PalloTV - Helmarien hyökkäyspeli hukassa - Irlanti voitolla MM-jatkokarsintaan
TULEVAT PELIT:

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
01.09.2022

Helmarien hyökkäyspeli hukassa – Irlanti voitolla MM-jatkokarsintaan

RAPORTTI: Irlanti - Suomi 1-0 (0-0)

Helmarien tavoite päästä MM-jatkokarsintaan meni palasiksi Tallaghtin illassa. Irlanti kaatoi Suomen 1-0 (0-0) ja sinetöi tällä voitolla karsintalohkon kakkostilan. Se oikeuttaa paikkaan jatkokarsinnassa. Slovakia voitti Georgian, mikä nostaa tapetille mahdollisuuden pudota jopa karsintalohkon neljänneksi. Viimeisissä otteluissa Suomi ottaa mittaa Ruotsista ja Irlanti matkustaa Slovakian vieraaksi.

Sarjataulukon tilanne mahdollisti Irlannin lähteä otteluun omien vahvuuksien kautta. Kaikki paineet olivat Suomen harteilla. Irlannin taktiikka oli sen ominaisuuksiin hyvin realistinen, koska tasapeli oli maalle hyvä tulos ja tasapeliä se lähti kaiken tekemisen perusteella myös hakemaan. Irlannin puolustus oli hyvin organisoitu pelaten uhrautuvasti ja syvällä. Kaiken lukkona oli luotettava maalivahti.

Toisessa päässä kenttää Irlanti oli vahva vastaiskuissa ja erikoistilanteissa, joista se loi merkittävimmät maalipaikkansa. Kentän ääripäiden välissä Irlanti antoi Suomen pitää palloa, mutta Helmarit pystyi hallinnastaan huolimatta luomaan vaaramomenttia vain aniharvoin. Loppujen lopuksi ottelu kääntyi nurinniskoin: Suomi hyökkäsi ja haki maalia, mutta Irlanti loi silti vaarallisemmat paikat.

Helmarien ongelmat olivat tutut. Pelaaminen ylös päin oli hidasta ja yksipuolista. Pallotempon nostolla Irlantia olisi pystynyt haastamaan, mutta Suomi tyytyi liian kauaksi aikaa matelemaan vastustajan kävelyvauhdin mukana. Siinä samalla Irlanti ehti jokaisen vastahyökkäyksensä jälkeen organisoimaan tiiviin puolustuksensa, jolloin suomalaispelaajat joutuivat sormi suuhun etsiessään murtavien syöttöjen paikkoja. Hallinta muuttui näennäiseksi ja Irlanti pakotti Suomen siirtelemään palloa poikittain tai hakemaan toivottomia keskityspaikkoja.

Ottelu ratkesi vaihtopelaajana kentälle tulleen Lily Aggin maaliin. Kuinka ollakaan se tuli erikoistilanteesta - Megan Connollyn ampuma keskialueen vapaapotku löysi Aggin pään. Hyviä torjuntaotteita esittänyt Tinja-Riikka Korpela oli tilanteessa ratkaisevan sekunnin myöhässä ja Aggin jyräämisestä huolimatta pallo meni maaliin.

Ilmatilan puolustamista on pidetty Suomen vahvuutena, mutta EM-lopputurnauksessa Helmareille tehtiin maaleja lähes yksinomaan ilmasta. Niin tapahtui nytkin. Vahva pääpelivoima puolustuksessa alkaa olla enemmän myytti kuin fakta. Vanha perisynti boksipuolustaminen oli myös jälleen erittäin kehnoa ja muutamat Irlannin todella vaaralliset, kaaosta aiheuttaneet kulmapotkut vain vahvistivat asiaa.

Huomion arvoista oli myös se, että maalin syntyessä puolustuksessa oli yksi ylimääräinen reikä. Ottelun ainokainen syntyi juuri siltä kohdalta, jossa Emma Koiviston olisi kuulunut puolustaa. Pahaksi onneksi Koivisto oli sivurajan väärällä puolella odottamassa pääsyä kentälle saatuaan hoitoa tällin jälkeen. Puolustuksessa oli ammottava reikä, joka unohdettiin paikata. Roolitukset. Kommunikointi. Reagointi poikkeavaan tilanteeseen. Monta asiaa oli pielessä ja se maksoi paljon.

Jenny Danielssonin tulo kentälle ottelun loppuhetkillä piristi Suomen hyökkäyspeliä mutta vain hetkiseksi. Danielssonistakaan ei ollut ihmeiden tekijäksi eikä Helmarit saanut loppukirissään aikaiseksi sellaista maalipaikkaa, joka kannattaa nostaa esille. Suomen parhaat paikat olivat ensimmäisellä puoliajalla. Irlannin puolustaja pelasti metrin päässä maaliviivalta Anna Westerlundin ohjauksen aivan ottelun alkuminuuteilla. Linda Sällströmin laukaus meni kahden puolustajan ja maalivahdin torjunnan kautta kulmaksi.

MM-karsinta päättyy ensi tiistaina, jolloin Suomi kohtaa Ruotsin Ratinan stadionilla Tampereella. Jos jotain positiivista Irlannille kärsitystä tappiosta hakee, Ruotsia vastaan on tilaisuus kokeilla erilaista taktiikkaa tai antaa tilaisuuksia uusille pelaajille. Tunnelma voi olla haikea. Ratinan pimenevä ilta voi olla monelle yhden aikakauden loppu ja toisille uuden alku. Ratinasta alkaa maajoukkueen uudistuminen. Ainakin sen pitäisi alkaa.

To 1.9.2022, Tallaght, Tallaght Stadium
Irlanti - Suomi 1-0 (0-0)
54. 1-0 Lily Agg

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: