PalloTV - HJK:lle ensimmäinen piste Eurooppa-Liigassa – Riittääkö se?  
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
07.10.2022

HJK:lle ensimmäinen piste Eurooppa-Liigassa – Riittääkö se?  

RAPORTTI: HJK-Ludogorets 1-1 (0-1)

Yleisö: 9751

HJK avasi torstaina piste- ja maalitilinsä Eurooppa-Liigan C-lohkossa pelaamalla tasapelin bulgarialaista Ludogoretsia vastaan Töölössä. Tasatulos oli kolaus Klubin tavoitteelle sijoittua vähintään lohkon kolmanneksi. Joukkueet kohtaavat viikon päästä Bulgariassa ja se ottelu on kirjaimellisesti pakko voittaa, mikäli HJK haluaa elätellä toiveita europelien jatkumisesta lohkovaiheen jälkeen. Ludogorets on tasapelin myötä edelleen mukana taistelussa lohkon suorista jatkopaikoista.

HJK:n ja Ludogoretsin lisäksi C-lohkossa pelaavat italialainen AS Roma ja espanjalainen Real Betis. Kolmen pelatun kierroksen jälkeen Real Betis johtaa lohkoa puhtaalla pelillä voitettuaan tänään Rooman vieraissa (1-2). HJK:lta voitetun pisteen myötä Ludogorets nousi lohkon kakkoseksi neljällä pinnalla. Klubi on lohko viimeisenä pisteensä kanssa.

HJK:n kolme ensimmäistä lohkovaiheen ottelua espanjalaista Real Betisiä (0-2), italialaista AS Romaa (3-0) ja Ludogeretsia (1-1) vastaan tuottivat pisteen ja yhden tehdyn maalin. Lohkon kaksi parasta etenee suoraan jatkoon lohkosta, joten klubikannattajat voivat unohtaa suoran jatkopaikan.

Klubin tavoitteena oleva lohkon kolmossija saattaa sen sijaan olla vielä ulottuvilla, mutta se ei ole enää täysin omissa käsissä. Kolmossija varmistaisi europelien jatkumisen Konferenssiliigassa Mestarien Liigan lohkovaiheen päätyttyä. Lohkojumbon europelit loppuvat siihen.

Torstai-illan ottelu alkoi ennakoidusti. Vierasjoukkue nosti prässitasonsa kotijoukkueen puolustuskolmannekselle heti tilaisuuden tullen ja pani paineen päälle. HJK pysyi viileänä ja tarjosi samaa lääkettä toisessa päässä. Hieman levottoman alun jälkeen peli rauhoittui, mutta Klubilla oli vaikeuksia päästä kunnolla pallon päälle.

Sitten tapahtui se, mitä ei saanut tapahtua. Ludogorets sai aikaisen johtomaalin. HJK pelasi nopean hyökkäyksen, jonka vieraat pääsivät kääntämään nopeasti. Hyökkääjä Matias Tissera pelattiin vapaaksi maalivahti Conor Hazardia vastaan. Hän ei jäänyt ihmettelemään, vaan sijoitti pallon maaliin längistä. Oppikirjamainen vastahyökkäysmaali, mutta shokkialku klubikannattajille. Ottelua oli pelattu 10 minuuttia.

Avausosuma sekoitti HJK:n hetkeksi, mutta joukkue pelasi itsensä nopeasti takaisin peliin. Takaisku ei hyydyttänyt Klubia, vaan se jatkoi peruspelaamistaan ja se kantoi hedelmää. Kotijoukkue sai yhä vahvemman otteen pallosta ja peli pyöri vierasjoukkueen kenttäpuoliskolla. Kun Klubin prässipeli vielä toimi, Ludogoretsilla oli suuria vaikeuksia päästä pois omalta kenttäpuoliskoltaan pelaamalla.        

Klubi sai toistuvasti painettua vieraat matalaan blokkiin ja puolittaiset tilanteet seurasivat toisiaan. Paine vierasjoukkueen maalilla kasvoi ja HJK:n tasoitusosuma suorastaan leijui ilmassa. HJK näytti raikkaalta. Pallo liikkui mieheltä rivakasti ja itseluottamus oli Eurooppa-Liigan tasolla.

Puoliajan loppua kohti pelitilanteet jälleen tasoittuivat ja vierasjoukkuekin pääsi peliin mukaan. Sen harvat hyökkäykset muistuttivat siitä, että heidän hyökkäyskalustoaan ei kannata aliarvoida. Klubilla oli kuitenkin puolustuspää asianmukaisessa nipussa, joten takaiskuilta vältyttiin.

Ensimmäisen puoliajan voidaan sanoa olleen HJK:n hallinnassa. Kotijoukkue onnistui luomaan riittävästi tilanteita ainakin yhteen, jos ei kahteenkin maaliin, mutta Eurooppa-Liigan maalitili ei auennut. Ludogorets-leirissä varmasti oltiin tyytyväisiä ensimmäisen puolikkaan tulokseen, mutta heidän pallollinen pelaamisensa tuskin tyydytti. Aikainen johto-osuma tosin vaikutti heidän pelinsä kulkuun ja passivoi vieraat.

Klubi aloitti ottelun toisen puolikkaan lennokkaasti. Laitapelaaja David Browne pääsi heti alkuun nokakkain maalivahti Sergio Padtin kanssa, mutta veskari veti pitemmän korren. Ludogoretsin pukukopissa oli selvästi korostettu puoliajalla oman pallollisen vaiheen merkitystä. Nyt se pyrki johtoasemassa pysymään pallossa, jotta pelaaminen ei menisi pelkäsi vastaanottamiseksi. Eteenpäin sillä ei ollut mitään kiirettä.

HJK onnistui omissa pallollisissa vaiheissaan edelleen painamaan vierasjoukkueen matalaan blokkiin, ja se tuotti lopulta tuloksen. HJK sai vapaapotkun rangaistusalueen kulmalta. Pallon taakse asettui wingback Santeri Hostikka, jonka banaani löysi etualueelta kk-pelaaja Perparim Hetemajn, joka jatkoi pallon päällään maaliin. Hieno erikoistilannemaali ja ansaittu tasoitusosuma. Ottelua oli pelattu 55 minuuttia.

Tasoitusmaalin jälkeen pallokontrolli siirtyi yhä selvemmin HJK:lle. Tasatulos saattaisi tyydyttää vierasjoukkuetta, mutta kotijoukkueelle ei edelleenkään riittänyt mikään muu kuin voitto. HJK painoi päälle ja haki vimmatusti johto-osumaa.

Ludogorets pyrki edelleen pallon saatuaan pysymään kiinni pelivälineessä ja välttämään jatkuvaa painetta omassa päässään. Maalintekoon heillä ei edelleenkään ollut kiirettä. He selvästi luottivat omaan hyökkäysvoimaansa. Ja puoliajan edetessä maalintekopaikkoja syntyi. Klubikannattajat saavat olla kiitollisia siitä, että vieraat eivät onnistuneet tekemään johto-osumaa luomistaan hyvistä paikoista.

Puoliajan loppua kohti HJK onnistui jälleen saamaan pienoisen pallokontrollin, viemään pelin yhä useammin Ludogorets-päätyyn, ja pitämään sen siellä. Paine vieraitten maalilla kasvoi ja hyvät maalipaikat seurasivat jälleen toisiaan. Kentälle vaihdettu hyökkääjä Bojan Radulovic oli jo kertaalleen yksin läpikin, mutta kun ei. Ja kun Klubi ei vimmatusta yrityksestä huolimatta onnistunut enää maalin teossa pisteet tasattiin.

HJK pelasi hyvän, mutta tehottoman pelin. Sen pallollinen pelaaminen oli asianmukaisella tasolla ja se loi riittävästi maalipaikkoja voittoon. Kivaa vaihtelua Klubi-kannattajille. Tasapuolisuuden nimissä on tosin todettava, että naapurikin loi riittävästi voittomaaliin.

Tämä oli minun silmissäni ensimmäinen euro-ottelu, jossa Klubi muistutti arkiminäänsä. Sen tunnetila ja pallollinen pelaaminen muistutti normaalitasoa. Joukkue ei hyytynyt, väsynyt, lamaantunut tai lannistunut, vaikka naapuri pääsi johtoon. HJK oli hyvävireinen ja raikkaan näköinen. Sen pallollinen pelaaminen oli hetkittäin viihdyttävää katsottavaa. Ikävä kyllä siitä ei valitettavasti edelleenkään saa pisteitä. Ludogorets taisi saada sen mitä se oli tullut hakemaan.

HJK-Ludogorets 1-1 (0-1)

10 0-1 Matias Tissera
55 1-1 Perparim Hetemaj

Toimittaja: Junnu Leskelä
Kuva: Mira Lönnqvist

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia