PalloTV - Anna Westerlund päättää pitkän uransa
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
12.12.2022

Anna Westerlund päättää pitkän uransa

Läheisen sairastuminen ja sopimuksetta jääminen vauhdittivat jatkomotivaation hiipumista.

Helmarien toppari Anna Westerlund lopettaa pelaajauransa päättyneeseen kauteen. Hän liittyy Essi Sainion ja Leonie Pankratzin kanssa Kansallisen Liigan valovoimaisten uransa lopettaneiden tähtipelaajien joukkoon. Westerlundin uralle mahtuu mm. neljä Suomen mestaruutta, pelaajaura ulkomailla, kolmet EM-kisat ja pelattujen maaotteluiden tilaston ykkössija.

Hätkähdyttävin uutinen Westerlundin lopettamisessa on se, ettei Åland United, jossa hän pelasi viimeiset neljä kautta, ollut tarjoamassa enää jatkoa seurassa. Sitä ennen Westerlundin arkea järkytti perheenjäsenen sairastuminen syöpään. Sopimuksetta jääminen ja ikävät perheuutiset kypsyttivät oraalla olleet lopettamisajatukset.

– Kun kausi oli vielä kesken, minulla oli vielä tavoitteena jatkaa pelaamista ja ehkä jopa yrittää ulkomaille uudelleen. Mutta melko pian yksi perheenjäsenistäni sairastui syöpään ja sain vähän myöhemmin tietää, että seurajoukkueeni ei halunnut pitää minua enää, Westerlund kertoo Suomen Palloliiton verkkosivuilla.

– Minulle heräsi tunne, ettei minulla ole motivaatiota, tahtoa eikä energiaa aloittaa uudestaan jossain muussa paikassa. Kaikki meni siis melko nopeasti. Olenkin joskus miettinyt, etten ole koskaan asettanut itselleni parasta ennen päiväystä, milloin lopetan pelaamisen. Minulle vain tuli se tunne. 

Westerlund pelasi huikealla urallaan SC Raisiossa, FC Hongassa ja Åland Unitedissa sekä täysverisenä ammattilaisena Ruotsin ja Norjan pääsarjoissa. Hänen kasvattiseuransa on PIF. Kotimaan kentillä hän voitti kolme Suomen mestaruutta FC Hongassa (2006, 2007, 2008) ja yhden Åland Unitedissa (2020) sekä kolme kertaa Suomen Cupin ahvenanmaalaisten paidassa (2020, 2021, 2022).

Lähes vuosikymmenen kestäneen ammattilaisuran vuoksi Westerlund jää yhden päähän naisten pääsarjapelien kunniataulukosta, jonne pääsee 150 pääsarjaottelulla.

Toisessa kunniataulukossa Westerlund sen sijaan on keulapaikalla. Suomalaispelaajista hän on pelannut eniten A-maaotteluita, vaikka mukaan lasketaan molemmat maajoukkueet - niin Helmarit kuin Huuhkajatkin. Westerlundin aikuisten maajoukkueura alkoi vuonna 2008. Sen jälkeen hän ehti pelata 147 ottelua. Westerlund ohitti Huuhkajien ottelutilaston ykkösen Jari Litmasen kevättalvella pelatussa Ranskan turnauksessa.

– Se oli minulle erittäin suuri asia. Mitä lähemmäksi ennätystä pääsin, sitä enemmän siitä tuli tavoite, jonka halusin saavuttaa ja jonka eteen halusin tehdä töitä. Sitten, kun rikoin ennätyksen, tuli ikään kuin vain todettua, että tavoite on nyt saavutettu ja jatkan vain eteenpäin ja nautin jokaisesta ottelusta, Westerlund kommentoi Palloliiton verkkosivuilla.

– Ennätyksen rikkominen ei ollut minulla tavoitteena, kun aloitin maajoukkueurani, mitta mitä lähemmäksi sitä pääsin, sitä enemmän näin, että se on mahdollista saavuttaa. Ennätys oli tietysti mielessäni, kun se oli vain muutaman ottelun päässä.

Maajoukkueuran kruununa olivat kolmet EM-kisat ja yhdet niistä kotiyleisön edessä kesällä 2009.

– EM-kotikisat olivat totta kai kohokohta, vaikka olinkin siihen aikaan vielä nuori lapsi. Sain olla mukana ja pelata isoja otteluita. Viimeiset EM-kisat Englannissa olivat hieno loppu uralle. Sairastuin koronaan ennen viimeistä ottelua, mutta ehdin silti saamaan sieltä paljon kokemuksia. EM-kisat ovat tietysti suurin asia, mitä uraltani nousee mieleen.

Nyt, kun nappulat ovat ripustettu naulaan, Westerlundin tulevaisuuden suunnitelmat ovat avoinna.

– Mitä teen jalkapallon jälkeen? Jaa, olkaa yhteydessä, jos keksitte ideoita! Oikeastaan ei ole paljoa suunnitelmia. Haluan vain sulatella tätä asiaa ja nauttia elämästä. Edessäni on niin sanotusti normaalia elämää ja odotan sitä innolla. Tämä tilanne olisi ennemmin tai myöhemmin tullut eteen, sillä jalkapalloa ei voi pelata eläkeikään asti. Odotan innolla, mitä tuleman pitää, mutta en vielä tiedä, mitä suunnitelmissani on. Otan nyt vain päivä kerrallaan. 

Artikkeliin liittyviä aiheita: