Laziota vastaan kuin otteluun, jossa vastustajana on esim. FC Ballkani, Sivasspor tai Hapoel Be'er Sheva. Ne ovat kuitenkin niitä joukkueita, joilta HJK:n voisi olettaa ottavan pisteitä. Pisteitä, joilla edetään jatkoon. Jatkopaikka, jolla otetaan seuraava, pieni mutta realistinen kehitysaskel. Viime kausi nimittäin osoitti, ettei Konferenssiliigakaan ole Klubille pala banaania. Nyt lautasella on melkoisen isompi hedelmä syötävänä.

Kaikesta huolimatta paikka Eurooppaliigassa on ansaittu. Tulos kertoo kaiken puolestaan. Tulos on armoton. Nyt siitä kannattaa nauttia. Mitään ei oteta pois. Suomalainen futis Hankoniemen kärjestä Nuorgamin perukoille saakka pitää Klubille peukkua pystyssä.

Silkeborg IF - HJK 1-1 (0-1)
40. 0-1 Malik Abubakari
74. 1-1 Joel Felix
yleisöä: 6 334
yhteismaalit 1-2

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: