PalloTV - Huuhkajat pakotti Norjan tasapeliin
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
20.11.2022

Huuhkajat pakotti Norjan tasapeliin

RAPORTTI: Norja - Suomi 1-1 (0-1)

Huuhkajat päätti maaotteluvuoden pelaamalla tasapelin Norjaa vastaan. Pikkupakkasessa pelattu ottelu päättyi 1-1 (0-1) lumikiteiden ajoittain koristaessa Ullevaalin stadionin nurmea. Suomen maalin viimeisteli Benjamin Källman, jolle osuma oli neljäs Huuhkajien paidassa pelaamissaan kymmenessä ottelussa.

Huuhkajat lähti siipirikkoisena marraskuun maaottelurupeamaan. Valmennukselle harmaita hiuksia aiheuttivat mm. Teemu Pukin, Jere Urosen, Rasmus Schüllerin ja Lassi Lappalaisen jäätyä eri syiden vuoksi pois otteluista. Uudet nimet saivat tilaisuuden näyttää.

Sama tapahtui myös rupeaman sisällä. Jesse Joronen ja Joel Pohjanpalo palasivat seurajoukkueeseensa, koska tämä päivä ei ollut virallinen maaottelupäivä eikä kaksikon työnantajalla ollut pelaajiensa luovutusvelvoitetta maajoukkueen käyttöön. Tortaina pelatusta ottelusta avauskokoonpano vaihtui kahdeksan nimen osalta. Robert Ivanov, Robin Lod ja Anssi Suhonen olivat ainoat, jotka säilyttivät paikkansa.

Suomi lähti otteluun viiden puolustajan linjalla. Sen sijaan, että keskikenttä olisi miehitetty neljällä pelaajalla ja kärjessä huitelisi yksi yksittäinen piikki, puolustuksen ylempi kokoonpano oli muotoiltu kolmeen keskikenttäpelaajaan ja kärkipariin. Tämä asetti paljon paineita sille, miten Ilmari Niskanen ja Pyry Soiri pakkeina sekä Suhonen ja Lod selviävät laitapelaamisesta.

Pelijärjestelmän ja taktiikan valinta oli tietoista, sillä lähtökohtaisesti Norjan piti olla huomattavasti kovempi vastustaja. Ajatuksena oli antaa vastustajan hallita palloa, puolustaa matalalta ja tiiviisti sekä luottaa omiin vastaiskuihin. Näillä kiskoilla sunnuntai-iltapäivän maaottelujuna suurin piirtein kulkikin.

Kulki kuitenkin vain suurin piirtein, sillä Norja osoittautui varsinkin ensimmäisellä puoliajalla melko vaisuksi ja Huuhkajien otteet erittäin pirteiksi. Myrskyvaroitus annettiin jo kolmannella minuutilla, kun Marcus Forss toimitti pallon Norjan maaliin. Se kuitenkin hylättiin paitsiona - ilman VAR:ia mutta ihan aiheellisesti.

Forssilla oli yksi sivuverkkoon päätynyt laukaus ennen kuin reilun puolin tunnin kohdalla helähti hyväksytysti. Se ei syntynyt vastahyökkäyksestä, vaan Suomi pääsi rakentamaan hyökkäyksensä hitaasti alhaalta. Daniel O'Shaughnessy lähetti keskityksen, jonka Källman nikkasi kevyesti verkon perukoille.

Puoliajalla kolme pelaajavaihtoa tehnyt Norja esiintyi huomattavasti paremmin toisella puoliajalla. Huuhkajien osalta tuntui, että parhaimmat yllätyskortit käytettiin jo ensimmäisellä puolikkaalla. Suomi pysyi silti hyvin vastustajan kyydissä mukana ja pystyi pääsääntöisesti tappamaan sen hyökkäyspelaamisen.

Norja kävi kuittaamassa ensimmäisen puoliajan kalavelat ja iski vuorostaan pikamaalin. Suomalaispelaajat olivat vielä pahasti unessa, kun Lukas Hradeckyn selän takana heilahti. Asialla oli siihen asti täysin varjojen mailla viilettänyt Real Sociedadin hyökkääjä Alexander Sørloth. Maali oli paitsion rajamailla, mutta tanskalaistuomariston mielipide oli kotijoukkueen puolella.

Ottelun ehdoton onnistuja oli Suomen puolustuslinja kollektiivisella maininnalla. Kun ottaa huomioon, että suurin osa pelaajavaihdoista kohdistui juuri puolustukseen, sen tekeminen nousi entistä isompaan arvoon. Puolustuksen muokkaaminen kesken pelin on aina riskialtista, mutta tänään se pelasi kaikissa kokoonpanoissaan onnistuneen pelin. Viimeisenä lukkona toimi Hradecky, joka teki muutaman tärkeän pelastuksen.

Vaikka isännät olivat odotettua vaisumpia, omat tilaisuutensa heillä oli. Suomalaisten puolustus blokkasi valtavan määrän laukaisuja ja teki yhtä paljon tärkeitä syötönkatkoja, jotka pitivät norjalaiset poissa maalipaikoilta. Pajavasaran lailla Huuhkajien puolustusta ei silti hakattu, vaan Suomella oli oma aktiivinen pallollinen roolinsa. Se jäi usein vain liian lyhyeksi.

Pallollisen vaiheen lisäksi Huuhkajilla jäi petrattavaa myös erikoistilanteissa. Norja oli niissä huomattavasti vahvempi, vaikka kumpikaan ei tehnyt kulmista tai vapaapotkuista yhtään osumaa. Huuhkajien erikoistilanteet eivät luoneet edes vaaramomenttia. Ne ovat kuitenkin vahvempaa maata vastaan pelatessa tärkeä osa, joista maaleja monesti tehdään. Kokonaisuudessaan reissulta Osloon jäi käteen paljon enemmän positiivista kuin negatiivista.

Huuhkajien saldoksi tästä maaotteluvuodesta jäi kaksi voittoa Montenegrosta sekä viisi 1-1 tasapeliä, jotka pelattiin Norjan lisäksi Islantia, Bosnia-Hertsegovinaa, Romaniaa ja Pohjois-Makedoniaa vastaan. Tappiot kärsittiin Slovakialle, Romanialle ja Bosnialle.

Su 20.11.2022, Oslo, Ullevaal Stadion
Norja - Suomi 1-1 (0-1)
32. 0-1 Benjamin Källman
46. 1-1 Alexander Sørloth

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: