PalloTV - Cup-valtikka pysyy lujasti Saarella - Åland United voitti kolmannen peräkkäisen mestaruuden
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
02.10.2022

Cup-valtikka pysyy lujasti Saarella – Åland United voitti kolmannen peräkkäisen mestaruuden

RAPORTTI: Åland United - HJK 2-0 (1-0)

Åland United on uunituore naisten Suomen Cupin voittaja. Åland United löi HJK:n maalein 2-0 (1-0) Olympiastadionilla pelatussa finaalissa. Voitto oli ennen kaikkea Åland Unitedin onnistuneen taktiikan ansiota. Anna Westerlund ja Riikka Lilja tekivät ottelun maalit.

Åland Unitedin voi väittää viihtyvän Olympiastadionilla. Tämä oli jo kolmas peräkkäinen cup-voitto seuralle - tosin ensimmäinen (2020) niistä tuli Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla. HJK:lle cup-finaali on kuin arkista peruskauraa. Klubin sinivalkoisia raitapaitoja on nähty vuodesta 1981 pelatun cupin finaalissa useammin kuin joka toinen kerta. Sillä on tilillään 17 voittoa ja yhdeksän kakkossijaa.

Åland United eteni finaaliin alkulohkonsa toiselta sijalta, jonne se hävittyään PK-35 Vantaalle. Ensimmäisen urotekonsa Åland United teki puolivälierissä, jossa se löi tylyn lopun Kuopion Palloseuran triplahaaveille ennen kuin kausi ehti kunnolla edes alkaa. Åland United pudotti KuPS:n rangaistuspotkukilpailussa. Saarelaisilla oli tiukkaa myös välierissä, mutta PK-35 kaatui lopulta jatko-ottelussa.

HJK:n taival oli siloitellumpi ja helpompi. Klubi selvitti alkulohkonsa voittamalla kaikki kolme Ykkösessä pelaavaa vastustajaansa murskaavalla maalierolla 20-2. Puolivälierissä se joutui kovimmalle työntämällä PK-35 Vantaan tieltään vasta jatko-ottelussa. Ilves joutui välierissä tunnustamaan HJK:n liian kovaksi maalein 3-0.

Loppuotteluun asteli kaksi erilaista joukkuetta. HJK nauttii rakentavasta ja pallonhallintaan perustuvasta pelitavasta. Åland United puolestaan tiesi hyvin vastustajan vahvuudet eikä lähtenyt edes yrittämään haastamaan Klubia sen mukavuusalueilla. Åland United oli rakentanut itselleen vahvan puolustusmuurin ja pelasi finaalin 5-4-1 -muodostelmalla.

Åland United luotti suoraviivaiseen pelitapaan, joka perustui nopeiden hyökkäyspään pelaajien - Jacqueline Handin, Katherine Loferskin ja Olivia Uleniuksen - ominaisuuksien hyödyntämiseen sekä tietenkin tunnetusti koviin ja vaarallisiin erikoistilanteisiinsa. Åland Unitedin kohdalla pelinrakentamisesta perinteisessä mielessä ei voinut edes puhua.

HJK roolina oli nousta pallon kanssa hyökkäysalueelle, mutta sen keinot Åland Unitedin pakan murtamiseksi jäivät köykäisiksi. Palloa yritettiin saada muodon sisälle. HJK:n kannalta yrittäminen jäi turhan usein pallon pyörittämiseksi juuri muodon ulkopuolella. Tiloja ei ollut ja sitä myöten syöttösuunnat olivat tukossa. Hitaus oli myös HJK:n pelaamisen akilleen kantapäänä. Tiivistä blokkipuolustusta ei etanavauhdilla rikottu. Se on puolustavan joukkueen kannalta parasta, mitä vastustaja voi ottelussa tehdä.

HJK päivä muuttui asteen vaikeammaksi jo ennen varttia, kun kokenut sotaratsu Anna Westerlund siirsi Åland Unitedin johtoon kulmapotkun jälkitilanteessa. Taas yksi fakta, joka pelasi suoraan Åland Unitedin pussiin. Sen oli entistä helpompi jatkaa tiiviin puolustamisen ja vastahyökkäyksien linjalla, koska kaikki paineet romahtivat HJK:n niskaan. Vaikka Klubi olisi tasoittanut, käytännön etu olisi silti ollut vielä vastustajalla.

Ottelu sai sinettinsä toisen puoliajan alussa, kun Riikka Lilja pääsi laukomaan pallon maaliin. Åland Unitedin hyökkäys ei ollut niin suoraviivainen ja nopea kuin voisi olettaa, mutta silti HJK:n puolustus jätti itsensä ihan levälleen eikä vapaaksi unohdettu Lilja voinut kuin kiittää ja kumartaa saamastaan tilaisuudesta. Veto myös upposi Klubin maalivahdin selän taakse vähän helpon näköisesti.

HJK yritti finaalin loppuhetkillä nostaa kierroksia ja haki kavennusta jopa riskilläkin, mutta tulosta ei syntynyt. Suoraviivaiseen pelitapaan sillä ei ollut edes eväitä muuttaa, koska Klubin joukkue on rakennettu kokonaisuudessaan pallonhallintaan perustuen eikä ryhmässä ole suoraviivaisen pelitavan pelaajatyyppejä.

Loppuottelun paras pelaaja oli Åland Unitedin superlupaus Olivia Ulenius, jolla ikää on vasta 15 vuotta. Ensimmäiset pääsarjapelinsä hän pelasi jo kolmitoistakesäisenä.

Kaiken koronakurjuuden jälkeen loppuottelun yleisömäärä oli positiivinen uutinen. Olympiastadionille oli saapunut 1 291 katsojaa, mikä on naisten cup-finaalin paras lukema pitkiin aikoihin.

Åland United - HJK 2-0 (1-0)
12. 1-0 Anna Westerlund
51. 2-0 Riikka Lilja
yleisöä: 1 291

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: