PalloTV - Sarjauudistuksen kuviot selkenivät - Näin kaikki muuttuu ensi kaudesta lähtien
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
14.10.2022

Sarjauudistuksen kuviot selkenivät – Näin kaikki muuttuu ensi kaudesta lähtien

Veikkausliigan ja Ykkösen väliin tulee uusi Ykkösliiga.

Jo aikaisemmin tiedotetun ylimpien jalkapallosarjojen uudistuksen tarkemmat kuviot ovat nyt selvillä. Suomen Palloliiton liittohallitus on hyväksynyt esitetyt muutossuunnitelmat ja tiekartan, miten niihin edetään. Muutos astuu voimaan kaudella 2024 ja ensi kausi kuluu sarjojen muokkauksessa tulevaa varten.

Uudistuksen olennaisin asia on uuden valtakunnallisen sarjatason perustaminen. Jos nimiä on uskominen, uusi sarja tulee Veikkausliigan ja Ykkösen väliin. Sen nimenä tulee olemaan Ykkösliiga. Samantapainen uudistus astui voimaan vuonna 1973, jolloin Mestaruussarjan ja lohkoissa pelatun II-divisioonan väliin perustettiin valtakunnallinen I-divisioona.

Veikkausliigassa ja Ykkösessä tulee edelleen olemaan 12 joukkuetta. Ykkösliigaa pelataan kymmenen joukkueen voimin. Kakkonen supistuu samalla niin, että jokaisessa kolmessa lohkossa on kymmenen joukkuetta. Vanhalla kielellä niin sanottujen liiton sarjojen kokonaisjoukkuemäärä kuitenkin kasvaa neljällä 64:ään, kun niitä nykyisin on 60 - paitsi tällä kaudella 61.

Ykkönen pelataan ensi vuonna samalla kaavalla kuin tälläkin kaudella. Voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan ja karsintavaiheiden jälkeen toiseksi sijoittunut pääsee karsimaan noususta liigan viimeistä edellisen kanssa. Kolme viimeistä putoavat - vanhasta Ykkösestä uuteen Ykköseen. Veikkausliigasta pudotaan uuteen Ykkösliigaan.

Kakkosen ovet eivät sulkeudu uuteen sarjaan välivaiheessakaan. Kakkosen lohkojen voittajat ja paras kakkonen pelaavat kaksiosaiset karsinnat, joiden voittaja saa viimeisen paikan kymmenen joukkueen Ykkösliigaan. Karsintojen kolme muuta joukkuetta ja lohkojen toiseksi paras kakkonen saavat paikan kolmannelle sarjatasolle eli Ykköseen.

Tässä vaiheessa Ykkösessä on jäljellä viisi sarjapaikkaa. Niistä pääsevät kilvoittelemaan huonoin lohkokakkonen sekä kaikki lohkoissa kolmanneksi, neljänneksi ja viidenneksi sijoittuneet joukkueet. Niistä kymmenestä joukkueesta muodostetaan otteluparit, joiden voittajat saavat paikan Ykkösessä.

Jokaisen lohkon viimeinen ja kaksi huonointa 11. sijoittunutta putoavat Kakkosesta. Kolmosen lohkovoittajat nousevat suoraan Kakkoseen.

Sarjajärjestelmät kaudesta 2024 eteen päin pyritään päättämään tämän vuoden loppuun mennessä.