Suomi päätyi tasapeliin Pohjois-Makedoniaa vastaan – PalloTV
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Ykköscup

Liigacup

Suomen Cup

Ykköscup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
17.11.2022

Suomi päätyi tasapeliin Pohjois-Makedoniaa vastaan

RAPORTTI: Pohjois-Makedonia-Suomi 1-1 (0-1)

Suomen A-maajoukkue päätyi torstaina tasapeliin ystävyysottelussa Pohjois-Makedoniaa vastaan Skopjessa. Suomi pääsi ottelussa johtoon ja onnistui luomaan riittävästi maalipaikkoja ottelun voittamiseen, mutta sen pallollinen pelaaminen oli yhtä sohjoa. Seuraavaksi Huuhkajat matkaavat Osloon, jossa he kohtaavat Norjan sunnuntaina.

Suomalaisittain lähtökohdat illan otteluun olivat haastavat. Päävalmentaja Kanerva totesikin ottelun alla, että joukkueen kasaan saaminen oli poikkeuksellisen vaikeaa. Pelaajien irrottaminen seurajoukkueistaan on haastavaa, kun otteluita ei pelata FIFA:n virallisina ottelupäivinä. Lisäksi osa valituista pelaajista joutui viime hetkillä perumaan tulonsa loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi.

Tänään rivistä puuttuivat esimerkiksi Rasmus Schüller, Teemu Pukki ja Fredrik Jensen. Sen myötä Huuhkajien rosterissa oli tällä kertaa peräti viisi mahdollista A-maajoukkuedebytanttia, joista toppari Arttu Hoskonen, laitapelaaja Tuomas Ollilla ja kk-pelaaja Anssi Suhonen pääsivät debytoimaan avauskokoonpanossa.

Se tiedettiin jo ennakkoon, ettei ottelusta tule helppoa. Pohjois-Makedonia on parantanut otteitaan viime vuosina. He olivat mukana kesän 2021 EM-lopputurnauksessa. FIFA:n rankingissa Pohjois-Makedonia on sijalla 65 eli 9 pykälää Suomea perässä. Tänään Suomen vastaan astellut joukkue vastasi viime kevään jalkapallosensaatiosta, kun se tiputti Italian MM-jatkokarsinnoissa.

Suomi tuli otteluun pirteällä ilmeellä. Valmennus oli piirtänyt joukkueelle pallollisena tutun 3-5-2-muodon, joka pallottomana kääntyi 4-5-1-muotoon. Kotijoukkue tuli otteluun sille tutulla 4-1-4-1-muodolla.

Ottelun alussa Suomen pelisuunnitelma toimi hyvin. Kotijoukkue pääsi kyllä pallon päälle, mutta sillä oli vaikeuksia viedä peliä Huuhkajien puolustuskolmannekselle. Suomi puolusti keskialuetta tunnontarkasti ja sai toistuvasti hyviä riistoja keskialueella. Pari nopeaa sunnanmuutosta johti jo läheltä-piti-tilanteisiin vierasjoukkueen maalilla.

Suomella oli suuria vaikeuksia saada omaa pallollista vaihettaan rullaamaan totutusti. Kotijoukkue piti pakkaansa keskikorkeassa blokissa ja otti tilausuuden tullen Huuhkajien pelinrakentelun kiinni ylhäältä monella miehellä.

Puoliajan edetessä Pohjois-Makedonia sai yhä vahvemman otteen pallosta ja sai painettua vierasjoukkueen omalle puolustuskolmannekselleen. Suomi piti puolustusmuotonsa nipussa, eikä sillä ollut sen suurempaa hätää. Huuhkajien omat pallolliset vaiheet tosin jäivät edelleen hätäisiksi, ja ne päättyivät turhan usein helppoihin pallonmenetyksiin.

Ottelun avausosuma nähtiin ottelun 37. minuutilla. Pohjois-Makedonia pelasi pitkää hyökkäystä ja Suomi sai jälleen aikaiseksi pallonriiston. Pallo pelattiin pystyyn Anssi Suhoselle, joka jatkoi sen kantapäällään piikissä vaanineelle Joel Pohjanpalolle, joka vuorostaan syötti pystyjuoksun lähteneen Oliver Antmanin läpiajoon. Hän ei erehtynyt, vaan sijoitti pallon ohi vastaan tulleen maalivahti Stole Dimitrievskin. Todella hieno vastahyökkäys ja suoraan Riven pelikirjasta.

Kotijoukkue onnistui vielä luomaan yhden vaarallisen maalipaikan ensimmäisen puolikkaan lopulla, mutta kun siitä ei tulosta tullut puoliajalle mentiin Suomen johdossa.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli lopulta tasaista vääntämistä ystävyysottelun hengessä. Sinivalkoisten lasien läpi katsottuna Suomi loi ensimmäisellä 45-minuuttisella enemmän vaaraa kuin kotijoukkue, vaikka pallonhallinta lipsahtakin Pohjois-Makedonialle.

Ottelun toinen puolikas jatkui siitä, mihin ensimmäisellä puolikkaalla jäätiin. Pohjois-Makedonia otti pallokontrollin ja onnistui painamaan Suomen matalaan blokkiin. Suomi piti muotonsa läjässä ja kyttäsi vastahyökkäysten paikkoja.

Huuhkajien pallollinen pelaaminen jätti edelleen toivomisen varaa. Suomella oli vaikeuksia saada palloa kontrolliinsa. Sen pallolliset vaiheet jäivät edelleen hätäisiksi, minkä seurauksena joukkue joutui ottamaan koko ajan vastaan.

Toisen puolikkaan edetessä myös Huuhkajat pääsivät hetkittäin pelaamaan pallolla ja heti alkoi tapahtua. Pohjanpalolle luotiin jo hyvä maalipaikkakin, mutta vielä ei onnistanut. Valitettavasti Suomi ei vain kyennyt monistamaan pallollisia vaiheitaan, vaan ne jäivät edelleen aivan liian lyhyiksi. Sen seurauksena pelin painopiste pysyi Suomen kenttäpuoliskolla.

Suomen vastahyökkäyksissä oli kuitenkin edelleen vaaran tuntua silloin kun niihin päästiin. Vaihdosta kentälle tullut hyökkääjä Mikael Soisalo pääsi jo kertaalleen puolikkaaseen läpiajoon, mutta laukaus päätyi sivuverkkoon. Hyvin pelattu vastaisku joka tapauksessa.

Ottelun 75. minuutilla kotijoukkueen kova paine palkittiin rangaistuspotkulla. Suomen puolustus kaatoi keskittämässä olleen kotijoukkueen pelaajan ja pallo vietiin pilkulle. Hyökkääjä Enis Bardhi laukoi pelivälineen varmasti Jesse Jorosen maalin alanurkkaan.

Ottelun loppua kohti Suomen muoto alkoi venymään, mikä synnytti liian isoja tiloja kotijoukkueelle pelata. Liian väljä muoto oli myös yksi syy siihen, ettei Suomen pallollinen peli kulkenut. Helpon pallon pelaaminen tai ylipäätään pallon pitäminen omalla joukkueella on vaikeata, jos pallollisen pelaajan ympärillä ei ole tarpeeksi omaa väkeä, tukea.

Ottelun loppua kohti Suomikin sai aikaiseksi muutamia pitkiä hyökkäyksiä muistuttavia pallollisia vaiheita. Kentälle vaihdettu toppari Diogo Tomas pääsi kertaalleen jo yrittämään puskua erikoistilanteesta, mutta pallo kolahti tolppaan.

Suomi onnistui vielä loppuminuuteilla luomaan painetta Pohjois-Makedonian päätyyn. Kovasta yrityksestä huolimatta tällä kertaa ei enää lisämaaleja nähty, joten ottelu päättyi ystävyysottelun hengessä tasapeliin.

Tästä ottelusta ei jäänyt paljoin muisteltavaa. Tapahtuma oli suomalaisten pallollisen pelaamisen osalta poikkeuksellisen vaatimaton esitys. Pallollinen peli ei lähtenyt missään vaiheessa rullaamaan totutusti. Sen myötä Huuhkajat joutuivat ottamaan tavallista enemmän vastaan. Positiivisena täytyy mainita se, että Suomi loi riittävästi maalipaikkoja ottelun voittamiseen.

Pohjois-Makedonia-Suomi 1-1 (0-1)

37' 0-1 Oliver Antman
75' 1-1 Enis Bardhi

Toimittaja: Junnu Leskelä