PalloTV - Tanskan teinitähti Højlund iski verkot tötterölle - Huuhkajille tyly tappio karsinta-avauksessa
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
23.03.2023

Tanskan teinitähti Højlund iski verkot tötterölle – Huuhkajille tyly tappio karsinta-avauksessa

RAPORTTI: Tanska - Suomi 3-1 (1-0)

Suurin toivein EM-karsintaan lähtenyt Huuhkajat koki mahalaskun Kööpenhaminan Parkenilla. Isäntänä toiminut Tanska löi Suomelle luun kurkkuun maalein 3-1 (1-0). Tanskalaisten 20-vuotias nuorisotähti iski hattutempun siinä, missä Huuhkajien Lukas Hradecky piti torjunnoillaan tuloksen vähintäänkin siedettävänä.

Lukemat eivät siis kerro koko totuutta, mitä Parkenilla tosiasiassa tapahtui. Ne suorastaan mairittelevat Huuhkajia. Ottelu ei ollut mitään yhden pään ilotulitusta, mutta Suomen maalin viimeisenä lukkona toiminut Hradecky joutui tekemään puolenkymmentä näyttävää torjuntaa tanskalaisten maalintekoyritysten edessä. Niistä osa esti lähes varman maalin syntymisen.

Myllytys oli pahimmillaan tunnin molemmin puolin, jolloin Suomi menetti otteensa peliin kokonaan. Huuhkajat joutui reagoimaan Tanskan tekemisiin eikä päässyt itse pallolliseen tekemiseen ollenkaan kiinni. Aloite siirtyi kokonaan Tanskalle.

Tanska osoitti kotiyleisönsä edessä olevansa siipirikkoisenakin maailmanluokan joukkue. Karsintalohkon suosikkiasema ei ole tuulesta temmattu. Huuhkajilla sen sijaan on miettimistä, onko lohkon kakkossija sittenkään niin varma kuin osa sitä hehkuttaa.

Tanskalaisista useakin pelaaja esiintyi edukseen, mutta yksi nimi kohosi ylitse muiden. Tanskan nuori kärkimies Rasmus Højlund repi suomalaispuolustuksen riekaleiksi kolme kertaa ja pääsi viimeistelemään kaikki isäntien maalit. Højlundilla oli muutama muukin maukas paikka, mutta niissä Hradecky veti pidemmän korren.

Suomen etsikkoaika oli toisen puoliajan alussa, kun Oliver Antman teki Huuhkajien tasoituksen. Maali oli kuin suoraviivaisen hyökkäyspelaamisen oppikirjasta. Joel Pohjanpalo nikkasi kevyesti Hradeckyn pitkän avauksen Teemu Pukille, joka puolestaan jatkoi pallon vasemmalle Antmanille. Tämä sijoitti pallon kylmästi takakulmaan ohi toisen polven tanskalaisvahdin Kasper Schmeichelin.

Tähänpä suomalaisten ilonaiheet sitten jäivätkin. Huuhkajien hyökkäyspelaamisesta puuttui kaksi asiaa: Viimeisissä syötöissä ei ollut tarkkuutta ja erikoistilanteet olivat huonoja. Eipä siis ollut suuri ihme, että Huuhkajien - sanovat tilastot mitä sanovat - todelliset maalipaikat jäivät tähän Antmanin tasoitukseen.

Suomi aloitti ottelun erittäin ennakkoluulottomasti ja pirteästi. Peliin lähdettiin 4-4-2 -taktiikalla, mutta eväät sillä pelaamiseen eivät olleet kohdallaan. Jälkiviisaana voi todeta, että olisiko sittenkin pitänyt mennä puolustamaan tasapelipistettä 5-3-2:lla tai jopa 5-4-1:llä. Tulosurheilusta on kuitenkin kyse. Hyvä tulos avauksesta ja lohkon ykkössuosikin horjuttaminen sen kotikentällä olisi ollut enemmän kuin sata jänestä.

Päätä ei tarvitse laittaa pensaaseen, mutta silti paineet kasvavat avaustappion myötä. Pelejä on jäljellä ja ristiinpeluuta varmasti tapahtuu, mutta 10 ottelua on pitkässä juoksussa yllättävän pieni määrä. Vara pistemenetyksiin kapeni kerta heitolla. Nyt seuraavasta ottelusta, sunnuntaina kohdattavasta Pohjois-Irlannista ei auta kuin ottaa voitto. Muu ei kelpaa, jos kisoihin aikoo päästä ilman veitsi kurkulla tapahtuvaa kujanjuoksua.

Tappio karsintojen ensimmäisessä ottelussa on turhankin tuttu tarina suomalaiselle futisväelle. MM- ja EM-karsinnat niputettuna yhteen tänään alkoi Suomen maajoukkueen historian 39. yritys päästä jalkapallon arvokisoihin. Huuhkajat on poistunut kentältä voittajana vain seitsemästi - yhtä monesti on pelattu tasan. Avausottelu on päättynyt tappioon nyt 21 kertaa.

Jos jotain huonoa niin jotain hyvääkin. Ottelu osoitti, että maajoukkueen tulevaisuus on käsissä. Siirtymäaikaa ei tarvita sillä Antmanin, Antti Suhosen ja Kaan Kairisen kaltaiset nuoret ovat valmiita astumaan isoihin saappaisiin silloin, kun ne vapautuvat.

To 23.3.2023, Kööpenhamina, Parken
Tanska - Suomi 3-1 (1-0)
21. 1-0 Rasmus Højlund
53. 1-1 Oliver Antman
82. 2-1 Rasmus Højlund
90.+3 3-1 Rasmus Højlund
yleisöä: 35 851

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: