PalloTV - HJK:n kausi päättyi tappioon Eurooppa-liigassa

|
04.11.2022

HJK:n kausi päättyi tappioon Eurooppa-liigassa

RAPORTTI: Real Betis-HJK 3-0 (2-0)

HJK hävisi Eurooppa-liigan C-lohkon viimeisen ottelunsa espanjalaiselle Real Betisille Sevillassa. Tappio päätti Klubin hyvän kauden molliin. Betis voitti lohkon. Illan toisessa lohkon ottelussa ratkaistiin muut jatkoon menijät. AS Roma voitti bulgarialaisen Ludogoretsin ja jatkaa pelejään Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Ludogoretsin eurotaival jatkuu Konferenssiliigan pudotuspeleissä.

Lähtökohdat HJK:n illan otteluun olivat selvät, kun pelillä ei ollut lohkosijoituksen kannalta mitään merkitystä. Yhtä lailla se oli molempien joukkueiden pelaajille paineeton paikka näyttää osaamistaan. Eikä unohdeta sitäkään, että voittaja kuittaisi jälleen satoja tuhansia euroja. Panosta siis riitti, vaikka varsinaista kilpailullista asetelmaa ei ollutkaan. Peli oli merkitty ohjelmaan ja se oli pelattava.

Betis tuli ottelun alkuun isännän ottein, ei ihan yllättäen. Se pääsi pallon päälle ja HJK:n osaksi jäi pitää puolustusmuotonsa nipussa ja odottaa omaa vuoroaan. Klubi pyrki silti olemaan aktiivinen puolustaessaankin. Se pyrki huolehtimaan siitä, ettei Betis päässyt ylittämään keskialuetta liian helposti ja painamaan heitä matalaan blokkiin.

Klubin oma pallollinen pelaaminen oli jälleen sen europeleistä liian tuttua sohjoa. Ikävä kyllä sitä ei voi muuksikaan sanoa, jos edes pelintekijämme eivät saa peruspalloja omilleen, eikä muukaan joukkue saa pelattua kolmea syöttöä omilleen. Ei Betisin paine ihan niin kova ollut.

Joo ymmärretään, kyseessä ovat osittain nuoret nousevat kyvyt, jotka vielä hakevat uomaansa ammatissaan ja kv-kentillä, mutta tämä ei ole golfia. Täällä ei jaeta tasoituksia. Seuran sijoituksilla on hintansa. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta.

Ottelua oli pelattu 20 minuuttia, kun Betis siirtyi johtoon. Kotijoukkue pelasi pitempää hyökkäystä ja pallo päätyi hyökkääjä Aitor Ruibalille 25-metriin. Hän pääsi kääntymään pallon kanssa, ohitti kaksi vierasjoukkueen pelaajaa, ja laukaisi pelivälineen HJK:n maalin sivuverkkoon. Kiusallisen näköinen takaisku.

Johto-osuman jälkeen kotijoukkue laski prässitasoaan, ja Klubikin sai aikaiseksi jonkinlaisia pallollisia vaiheita. Vaaraksi asti niistä ei vielä ollut, mutta suunta oli oikea. Kaikesta näki, ettei pelillä ollut tuloksellista merkitystä. Panoksena ei ollut elämä tai kuolema. Korkeintaan kunnia sekä hyvät esitykset tv-kameroiden, scouttien ja kv-agenttien silmien alla.

Ottelukello näytti 41 minuuttia, kun Ruibal oli jälleen maalin teossa. Laitapelaaja Youssouf Sabaly pääsi keskittämään päätyviivalta ja Ruibal sijoitti joukkueensa kahden maalin johtoon kahdesta metristä. Hyviä suorituksia molemmat, mutta suomalaisittain on jälleen pakko sanoa, että halvalla meni. Puoliajalle mentiin Betisin johdossa.

Tekee ihan pahaa sanoa, mutta HJK:lla ei ollut ensimmäisellä puoliajalla osuutta eikä arpaa selvästi parempaa vastustajaa vastaan. Betis oli parempi pelin joka osa-alueella. Pallon kanssa ja ilman. Klubin peli ei toiminut kumpaankaan suuntaan. Siitä todisteena kaksi takaiskua 45-minuuttiin ja tilasto, jossa ei ole yhtään laukausta vastustajan maalia kohti.

Ottelun toinen puolikas jatkui kotijoukkueen komennossa. Sillä riitti vielä nälkää. Klubista ei enää saanut oikein selvää. Ymmärrettävää sinänsä, kun kyseessä oli varmuudella kauden viimeinen ottelu ja joukkue on kahden maalin tappioasemassa Betisiä vastaan Sevillassa.

Peli oli totaalisesti Betisin hallussa. Tilanteet Klubin maalilla seurasivat toisiaan ja kotijoukkueen kolmas osuma odotti vain tekijäänsä. HJK:n tekeminen näytti työläältä. Betisin pelaajilla näytti sen sijaan olevan kivaa. Heillä ei jalka painanut tai energiataso laskenut. Heillä riitti halua esitellä taitojaan ja tehdä lisää maaleja.

Betis piti palloa ja Klubi hölkkäsi sivusuunnassa puolustusmuodossaan. Voittajasta ei näyttänyt olevan erimielisyyttä, mutta espanjan pojilla riitti vielä intoa. Peliä oli pelattu 90+3 minuuttia, kun Betis käänsi pelin omalta kenttäpuoliskoltaan ja hyökkääjä Nabil Fekir pelattiin vapaaksi keskikaistalta. Hän pisti ottelulle pisteen komealla laukauksellaan. Betis ansaitsi voittonsa ja HJK tappionsa. Ikävän mollivoittoinen päätös Klubin hienolle kaudelle.

HJK:n tämän vuoden euroseikkailu oli taloudellinen onnistuminen, mutta pieni urheilullinen pettymys. Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen selviäminen oli kova suoritus. Ikävä kyllä se taisi olla urheilullisesti liiankin kova suhteessa joukkueen ja seuran suorituskykyyn.

Euromenestyksen, lisärahan, perään on turha haikailla, jos joukkue ei onnistu keräämään kuin pisteen kuudesta alkulohkon ottelusta ja sen maaliero on 2-13. Taloudellisesti Klubin euroseikkailu oli suomalaisella mittapuulla jymymenestys, joka kasvattaa sen etumatkaa kotimaisiin kilpailijoihin entisestään.

HJK on edennyt kehitysvaiheelleen ominaiseen limboon, jossa seura ei varojen puutteen vuoksi kykene vielä vastaamaan sen urheilullisiin pyrkimyksiin. Eurooppa-liigan lohkovaihe oli tänä vuonna tulosten valossa vielä liian iso pala. Todettakoon, että HJK teki samaan aikaan historiansa parhaan taloudellisen tuloksen.

Ok, Pohjoismaisen suurseura statuksen saavuttaminen vie aikansa, se ymmärretään. Ja ilman toistuvia Suomen Mestaruuksia ja eurokilpailujen lohkovaiheisiin selviämisen tuomia lisärahoja se ei tule vähään aikaan toteutumaankaan.

Real Betis-HJK 3-0 (2-0)

20' 1-0 Aitor Ruibal
40' 2-0 Aitor Ruibal
90+2' 3-0 Nabil Fekir

Toimittaja: Junnu Leskelä

Kuva: Arkistokuva