PalloTV - Peli alkoi kulkea kreivin aikaan - TPS liigakarsintaan
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
17.10.2022

Peli alkoi kulkea kreivin aikaan – TPS liigakarsintaan

RAPORTTI: TPS - FF Jaro 4-0 (2-0)

TPS murskasi Pietarsaaren Jaron liigakarsinnan toisen kierroksen ottelussa. Loppulukemat olivat turkulaisten hyväksi 4-0 (2-0) eivätkä ne jätä selittelyille minkäänlaista sijaa. TPS:n syksy jatkuu varsinaisessa liigakarsinnassa, jossa se kohtaa FC Lahden. Ensimmäinen ottelu pelataan jo torstaina Turussa ja toinen sunnuntaina Lahdessa. FF Jaron kausi päättyy tähän.

Joukkueet lähtivät otteluun mielenkiintoisista mutta erilaisista asetelmista. Koko kauden mittakaavassa peilattuna molempia pidettiin varteenotettavana nousijasuosikkina, mutta polut tähän pisteeseen kulkivat eri kaavan kautta.

FF Jaron kausi alkoi mustaakin mustemmissa merkeissä. Synkimmällä hetkellä joukkueen tappioputki venyi - cup-ottelun mukaan lukien - neljän ottelun mittaiseksi. Jossain vaiheessa näytti siltä, että selviääkö FF Jaro edes ylempään loppusarjaan. Keskikesällä tapahtui muutos.

Juhannuksen alla pelatusta KTP -ottelusta alkoi pitkä putki, jonka aikana hävisi vain kotkalaisille ja TPS:lle. Vire kantoi FF Jaron ylemmän loppusarjan kolmanneksi ja olisi ihan hyvin saattanut kantaa jopa korkeammallekin, jos sarjapelit olisivat jatkuneet pikkuisen pidemmälle.

TPS:lläkin on ollut omat haasteensa. Se pyöri sarjataulukon kärkipäässä koko ajan, mutta materiaaliin nähden minkäänlaista flow-futista ei nähty missään vaiheessa. Maalinteko ei sujunut, puolustukselle tuli helppoja virheitä ja johtoasemia menetettiin. Tappioita tuli yllättävissäkin paikoissa, mm. paikallisderbyssä PIF:iä vastaan ja nöyryyttävästi ison kotiyleisön edessä.

TPS:n pelaaminen näytti virkamiesmäiseltä ja tuskaiselta. Seurajohdon mitta tulikin täyteen, kun viime kaudesta tuttu sulaminen kalkkiviivoilla uhkasi toistaa itsensä. Päävalmentaja Jonatan Johansson sai lähteä ja tilalle tuli vanha seuralegenda Marko Rajamäki. Kokeneena valmentajana hän tiesi, että näin lyhyessä ajassa ei ihmeitä tehdä.

Yhden asian Rajamäki kuitenkin lupasi. Hyökkäyspelistä luvattiin tehdä suoraviivaisempaa. Sitä tepsiläiset ovat yrittäneet tehdä ja sillä tämäkin ottelu voitettiin. Pallon hierominen ja hienostelu oli unohdettu senkin takia, että nyt pelattiin vain ja ainoastaan tuloksesta. Muulla ei ollut väliä.

Ottelun isompi analysointi on melkeinpä turhaa, sillä TPS oli kaikessa Jaroa edellä. Maalivahti Mykyta Savchenko ja maalivahtipeli on ainoa asia, jossa Jaro pääsi lähimmäksi isäntiään. Muutamilla huipputorjunnoilla ja oikein ajoitetuilla vastaantuloissa Savchenko piti huolen siitä, että loppunumerot pysyivät vähänkään siedettävinä Jaron kannalta.

Yhdellekään takaiskulle Savchenko ei voinut mitään. Ne saa ottaa piikkiinsä haparoivasti ja monesti turhan ylhäällä pelannut Jaron puolustus. Oli siellä välillä pientä tuurin poikastakin liikkeellä, mutta sitä hyvällä ja voittavalla joukkueella pukkaa aina olemaan. Savchenkon virkaveli Jere Koponen toisessa päässä joutui harvoin puuttumaan peliin, mutta joissakin Jaron vähistä maalintekopaikoista pallo poltteli. Koponen oli epävarmempi kuin Savchenko.

TPS:n takalukko aukesi siis juuri oikealla hetkellä.

FF Jaro oli selvästi väsyneemmällä jalalla liikkeellä kuin vastustajansa. Vieraat pelasivat edellisen kerran viime keskiviikkona tiukan ja kuumankin ensimmäisen kierroksen ottelun EIF:iä vastaan siinä, missä TPS pääsi tähän otteluun hyvin levänneenä ja ehjän treeniviikon jälkeen. Energiavarastojen vähyydellä voi olla osansa, kun FF Jaro hävisi kaksinkamppailuja. Erotuomari antoi myös pelata rehellisen kovaa, mikä ei ainakaan vieraiden pussiin pelannut ollenkaan.

Väsymisen osalta paketti kääntyy nyt ympäri. TPS joutuu urakoimaan kolme ottelua yhden viikon aikana. Lahtelaisille tilanne ei ole kovinkaan paljon helpompi, mutta se pääsee liigakarsintaan normaalimmalta kuulostavan härkäviikon sunnuntai-torstai-sunnuntai muodossa. Raskaassa syksyssä päivänkin lisälepo saattaa tehdä ihmeitä.

Liigakarsinnassa kohtaavat kaksi joukkuetta, jotka ovat vaihtaneet valmentajaa. Kaksi joukkuetta, joilla on ollut maalintekovaikeuksia. Kaksi joukkuetta, joilla maalinteko on alkanut sujua loppumetreillä. Kaksi joukkuetta, joilla väsy painaa. Onko tulossa tahtojen taisto? Ratkeaako liigapaikka sen hyväksi, kenellä kantti kestää pidempään?

TPS - FF Jaro 4-0 (2-0)
16. 1-0 Olli Jakonen
27. 2-0 Simo Roiha
48. 3-0 Olli Jakonen
81. 4-0 Daniel Rantanen
yleisöä: 2 389

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: