PalloTV - Huuhkajat sekoilivat tasapelin Romaniaa­ vastaan
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
24.09.2022

Huuhkajat sekoilivat tasapelin Romaniaa­ vastaan

RAPORTTI: Suomi-Romania 1-1 (1-0)

Suomi päätyi perjantaina harmittavaan tasapeliin Romaniaa vastaan Nations Leaguen B-liigan 3-lohkon toiseksi viimeisessä ottelussa Olympiastadionilla. Kotivoitto olisi taannut Huuhkajille paikan kilpailun B-lohkossa, ja vahvan otteen tavoiteltuun lohkon kakkossijaan. Nyt se jäi maanantain Montenegro-ottelun varaan. Se on pakko voittaa. Lohkon voitto meni Bosnia-Hertsegovinalle, kun se samaan aikaan voitti Montenegron kotonaan.

Ottelun alku oli tunnusteleva. Peli aaltoili ja haki uomaansa. Molempien joukkueiden työkalupakista löytyi keskikorkea puolustusblokki, joka tilaisuuden tullen muuntui korkeaksi prässiksi. Se teki joukkueiden pallollisesta pelaamisesta sekavaa, mutta levottoman alun jälkeen Suomi pääsi pallon päälle ja se tuotti pian tulosta.

Ottelu ei ehtinyt vanhentua kuin 12 minuuttia, kun maalitykkimme Teemu Pukki pääsi vapauttamaan kotiyleisön. Avauskokoonpanoon nostetun kk-pelaajan Onni Valakarin syöttö löysi Pukin kuudentoista rajalta, hän sai jalkansa vapaaksi, eikä erehtynyt, vaan laukoi pelivälineen maalin takanurkkaan. Komea laukaus ja hieno pelitilannemaali.

Johto-osuman jälkeen Huuhkajilla oli momentum. Peli pyöri Romanian puolustuskolmanneksella. Ottelun alun perusteella Suomi oli tehnyt kotiläksynsä puolustuspelaamisensa suhteen. Romanian nopeat vastahyökkäykset onnistuttiin tukahduttamaan alkuunsa, eikä Romania päässyt keskitystilanteisiin.

Huuhkajien oma pallollinen pelaaminen oli levollista ja harkitsevaa, mutta turhan hidasta ja se johti helppoihin pallonmenetyksiin. Sen myötä painopisteen pitäminen naapurin puolustuskolmanneksella tuotti päänvaivaa. Pallonhallintajaksot jäivät kovin lyhyiksi ja sen myötä todellisen niska-peppu-otteen saaminen jäi johtoasemassa piippuun.

Samaan aikaan Romania onnistui luomaan vaaraa omista hyökkäyksistään. Romanialaiset muistuttivat, ettei heidän vastahyökkäyspelinsä kanssaan ole leikkimistä. Romania myös aktivoi muotoaan heti Suomen johto-osuman jälkeen ja se toimi puoliajan loppua kohti. Se kangisti kotijoukkueen pallollista pelaamista, ja puoliajan loppu kääntyi Romanian pienoiseksi hallinnaksi. Suomi-kannattajien onneksi ilman tulosta. Puoliajalle mentiin kotijoukkueen johdossa.

Ensimmäinen puoliaika oli kaksijakoinen. Suomi oli hallitsevampi alkupuolella. Huuhkajien pallollinen pelaaminen oli asianmukaisella tasolla ja se tuotti maalin. Avausosuman jälkeen kotijoukkue kuitenkin nukahti, mukavoitui, alkoi leijumaan, tai miksi ikinä haluatte sitä kutsua, mutta Romania päästettiin sisään peliin.

Romania oli tullut puolustamaan kurinalaisesti ja hyökkäämään vastaan. Se ei ollut yllätys. Ja he onnistuivat siinä mielestäni hyvin. Lisättäköön, että naapureiden hyökkäyspelaamisessa oli enemmän järkeä ja vaaran tuntua, vaikka he eivät maalinteossa vielä onnistuneetkaan.  

Ottelun toinen puolikas alkoi Romanian pallonhallinnalla. Näytti siltä kuin Huuhkajien ajatukset olisivat jääneet pukukoppiin puoliajalla. Ikään kuin he olisivat yllättyneet tappiolla olevien naapureiden aktiivisuudesta. Eikä Nure turhaan korostanut äijämäisen boksipuolustamisen merkitystä PalloTV:n otteluennakossa.

Ottelua oli pelattu 52 minuuttia, kun vierasjoukkue eteni Suomen rangaistusalueelle vasemmalta ja sai pelattua pallon lähietäisyydeltä etualueelle, josta täysin soolona ja polvet suorana seisova hyökkääjä Florin Tanase pääsi sijoittamaan Romanian tasoituksen. Kiusallista katsottavaa, mutta se herätti suomipojat.

Tasoituksen jälkeen kotijoukkueen onnistui koota itsensä ja ottaa jonkin asteinen pallokontrolli, mutta pelin vieminen Romanian puolustuskolmannekselle tuotti edelleen päänvaivaa. Suomi kyllä piti palloa alakerrassa ja keskikentällä, mutta kun sieltä ei maaleja tehdä.

Peli aaltoili, mutta sillä erotuksella, että Romanian hyökkäyksissä oli vaaran tuntua. Romanian oli pikku pakko voittaa ja se näkyi. He todella halusivat tehdä maalin. Huuhkajien otteista ei paistanut ihan sama voitontahto.

Puoliajan loppua kohti ote siirtyi jälleen yhä selvemmin kotijoukkueelle, mutta maalintekopaikoille pääsy oli edelleen haastavaa Romanian jämäkkä matalaa blokkia vastaan. Huuhkajat kyllä yrittivät ja loivat riittävästi tilanteita voittomaalin tekoon, mutta pelkkä hyvä yritys ei näissä kinkereissä riitä. Ainoastaan tulos merkitsee. Ja kun ottelussa ei enää maaleja nähty pisteet tasattiin.

Huuhkajien esitys oli sekava. Hyvä alku, mutta loput ottelusta oli yhtä sekamelskaa. Kotijoukkueella oli jälleen riittävästi maalintekopaikkoja ottelun voittamiseen, mutta kun. Suomen onneksi tasapelillä ei vielä menetetty mitään, vaan lohkon kakkossija on vielä omissa käsissä. Se vaatii voiton Montenegrosta vieraissa maanantaina.

Romania pelasi taktisesti kypsän ottelun. Joukkue puolusti kurinalaisesti ja onnistui ottelun alkua lukuun ottamatta pitämään Huuhkajat pois vaara-alueilta. Heidän pallollisessa pelaamisessaan ja hyökkäämisessään oli myös enemmän järjen ja vaaran tuntua kuin kotijoukkueen tekemisessä.

Suomi-Romania 1-1 (1-0)

12' 1-0 Teemu Pukki
52' 1-1 Florin Tănase

Toimittaja: Junnu Leskelä
Kuva: Jimi Soinila