PalloTV - Tulikuuma debytantti kannatteli Huuhkajat voittoon
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
26.09.2022

Tulikuuma debytantti kannatteli Huuhkajat voittoon

RAPORTTI: Montenegro - Suomi 0-2 (0-0)

Suomi kaatoi Montenegron maalein 2-0 (0-0) Kansojen Liigan viimeisessä ottelussa. Voittonsa myötä Huuhkajia uhannut putoaminen C-liigaan väistyi ja muuttui lopulta tasaisen lohkon kakkospaikaksi. Suomen niskaan hengittänyt Romania murskasi Bosnia-Hertsegovinan 4-1 (1-0), mutta siitä huolimatta se joutuu hakemaan vauhtia alemmalta tasolta. Bosnia-Hertsegovina lähtee kokeilemaan siipiään A-liigaan.

Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa pelatussa ottelussa oli neljä puheenaihetta: sää ja sen aiheuttama kentän kunto, montenegrolaisten kasetin kestävyys ja yksi suomalainen A-maaotteludebytantti.

Ottelu pelattiin todella vaikeissa olosuhteissa. Kovat syyssateet piiskasivat Podgoricaa niin pahoin, että jopa koko ottelun pelaaminen oli vaakalaudalla. Pelin aikanakin vettä tuli sellaisia määriä, ettei suomalaisiin sääolosuhteisiin tottuneella ole sitä helppo sisäistää. Rankkasade sai myös Stadion pod Goricomin nurmen lainehtimaan.

Nurmi veti yllättävän hyvin vettä ja ottelu saatiin pelata kentän puolesta vähintäänkin välttävissä olosuhteissa. Lammikoita kuitenkin syntyi ja se näkyi aika ajoin pallon nopeana pysähtymisenä tai edessä olevan rapakon takia voimakkaana annetun syötön karkaamisena liian pitkälle. Nämä tilanteet jäivät harvoiksi eikä niistä syntynyt mitään olennaista ottelun lopputuloksen kannalta. Taktiikkaan olosuhteet vaikuttivat sen verran, että pelaaminen siirtyi enemmän suoraviivaisempaan suuntaan.

Ottelun tulevat nuotit luotiin jo reilun vartin jälkeen, kun Montenegron puolustaja Žarko Tomašević sai toisen varoituksen taklattuaan Teemu Pukkia. Kahden keltaisen myötä seurauksena oli punainen kortti ja kentältäpoisto. Siitä alkoi montenegrolaisten suunsoittomaraton, joka sai välillä farssimaisia piirteitä.

Montenegron pelaajille nousi varoituksia erotuomariston arvostelusta myöhemminkin. Koko show huipentui reilun tunnin kohdalla, kun avustavan erotuomarin sivurajaliputus meni väärin Suomen puolustusalueella. Richard Jensenin oli työnnettävä kroppansa väliin, ettei kotijoukkueen hyökkääjä Uroš Đurđević käynyt erotuomarin päälle.

Kontaktin vaaraa tilanteessa tuskin oli, mutta Jensenin onnistui hankkia yksi lisävaroitus kotijoukkueen pelaajalle. Samaan rytäkkään vaihtopenkiltä spurtannut Montenegron päävalmentaja Miodrag Radulovic sai ottelun toisen punaisen. Montenegron pelaajilla oli myös pientä nokkapokkaa suomalaispelaajien kanssa - erityisesti Glen Kamara tuntui pääsevän Balkanin poikien ihon alle aika tehokkaasti.

Vajaalle joutuminen teki ottelusta hankalan Suomelle. Vastustaja putosi matalaan blokkiin puolustamaan ja kyttäämään vastaiskupaikkoja. Sellaista pelitapaa vastaan pelaaminen on aina hankalaa. Olosuhteet eivät helpottaneet työsarkaa yhtään. Suomi sai kunnon höökin päälle vasta toisen puoliajan alussa, kun Huuhkajat siirtyi perinteiseen 4-4-2:een ottamalla puujalan saaneen Lucas Lingmanin keskikentältä vaihtoon ja laittamalla Joel Pohjanpalon uutena miehenä Pukin kaveriksi kärkeen.

Uuden pelisysteemin ja vaihdon myötä tulosta alkoi syntyä. Tuloksen tekijänä ei vain ollut Pukki eikä Pohjanpalo. Koko show'n varasti ensimmäistä A-maaotteluaan pelannut Oliver Antman, joka tuli Pikkuhuuhkajien riveistä ja näytti isommilleen pelaamisen mallia. Antman teki yhden ja syötti toisen, minkä lisäksi pelasi muutenkin onnistuneen ottelun. Pohjoiskaarteella on nyt uusi supersankari. Tervemenoa Superman, Spiderman ja muut vastaavat, tervetuloa Antman.

Toinen puoliaika sai lentävän lähdön, kun Suomi järjesti hyökkäyksien vyöryn Montenegron maalille heti alusta lähtien. Montenegron verkossa soi 47. minuutilla, kun Pohjanpalo ja Pukki siirsivät Kamaran keskityksen vapaaksi unohdetulle Antmanille. Tämä pääsi vapaasti laukomaan pallon takanurkkaan. Hätäisemmällä ajatusmaailmalla varustettu olisi Pukin paikalla jo laukonut, mutta se olisi todennäköisesti päättynyt blokkaukseen. Pukki osoitti oivaa pelisilmää malttamalla vielä syöttää Antmanille.

Juhlahumu tuskin ehti laskea, kun Suomi järjesti uuden mylläkän. Kaan Kairisen keskitys kimposi montenegrolaispuolustajan kautta päädyssä päivystäneelle Antmanille. Tämä otti pallon haltuun ja jatkoi sen takatolpalle, jossa Benjamin Källman nousi puskemaan Huuhkajat jo kahden maalin karkumatkalle.

Loppuosa ottelusta meni enemmän pelailuksi. Suomen pelaaminen passivoitui liiaksi ja hyökkäyksistä lähti tempo pois. Suomalaiset eivät saaneet enää todellista vaaraa luotua vastustajan maalille. Kävi sen sijaan toisin päin. Väsyneenä ja vajaalla pelatessaankin Montenegro sai luotua viimeisellä kympillä todella hyvän paineen Suomen päätyyn. Huonommalla tuurilla Montenegro olisi voinut kaventaa, vielä huonommalla jopa tasoittaakin. Đurđević sai Lukas Hradeckyn jo ohitettua, mutta Leo Väisänen sai estettyä laukauksen menemisen maaliin. Lopun löysäily jätti pienen happaman sivumaun Suomen esitykseen.

Antman oli Huuhkajien ja koko ottelun ykkösnimi. Se taisi tulla jo selväksi. Pukki ansaitsee toisen kunniamaininnan. Maalien muodossa tulosta hän ei tällä kertaa tehnyt, mutta vastustajan keräämien korttien määrä kertoo Pukin aiheuttamasta vaaramomentista. Montenegrolaispelaajat joko katkaisivat lupaavan hyökkäyksen tai taklasivat kohtuuttomalla voimalla kolme kertaa ensimmäisen puoliajan puoliväliin mennessä. Kaikki nämä kolme varoitusta ja niistä seurannut yksi punainen olivat Pukin hankkimia.

Yhden positiivisen signaalin tämä ottelu antoi kaikille Huuhkajia seuraaville kannattajille. Nuori sukupolvi on valmis ottamaan entistä isomman vastuun - parin kolmen vuoden päästä hoitamaan koko homman. Nuoren sukupolven esiinmarssin myötä myös valmennuksen käytettävissä olevien vaihtoehtojen määrä on kasvanut entistä suuremmaksi. Huuhkajat lähti Kansojen Liigan päätökseen kovia kolhuja kärsineenä, mutta siipirikkoisenakin saldona oli neljä pistettä. Tämän päälle on hyvä rakentaa.

Ma 26.9.2022, Podgorica, Stadion pod Goricom
Montenegro - Suomi 0-2 (0-0)
47. 0-1 Oliver Antman
53. 0-2 Benjamin Källman
yleisöä: 2 522

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: