PalloTV - Esko Malm on kuollut
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
12.07.2023

Esko Malm on kuollut

Maajoukkueen entinen päävalmentaja oli kuollessaan 82-vuotias.

Maajoukkueen entinen päävalmentaja Esko Malm nukkui ikiuneen eilen. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Jos puhutaan pitkän linjan tekijöistä, Esko Malm oli sellaisen ruumiillistuma. Hän teki usealle vuosikymmenelle ulottuneen, jalkapallon parissa tapahtuneen työnsä niin pelaajana kuin valmentajana pitkälti Valkeakosken Hakassa. Malm edusti seuraa aikuisurallaan 14 kautta, joiden aikana vyölle kertyi 252 SM-sarjaottelua. Maaleja hän viimeisteli 80.

Ensimmäisen pääsarjaottelunsa Malm pelasi jo vuonna 1958. Hän lopetti pelaamisen kauden 1970 jälkeen, mutta palasi vielä kentille joissakin Mestaruussarjan otteluissa kaudella 1972, jolloin hän oli Veijo Valtosen kakkosvalmentajana. Peliuransa aikana hän voitti kolme Suomen mestaruutta ja neljä Suomen Cupia.

Peliuransa jälkeen Malm toimi Hakan päävalmentajana vuosina 1973-74 ja 1976-78. Myöhempinä vuosina hän joutui hädän hetkellä tarttumaan työhanskoihin, kun seura vapautti päävalmentajansa tehtävistään kausina 1990 ja 1996. Valmentajana työskennellessään Malmin palkintokaappi karttui yhdellä Suomen mestaruudella ja yhdellä cup-kullalla.

Hakan lisäksi Malm toimi Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana vuosina 1979-81. Hän tuli Aulis Rytkösen tilalle ja Malmin seuraaja maajoukkueen peräsimessä oli Martti Kuusela. Malm oli halukas jatkamaan tehtävässään ja oli siihen varmin ehdokas, mutta liittohallitus päätyi yllätykseen valiten 21-vuotiaiden maajoukkuetta luotsanneen Kuuselan.

Malmin ensimmäinen tehtävä oli viedä maajoukkue Lähi-Idän talvileirille, jonka alkajaisiksi Suomi hävisi Baghdadissa pelatun ottelun Irakille maalein 0-1. Hänen viimeinen ottelunsa maajoukkueen peräsimessä päättyi 1-7 tappioon Länsi-Saksalle. Unohtumattomin hetki lienee kuitenkin ollut kesä 1980, jolloin Suomi pääsi länsimaiden boikotin vuoksi Moskovan olympiakisoihin. Suomen ottelut pelattiin Kiovassa ja Minskissä.

Pelaamisen ja valmentamisen ohella Malm toimi Hakassa myös muissa johtotehtävissä. Hän oli mm. jalkapallojaoston puheenjohtajana. Malmia pidetään yhtenä avainhenkilöistä, kun jalkapallomuseo perustettiin Valkeakoskelle.

PalloTV ottaa osaa omaisten suruun.