PalloTV - Helmareille tyly tappio kotiyleisön edessä
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
06.09.2022

Helmareille tyly tappio kotiyleisön edessä

RAPORTTI: Suomi - Ruotsi 0-5 (0-2)

Suomen naiset päättivät MM-karsinnat murskatappiolla. Ruotsi nylki Helmarit maalein 5-0 (2-0) Ratinan stadionilla Tampereella pelatussa ottelussa. Suomi sijoittuu karsintalohkossa kolmanneksi. MM-karsinnan viimeistä ottelua seurasi 6 678 katsojaa. Se on kotikentällä pelattujen naisten maaotteluiden ennätys, mikäli EM-kotikisojen Helsingissä ja Turussa pelattuja otteluita ei lasketa mukaan.

Ottelulla ei ollut kilpailullista merkitystä. Ruotsi oli varmistanut lohkovoittonsa sekä paikan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattaviin MM-kisoihin jo aiemmin. Irlannin pääsy jatkokarsintaan ratkesi jo viime viikolla, kun maa voitti Helmarit 1-0. Viimeisen kierroksen toisessa ottelussa Irlannilla riitti intoa voittaa Slovakia, mikä takasi lohkon kolmannen sijan jäämisen Helmareille. Neljänneksi putoaminen olisi ollut arvovaltatappio.

Ratinan illan lopputulos on täysin oikeutettu. Otetaan käsittelyyn mikä tahansa osa-alue tai yksityiskohta Ruotsi oli askeleen tai jopa kaksi Helmareita edellä. Oikeastaan tulos saattaa olla jopa kaunistellumpi versio aidoista voimasuhteista, sillä Ruotsi näytti pelaavan jos ei nyt ihan puolivaloilla niin ainakin hieman himmennetyin lyhdyin.

Nelosvaihteellakin pelatessa ero Euroopan huipun ja keskikastin välillä on tämä. Ruotsin himmailu antoi Suomelle mahdollisuuden tulla kenttätapahtumissa melko tasavertaiseksi vastustajaksi, mutta taso-ero tuli selkeästi näkyviin kummankin maalin edustalla. Oman maalin edessä Helmareille tuli jälleen puolustusvirheitä, joista Ruotsi rokotti armoa tuntematta. Ruotsi onnistui myös laajalla rintamalla - kaikkiin maaleihin löytyi eri tekijä.

Siinä, missä Ruotsi oli vaarallinen ja onnistui hyökkäyspäässä, Suomi ei saanut omalla yläkolmanneksellaan oikeastaan mitään sanottavaa aikaiseksi. Ensimmäisen puoliajan puolivälissä oli kaksi lyhyttä pallonhallintajaksoa, joiden aikana Linda Sällström ja Anna Westerlund jäivät kakkoseksi Jennifer Falkin torjuntataitojen edessä. Ainoa kulmapotku - se jäi ainoaksi kulmapotkuksi. Sanotaan sen vaaramomentista vaikka näin.

Toisella puoliajalla Suomen vaaralliset tilanteet jäivät näkemättä. Pikkuisen vajailla tehoillakin pelanneena Ruotsi sai väsytettyä suomalaispelaajat eikä Helmareilla ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia minkäänlaiseen kiriin. Ruotsalaisten pieni huolimattomuus maalipaikoissa ja kohtuu ottelun maalipuiden välissä pelanneen Tinja-Riikka Korpelan torjunnat pelastivat Helmarit todelliselta nöyryytykseltä.

Helmarien ongelmana koko vuoden ajan on ollut ilmatilan puolustaminen. Tällä kertaa ilmateitse iskettiin vain kerran, kun Linda Sembrant pääsi ruuhkan keskeltä puskemaan Ruotsin kolmannen maalin.

Kun yksi reikä suljettiin, toinen aukesi. Pallonmenetyksistä tuli uusi, yhteinen nimittäjä vastustajan tekemille maaleille. Ruotsi iski pallonmenetyksestä seuranneesta vastaiskusta peräti kolmesti. Kaksi niistä ei ollut edes kaksinkamppailuhäviöitä, vaan suoria ja kohtalokkaiksi osoittautuneita harhasyöttöjä.

Ratinan syyskuntoisella nurmella nähtiinkin paljon suomalaispelaajien osoitteettomia syöttöjä. Osa niistä johtui Ruotsin prässipelistä. Vastustaja prässäsi pallollista pelaajaa korkealta ja kovaa, mikä johti monesti hätäisiin ratkaisuihin pallon kanssa. Prässi ei kuitenkaan kelpaa selitykseksi kaikkeen. Myös joitakin lupaavan oloisia hyökkäyksiä tyrehtyi huonoihin syöttöihin.

Harhasyötöt johtivat siihen, että Suomen pallonhallintajaksot jäivät lyhyiksi eikä niillä saatu aikaiseksi kontrolloitua pallollista peliä saatikka kontrolloituja hyökkäyksiä. Pallo kyllä pyöri prässinkin alla puolustajalta toiselle, mutta avauksien laatu oli hukassa. Ne päätyivät joko keltapaitaiselle pelaajalle tai sivurajasta yli.

MM-karsinnan saattaminen loppuun päättää yhden aikakauden. Ruotsalaisvalmentaja Anna Signeulin osalta ovi sulkeutui jo aikaisemmin ja nyt sama odottaa myös osaa pelaajista. Helmarien lähitulevaisuuden iskukyvyn sanelee se, kuinka raju muutoksesta tulee ja kuinka hallitusti se tehdään tai pystytään tekemään.

Osalla kokeneista pelaajista on vielä pelivuosia maajoukkueessakin jäljellä, mutta hyökkääjä Linda Sällströmin kommentti YLE:lle on paljon puhuva: "Olen vain niin väsynyt häviämään". Maajoukkuekonkarin tuskan huudosta voi lukea paljon. Maalintekijä elää maaleista ja jos palloa ei edes saada ylös, alkaa parkkiintuneimmankin hyökkääjän mitta tulla täyteen turhaan juoksenteluun.

Tämä(kin) peli osoitti, kuinka suuri työsarka on edessä. Suomi on pelannut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon kovia maita vastaan. Se selittää osin tuloksellista alhoa. Mutta yksinkertainen totuus on, että jos aiot pärjätä karsinnoissa ja päästä lopputurnauksiin, näitä maita vastaan on myös pystyttävä pelaamaan ja pärjäämään. Siksi ranking-listojen taakse ei kannata eikä saa piiloutua.

Tämä(kin) peli osoitti, kuinka suuri työsarka Helmarien riveissä on edessä. Keitä lähdetään korjaamaan on yksi kysymys, toinen on kuka korjaa. Päävalmentajakysymys on kokonaan auki eikä julkisuuteenkaan ole tihkunut huhupuheita. Signeulin korvanneen väliaikaisen päävalmentajan Marko Salorannan nimi on varmasti pöydällä siinä missä jokin toinen kotimainen tai ulkomainen nimi myös.

Uusi päävalmentaja saa poikkeuksellisen pitkän kuherruskuukauden. Seuraava karsinta kohti vuoden 2025 EM-kisoja käynnistyy vasta ensi syksynä. Sitä ennen on tarjolla peräti kuusi ikkunaa, joiden aikana on mahdollisuus pelata harjoitusmaaotteluita. Kaksi ensimmäistä niistä on tämän vuoden puolella, ensimmäinen jo lokakuussa.

Pelissä on vielä yksi ylimääräinen tekijä, musta hevonen, joka saattaa vaikuttaa pelaajien jatkohaluihin ja päävalmentajan paikan kiinnostavuuteen. Se on seuraavien EM-kisojen emännyys, jota Suomi hamuaa itselleen osana yhteispohjoismaista hakemusta Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Ranskan sekä Sveitsin ja Liechtensteinin yhteishakemus lienevät ykkössuosikit, mutta Pohjoismaiden projektilla on myös tukijansa.

Ti 6.9.2022, Tampere, Ratinan stadion
Suomi - Ruotsi 0-5 (0-2)
17. 0-1 Stina Blackstenius
29. 0-2 Lina Hurtig
63. 0-3 Linda Sembrant
68. 0-4 Rebecka Blomqvist
90.+2 0-5 Fridalina Rolfö
yleisöä: 6 678

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: