PalloTV - HJK haastoi Real Betisin tosissaan - Kauden paras esitys ei riittänyt
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
08.09.2022

HJK haastoi Real Betisin tosissaan – Kauden paras esitys ei riittänyt

RAPORTTI: HJK - Real Betis 0-2 (0-1)

HJK:n kuuma jalkapallosyksy UEFA:n Eurooppaliigassa alkoi tappiolla Real Betisille. Espanjalaisseura löi isäntänsä maalein 2-0 (1-0) ja kääräisi täyden pistepotin lisäksi muhkean voittobonuksen mukaansa. Ottelua seurasi loppuunmyyty katsomo, joka loi suomalaisittain suorastaan poikkeuksellisen hurmoksellisen tunnelman Töölön jalkapallostadionille. Bulgarialaisseura Ludogorets sekotti lohkon pakkaa yllättämällä AS Roman kotikentällään maalein 2-1.

HJK hävisi ottelun kolmessa boxissa - yksi niistä oli oma puolustuspää, toinen Real Betisin maalin edusta ja kolmas pieni loota, johon videotuomarin eli VAR:n monitori oli ahdettu. HJK pääsi tutustumaan VAR:iin kahdesti, kun sen avulla tuomittiin Real Betisin ensimmäiseen maaliin johtanut rankkari ja vietiin kavennusmaali paitsion vuoksi.

Molemmat videotuomarin avustuksella tehdyt päätökset olivat aivan selkeitä. Rankkariin johtanut tuomio, jossa Nassim Boujellab tallasi William Carvalhoa jalkapöytään, oli jopa niin selvä, että israelilaiserotuomari Roi Reinshreiber poistui monitorin äärestä ennätysmäisen nopeasti. Siltä osin pulinat ja kitinät pois, mutta ihmissilmän varassa, ilman VAR:n osallisuutta tuomiot olisivat olleet toisenlaisia ja ottelu olisi saattanut saada ihan erilaisia ulottuvuuksia.

Paitsiotuomiota pyöriteltiin hiukan pidempään, mutta jo ensimmäisestä pysäytyskuvasta näki hylkytuomion menevän lopulta läpi. Malik Abubakari oli Real Betisin puolustuslinjaa askeleen verran alempana, kun hän kurkotti Santeri Hostikan nappikeskitykseen ja upotti sen maaliin. Abubakari höntyili paitsioon myös yhdessä HJK:n parhaista hyökkäyksistä ensimmäisellä puoliajalla. Näyttöhalut taisivat olla vähän liian kovat.

HJK:n puolustusvaiheen viiden pelaajan linja kesti monet Real Betisin luomat mylläkät. Välillä mukana oli tuuria, välillä taitoa. Välillä asialla oli Klubin pohjoisirlantilainen maalivahti Conor Hazard, joka torjui itsensä yhdeksi ottelun parhaista pelaajista - ja samalla ehkä muutaman skoutin ruutuvihkoon, jos sellaisia paikalla oli.

Klubin puolustukselle sattui kuitenkin yksi kohtalokas virhe, joka käytännössä ratkaisi pelin kulun. Real Betis sai kulmapotkun, jonka jälkimainingeissa palloa potkittiin boksissa sinne tänne kuin pienten juniorien pelissä konsanaan. Flipperipalloksi tilanteen kaltaista pelaamista on myös kutsuttu. Lopulta peliväline ajautui Lucas Lingmanille, jonka purkuyritys meni suoraan Willian Josén ulottuville. Tämä tälläsi olan takaa ja teki sen, mistä keskushyökkääjälle yleensä maksetaan.

Josén jalasta lähti myös Real Betisin rangaistuspotkumaali. Hän nousi siis espanjalaisten sankariksi, vaikka ei muuten mitään erikoista ottelun aikana esittänytkään. Tosin ei tarvitsekaan, jos sieltä varjojen mailta nousee silloin tällöin tekemään kaapin tai pari. Carvalho ja ylemmässä keskikenttäkolmikossa pelannut Luiz Henrique olivat huomattavasti näkyvämpiä HJK:n puolustuksen ahdistelijoita. Heidän päivänsä Hazard pilasi totaalisesti.

HJK hävisi ottelun myös hyökkäyspäässä. Oli aika odotettua, että Real Betis ei suo Klubille kovin montaa maalintekopaikkaa. Näin myös kävi ja tilastotkin sen kertovat. Joukkueilla oli lähes identtinen määrä hyökkäyksiä, mutta Real Betis vei maalintekoyritykset silti murskaavasti 20 - 4 ja kohti maalia suuntautuneet yrityksetkin 5 - 1. Vastustajan hyökkäyksistä puolet johti jonkinlaiseen maalintekoyritykseen.

Klubilla oli hyviä juoksuja ja vastahyökkäyksiä - Real Betis oli myös ajoittain vaikeuksissa HJK:n suoraviivaisen hyökkäämisen ja pitkien pallojen kanssa. Kaikki kuitenkin pysähtyi viimeiselle kolmannekselle, jossa espanjalaispuolustuksella oli aikaa organisoitua ja tehdä tyhjäksi Klubin lähentely-yritykset. Vastustajan pakit blokkasivat laukauksia ja katkoivat syöttöjä todella tehokkaasti.

HJK:n hyökkäämisen ja Real Betisin onnistuneen puolustamisen lopputuloksena olikin paitsiomaali, muutama kehno kulmapotku ja yksi Arttu Hoskosen puolustajan kautta päätyrajan yli kimmonnut pusku.

Yksi ilahduttava yksityiskohta HJK:n pelistä löytyi. Suomalaisten heikosta pallotemposta on jauhettu kyllästymiseen asti. Tässä ottelussa Klubi jaksoi tahkota korkealla tempolla koko puolitoistatuntisen ajan. Muutenkin se lähti rohkeasti pelaamaan eikä vain bussittamaan itselleen mahdollista tasapeliä. Siitä yleisö tykkäsi ja ottelu oli varmasti viihdyttävä kotitappiosta huolimatta.

Kokonaisuutta katsoen HJK pelasi yhden kauden parhaista peleistään, ellei jopa parhaan. Pienet asiat lopulta ratkaisivat eikä palkkiota sille suotu. Henkilökohtaisella tasolla Hazardin lisäksi onnistuivat ainakin Hostikka ja jälleen kerran Klubin aliarvostetuimpiin pelaajiin kuuluva David Browne.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. HJK tulee taistelemaan tosissaan lohkon kolmannesta sijasta ja paikasta Konferenssiliigan pudotuspeleihin.

HJK - Real Betis 0-2 (0-1)
45.+3 0-1 Willian José (rp)
64. 0-2 Willian José
yleisöä: 10 164

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: