PalloTV - Kentältäpoisto tuhosi Klubin pelin - AS Roma jyräsi HJK:n
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
15.09.2022

Kentältäpoisto tuhosi Klubin pelin – AS Roma jyräsi HJK:n

RAPORTTI: AS Roma - HJK 3-0 (0-0)

AS Roma oli odotetun vahva Eurooppaliigan ottelussa kotistadionillaan. HJK:lle jäi sympaattisen häviäjän rooli, kun AS Roma niputti Klubin lukemin 3-0 (0-0). HJK jatkaa lohkon peränpitäjänä ilman pisteitä. Jotta seuran haave päästä kolmannelta sijalta Konferenssiliigan pudotuspeleihin toteutuisi, paineet vähintään neljän pisteen ottamiseksi bulgarialaiselta Ludogoretsilta ovat isot.

Ennen ottelua HJK:n mahdollisuuksia pärjätä ei pidetty kovin suurina. Tasapeliinkin olisi vaadittu oman pelin täydellistä onnistumista ja vastustajan pientä epäonnea - tosin AS Roman kaltaisen maailmanluokan joukkueen tason huomioon ottaen pienen voi epäonnen kohdalta pyyhkiä arvioissa pois.

HJK:n mahdollisuudet kutistuivat lopulta astronomisen pieniksi, kun joukkueen keskuspuolustaja ja kapteeni Miro Tenho katseli punaista korttia ottelun alkupuolella. Tenho torppasi tylysti Andrea Belottin, joka oli päässyt läpiajoon Lucas Lingmanin harhasyötön vuoksi. Varoitus oli alkuperäinen rangaistus, mutta tarkkaa vihellyslinjaa pitänyt romanialainen oikeuden jakaja kutsuttiin videotuomarin ruudun ääreen. Tuomio vaihtui punaiseksi kortiksi.

Tenhon kentältäpoisto herätti yllättävän paljon soraääniä sen kovuudesta. Jos tällaisen tilanteen sääntökirjaan kirjattuihin kriteereihin tutustuu, tuomio tuntuu loppujen lopuksi enemmän oikealta kuin väärältä. Vanha kansa puhuisi alimman pelaajan kaatamisesta, vaikka sellaista sääntöä ei koskaan ole ollut olemassa.

Kun hyökkääjä pysäytetään sääntöjen vastaisesti läpiajossa, erotuomari joutuu punnitsemaan viittä eri kriteeriä. Jos ne kaikki toteutuvat, tuomiona on kentältäpoisto. Punaisen kortin ratkaisevat tekijät ovat rikepaikan etäisyys maaliin, pelin suunta, pallon oleminen rikotun pelaajan hallussa tai mahdollisuus saada se haltuun sekä muiden puolustajien lukumäärä ja sijainti. Tenhon kentältäpoistossa näistä kriteereistä kolme ensimmäistä toteutuivat kirkkaasti. Muiden puolustajien lukumäärä ja sijaintikin on nieltävissä, joten punainen kortti oli selviö.

Oli niin tai näin, videotuomari VAR ei näytä olevan kovin miellyttävä uusi tuttavuus Klubille. Kahdessa ensimmäisessä Eurooppaliigan ottelussa VAR:ia on käytetty kolmesti HJK:ta vastaan. Tenhon punaisen lisäksi VAR:n vinkin avulla Real Betis sai edellisessä ottelussa rangaistuspotkun ja HJK:n kavennusmaali hylättiin paitsiona.

Vajaalle jouduttuaan HJK selvisi ensimmäisestä puoliajasta yllättävänkin hyvin. HJK jaksoi puolustaa omaa maaliaan puolisen tuntia, minkä jälkeen pelin painopiste kääntyi helsinkiläisten maalia kohti ja AS Roman hyökkäykset alkoiva pikkuhiljaa purra. Sitä ennen HJK oli jopa lähempänä maalintekoa, kun Arttu Hoskonen puski David Brownen keskityksen tolpan kautta päätyrajasta yli. Santeri Hostikka oli myös kokeillut onneaan, mutta hänen ensimmäinen laukaus blokattiin ja paluupalloon kokeiltu veto oli sähäkkä, mutta se viuhui ohi ja yli.

Yksi tuttu nimi oli taas kerran tapetilla hoitamassa oman osansa AS Roman nollaamisessa. HJK:n maalivahti Conor Hazard pelasi jälleen erinomaisen ottelun, mutta isoin hohto hioiutui suorituksesta pois kolmen takaiskumaalin vuoksi. Yhtäkään niistä ei tosin Hazardin piikkiin voi laittaa, vaan ne menevät puolustuksen virheiden piikkiin. Ne eivät olleet isoja. AS Roman nimilista on vain sellainen, että pienikin virhe riittää.

HJK joutui muokkaamaan puolustustaan toiselle puoliajalle. Kolmen topparin ja kahden wing-backin linja muuttui enemmän 4-4-2:n tapaiseksi, koska laidat alkoivat vuotaa yhä enenevissä määrin. Hoskonen olisi varmaankin saanut jatkaa. Ottelun jälkimainingeissa kuitenkin paljastui, että hänen epäiltiin saaneen aivotärähdyksen. Hoskonen sai pallosta päähänsä vapaapotkussa, joka tuomittiin Tenhon punaiseen korttiin johtaneesta rikkeestä.

AS Roma ratkaisi ottelun heti tauon jälkeisillä ensiminuuteilla. Kotijoukkueen legendaarinen valmentaja Jose Mourinho lienee antanut pukuhuoneessa "pientä palautetta" - sen verran lujaa ja ryminällä AS Roma ensimmäisen puoliajan lepsuilun jälkeen kentälle tuli. HJK puolestaan oli uudessa muodossaan täysin sekaisin ja vielä valmistautumaton AS Roman rynnistykseen.

Leonardo Spinazzola ja Lorenzo Pellegrini rakensivat ensimmäisen, jonka vaihdosta kentälle tullut Paulo Dybala viimeisteli komealla laukauksella taka-alanurkkaan. Toinen oli HJK:n puolustuksen kannalta aavistuksen nöyryyttäväkin, kun Pellegrini syöksyi kädet selän takana maalille ja ohjasi mahallaan keskityksen verkkoon.

Loppuaika meni suurimmaksi osaksi pelatessa minuutteja pois kellosta. Kenttä oli kokonaan AS Roman hallussa, mutta sen pelaajat keskittyivät enemmän näyttävien maalien yrittämiseen kaukolaukauksilla kuin täysivauhtiseen pelaamiseen. HJK:n vajaalla urakoinut miehistö alkoi selvästi väsyä ja sen myötä virheiden määrä alkoi kasvaa. Andrea Belotti kaunisteli AS Roman voittonumeroita, mutta nöyryytykseltä italialaiset sentään Klubin säästivät.

HJK sai vielä yhden tilaisuuden avata maalitilinsä. Nassim Boujellabin kierteinen sivuvapari oli yllättää AS Roman maalivahdin lisäajan viimeisillä sekunneilla. Rui Patricio sai kuitenkin näppinsä väliin eikä kukaan saanut irtopalloa sohittua maaliin. HJK:n avausosuma tämän kauden Eurooppaliigassa jäi vielä odottamaan syntyään.

Seuraavaksi HJK kohtaa kahdesti bulgarialaisen Ludogoretsin. Ensimmäinen ottelu pelataan Helsingissä ja toinen vieraskentällä. Nämä ovat ne ottelut, joista HJK:n olisi napsittava pisteitä Konferenssiliigan pudotuspeleihin pääsemiseksi. Urakka vaikeutui jo avauskierroksella, kun Ludogorets yllätti AS Roman kotikentällään. Kahden ensimmäisen ottelun perusteella HJK voi lähteä luottavaisin mielin hakemaan voittoa.

AS Roma - HJK 3-0 (0-0)
47. 1-0 Paulo Dybala
49. 2-0 Lorenzo Pellegrini
68. 3-0 Andrea Belotti
yleisöä: 60 193

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: